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as used in Section 311.090, 
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May 28, 1991 

OPINION NO. 59-91 

The Honorable Craig Kilbi 
Representative, District 21 
State Capitol Building, Room 105G 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Kilby: 

This opinion is in response to your question asking: 

Do villages fall within the meaning of 
"incorporated city" as used in Section 
311.090? 

Section 311.090, RSMo Supp. 1990, provides in part: 

311.090. Sale of liquor by the 
drink, cities, requirements--Sunday sales 
authorized for certain organizations.--!. 
Any person who possesses the qualifications 
required by this chapter, and who meets the 
requirements of and complies with the 
provisions of this chapter, and the 
ordinances, rules and regulations of the 
incorporated city in which such licensee 
proposes to operate his business, may apply 
for and the supervisor of liquor control 
may issue a license to sell intoxicating 
liquor, as in this chapter defined, by the 
drink at retail for consumption on the 
premises described in the application; 
provided, that no license shall be issued 
for the sale of intoxicating liquor, other 
than malt liquor containing alcohol not in 
excess of five percent by weight, and light 
wines containing not in excess of fourteen 
percent of alcohol by weight made 
exclusively from grapes, berries and other 
fruits and vegetables, by the drink at 
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retail for consumption on the premises 
where sold to any person other than a 
charitable, fraternal, religious, service 
or veterans' organization which has 
obtained an exemption from the payment of 
federal income taxes as provided in section 
501 (c) (3), 501 (c) (4), 501 (c) (5), 501 (c) (7), 
501 (c) ( 8) , 501 (c) ( 10) , 501 (c) ( 19) , or 
501(d) of the United States Internal 
Revenue Code of 1954, as amended, in any 
incorporated city having a population of 
less than twenty thousand inhabitants, 
until the sale of such intoxicating liquor, 
by the drink at retail for consumption on 
the premises where sold, shall have been 
authorized by a vote of the majority of the 
qualified voters of the city. Such 
authority shall be determined by an 
election to be held in those cities having 
a population of less than twenty thousand 
inhabitants as determined by the last 
preceding federal decennial census, under 
the provisions and methods set out in this 
chapter. No license shall be issued for 
the sale of intoxicating liquor, other than 
malt liquor containing alcohol not in 
excess of five percent by weight, by the 
drink at retail for consumption on the 
premises where sold, outside the limits of 
such incorporated cities unless the 
licensee is a charitable, fraternal, 
religious, service or veterans' 
organization which has obtained an 
exemption from the payment of federal 
income taxes as provided in section 
501 (c) (3), 501 (c) (4), 501 (c) (5), 501 (c) (7), 
501 (c) (8), 501 (c) (10), 501 (c) (19), or 
501(d) of the United States Internal 
Revenue Code of 1954, as amended. 
[Emphasis added.] 

* * * 
Prior to the enactment of House Committee Substitute for 

House Bills Nos. 85, 103, 380, 421 and 439, Eighty-second 
General Assembly, First Regular Session (1983), Section 311.090, 
RSMo, included language defining "city" as "any municipal 
corporation having a population of five hundred inhabitants or 
more." The amendment deleting this language removed the 

- 2 -



The Honorable Craig Kilby 

requirement that a city have a population of five hundred 
inhabitants or more. See Attorney General Opinion No. 33-90, a 
copy of which is enclosed. 

In two prior opinions from this office, we have examined 
the meaning of the word "city" in the absence of any special or 
technical definition. In Attorney General Opinion No. 22, 
Detjen, April 21, 1953, a copy of which is enclosed, we 
concluded that the term "incorporated cities" found in Article 
VI, Section 18(c) of the Constitution of Missouri includes all 
incorporated cities, towns and villages. 

In Attorney General Opinion No. 193, Hickey, July 13, 1962, 
a copy of which is enclosed, we concluded the word "city" as 
used in Article VI, Section 19 of the Constitution of Missouri 
includes towns and villages. Article VI, Section 19 of the 
Constitution of Missouri at the time of the opinion provided in 
part: 

Any city having more than 10,000 
inhabitants may frame and adopt a charter 
for its own government, consistent with and 
subject to the Constitution and laws of the 
state ••.. 

In Opinion No. 193, supra, we stated: 

Id. at 2. 

There is no indication that the 
framers of the Constitution of Missouri in 
the writing of Section 19, Article VI, 
intended to use the word "city" in any 
technical sense or to give it a special or 
unusual meaning. It was intended rather to 
refer to any municipality "having more than 
10,000 inhabitants" .. 

Based on these past opinions, we conclude that the phrase 
"incorporated city" as used in Section 311.090, RSMo Supp. 1990, 
includes incorporated villages. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the term 
"incorporated city" as used in Section 311.090, RSMo Supp. 1990, 
includes incorporated villages. 

Enclosures: Opinion No. 33-90 

Very truly yours, 

~:!,a}~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Opinion No. 22, Detjen, April 21, 1953 
Opinion No. 193, Hickey, July 13, 1962 
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