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Dear Mrs. Kelly: 

This opinion letter is in response to your questions asking: 

1) What is the maximum rate of mileage 
reimbursement that can be legally paid 
to the county sheriff and deputies 
when personal automobiles are 
utilized in civil law enforcement 
activities? 

2) What is the maximum rate of mileage 
reimbursement that can be legally paid 
to the county sheriff and deputies 
when personal automobiles are utilized 
in criminal law enforcement activities 
(including prisoner transportation)? 

3) Is the mileage reimbursement of county 
officers and employees (other than the 
sheriff and deputies) affected by the 
amendment of§ 57.350, RSMo, H.B. 
1525, Laws 1990, specifically 
increasing the civil law enforcement 
mileage reimbursement? (This question 
involves analyzing the effect of § 
50.333.11, RSMo Supp. 1989.) 

4) In view of the provisions of Article 
X, § 21 of the Constitution of 
Missouri, may a county be compelled to 
reimburse mileage expense at an 
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increased level absent a state 
appropriation to pay the same? 

We presume your questions relate to third class counties which 
are audited by your office. Your questions require review of 
several statutes relating to reimbursement of county officers 
and, specifically, county sheriffs. 

Sections 57.350, RSMo Supp. 1990, and 57.430, RSMo 1986, 
are statutes specifically addressing mileage reimbursement to 
county sheriffs and deputies. Section 57.350, RSMo Supp. 1990, 
provides for mileage reimbursement for duties in civil cases and 
states as follows: 

57.350. Mileage expenses 
allowed.--1. The sheriff may, in an 
emergency or when he deems it essential for 
the performance of the official duties of 
his office, permit the use of personally 
owned motor vehicles by members of his 
department, but only when no county owned 
vehicles are available. When such use is 
authorized, members of the department 
using their own motor vehicles shall be 
reimbursed out of the county treasury 
twenty-five cents for each mile actually 
and necessarily traveled in the performance 
of their official duties as prescribed by 
subsection 2 of this section. [Emphasis 
added.] 

* * * 
This section was amended in 1990 by House Bill No. 1525, 

85th General Assembly, Second Regular Session (1990) to 
increase the mileage reimbursement from twenty cents to 
twenty-five cents per mile. 

Section 57.430, RSMo 1986, provides for mileage 
reimbu1sement for county sheriffs for duties in criminal 
cases. 

1section 57.430, RSMo 1986, has been amended by Senate Bill 
No. 250, 86th General Assembly, First Regular Session (1991). 
Senate Bill No. 250 increases the maximum mileage reimbursement 

(Footnote Continued) 
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57.430. Mileage--maximum 
amount--computed how--statement to be 
filed, contents (third and fourth class 
counties) .--1. In addition to the salary 
provided in sections 57.390 and 57.400, the 
county commission shall allow the sheriffs 
and their deputies, payable at the end of 
each month out of the county treasury, 
actual and necessary expenses for each 
mile traveled in serving warrants or any 
other criminal process not to exceed twenty 
cents per mile, and actual expenses not to 
exceed twenty cents per mile for each mile 
traveled, the maximum amount allowable to 
be four hundred dollars during any one 
calendar month in the performance of their 
official duties in connection with the 
investigation of persons accused of or 
convicted of a criminal offense. The 
county commission may allow an additional 
two hundred dollars during any one calendar 
month for these same official duties. When 
mileage is allowed, it shall be computed 
from the place where court is usually held, 
and when court is usually held at one or 
more places, such mileage shall be computed 
from the place from which the sheriff or 
deputy sheriff travels in performing any 
service. When two or more persons who are 
summoned, subpoenaed, or served with any 
process, writ, or notice, in the same 
action, live in the same general direction, 
mileage shall be allowed only for 
summoning, subpoenaing or serving of the 
most remote. [Emphasis added.] 

* * * 
Sections 33.095, RSMo 1986, and 50.333.11, RSMo Supp. 1990, 

pertain to mileage reimbursement for county officers and 
employees. 

(Footnote Continued) 
for county sheriffs and deputies for duties in criminal cases 
from twenty cents to twenty-five cents per mile. The bill is 
effective August 28, 1991. 
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33.095. Mileage allowance, employees 
of state and certain counties.--Other 
provisions of law notwithstanding, in every 
instance where an officer or employee of 
the state or any county, except first class 
counties with a charter form of government, 
is paid a mileage allowance or 
reimbursement, the allowance or 
reimbursement shall be computed at the rate 
of ten cents per mile unless a higher rate 
is specifically authorized by statute or 
order of the commissioner of administration. 

50.333. Salary commission, duties of 
clerk, notice of meetings, members, duties, 
meetings, report, form, failure to meet, 
effect of--mileage allowance--"total 
compensation allowable", defined 
(noncharter counties). 

* * * 

11. Other provisions of law 
notwithstanding, in every instance where 
an officer or employee of any county is 
paid a mileage allowance or reimbursement, 
the county commission shall allow or 
reimburse such officers or employees out of 
the county treasury at the highest rate 
paid to any county officer for each mile 
actually and necessarily traveled in the 
performance of their official duties. The 
county commission of any county may elect 
to pay a mileage allowance for any county 
commissioner for travel going to and 
returning from the place of holding 
commission meetings and for all other 
necessary travel on official county 
business in the personal motor vehicle of 
the commissioner presenting the claim. The 
mileage compensation shall be paid at the 
end of each month on presentation of a bill 
by the county commissioner presenting the 
claim setting forth the number of miles 
necessarily traveled. [Emphasis added.] 

* * * 
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Subsection 11 of Section 50.333, RSMo, was first enacted by 
Conference Committee Substitute for House Committee Substitute 
for Senate Committee Substitute for Senate Bill No. 431, 84th 
General Assembly, Second Regular Session (1988). In 1990, 
Section 50.333, RSMo, was repealed and reenacted by House 
Committee Substitute for Senate Bill No. 525 and by Senate Bill 
No. 580, 85th General Assembly, Second Regular Session 
(1990). Subsection 11 of Section 50.333, RSMo, was not changed 
by the 1990 repeal and reenactment. 

In the context of this background, we address your specific 
questions: 

1) What is the maximum rate of mileage 
reimbursement that can be legally paid to 
the county sheriff and deputies when 
personal automobiles are utilized in civil 
law enforcement activities? 

Pursuant to Section 57.350, RSMo Supp. 1990, "members of 
the [county sheriff's] department using their own motor vehicles 
shall be reimbursed out of the county treasury twenty-five cents 
for each mile actually and necessarily traveled in the 
performance of their official duties." 

2) What is the maximum rate of mileage 
reimbursement that can be legally paid to 
the county sheriff and deputies when 
personal automobiles are utilized in 
criminal law enforcement activities 
(including prisoner transportation)? 

Section 57.430, RSMo 1986, provides for mileage 
reimbursement of not to exceed twenty cents per mile for 
sheriffs and their deputies for duties in criminal cases. 
However, it is necessary to consider also Sections 50.333.11 and 
57.350, RSMo Supp. 1990. 

Section 50.333.11, RSMo Supp. 1990, provides in pertinent 
part: "[o]ther provisions of law notwithstanding, in every 
instance where an officer or employee of any county is paid a 
mileage allowance or reimbursement, the county commission shall 
allow or reimburse such officers or employees out of the county 
treasury at the highest rate paid to any county officer .•.. " 
[Emphasis added.] The term "notwithstanding" has been held to 
mean "in spite of" or "regardless of". Missouri Pacific 
Railroad Company v. Rental Storage & Transit Company, 524 
S.W.2d 898, 908 (Mo. App. 1975). The word "every" is all 
comprehensive. State ex rel. Randolph County v. Walden, 357 
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Mo. 167, 206 S.W.2d 979, 983 (bane 1947). Therefore, mileage 
for sheriffs and their deputies for duties relating to criminal 
cases should be reimbursed "at the highest rate paid to any 
county officer." 

Section 33.095, RSMo 1986, represents an earlier attempt to 
bring uniformity to mileage reimbursement by requiring all 
reimbursement for county officers and employees -- with the 
exception of first class counties with a charter form of 
government -- to "be computed at the rate of ten cents per mile 
unless a higher rate is specifically authorized by statute or 
order of the commissioner of administration." We note that the 
current maximum rate of mileage reimbursement established by the 
commissioner of administration is twenty and one-half cents per 
mile. See 1 CSR 10-11.020. With the enactment of the 
amendment to Section 57.350, RSMo Supp. 1990, twenty-five cents 
per mile is now the maximum rate paid to any county officer or 
employee for mileage reimbursement. 

In considering all of these statutes together, we believe 
the provision of Section 50.333.11, RSMo Supp. 1990, that the 
highest rate paid to any county officer should be the rate for 
all county officers and employees prevails over the twenty cent 
rate provided in Section 57.430, RSMo 1986. Therefore, the 
maximum rate of mileage reimbursement that can be legally paid 
to the county sheriff and deputies when personal automobiles are 
used in criminal law enforcement activities is twenty-five cents 
per mile. 

3) Is the mileage reimbursement of 
county officers and employees (other than 
the sheriff and deputies) affected by the 
amendment of § 57.350, RSMo, H.B. 1525, 
Laws 1990, specifically increasing the 
civil law enforcement mileage reimbursement? 

Based on our discussion in response to your second 
question, we conclude that the amendment to Section 57.350, RSMo 
Supp. 1990, increasing the mileage reimbursement for county 
sheriffs and their deputies to twenty-five cents per mile, when 
harmonized with Section 50.333.11, RSMo Supp. 1990, results in 
mileage reimbursement for other county officers and employees at 
a rate of twenty-five cents per mile. This rate prevails over 
the rate of twenty and one-half cents per mile established by 
Section 33.095, RSMo 1986 and 1 CSR 10-11.020. 

4) In view of the provisions of 
Article X, § 21 of the Constitution of 
Missouri, may a county be compelled to 
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reimburse mileage expense at an increased 
level absent a state appropriation to pay 
the same? 

We decline to opine on this question since it has been the 
long-standing practice of this office not to opine on matters 
where related litigation is pending. Presently pending in the 
Supreme Court of Missouri is the case Farrington v. State of 
Missouri, No. 73558, involving a state statute mandating 
additional services by county election officers absent a state 
appropriation to pay the same. Because of this pending 
litigation, we respectfully decline to opine on your question. 

Very truly yours, 

{A)~;z. u)~ 
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WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 


