
MENTAL HEALTH, DEPARTMENT OF: Properly trained technicians, 
nurses' aides or their 
equivalent may administer 

NURSES: 

non-injectable medications and insulin at community residential 
facilities which are licensed long-term care facilities; 
however, the Department of Mental Health may not adopt rules 
allowing 1) individuals other than nurses to administer 
injectable medications at community residential facilities which 
are licensed long-term care facilities, 2) individuals other 
than nurses to administer medications, either injectable or 
non-injectable, at community residential facilities which are 
not licensed long-term care facilities, or 3) individuals other 
than nurses to insert gastrostomy tubes, nasa-gastric tubes or 
Foley catheters at community residential facilities, regardless 
of whether or not the facility is a licensed long-term care 
facility. 

April 8, 1991 

Keith Schafer, Director 
Department of Mental Health 
1915 Southridge Drive 
Jefferson City, Missouri 65109 

Dear Director Schafer: 

OPINION NO. 25-91 

This opinion is in response to your question asking: 

May the Department of Mental Health 
licensure rules for the community 
residential facilities allow other than 
LPNs or RNs to perform the following 
procedures: 

1. Administer medications; 

2. Insert gastrostomy tubes; 

3. Insert nasa-gastric tubes; 

4. Insert foley catheters; 

5. Administer tube feedings; 
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6. Other procedures specifically 
addressed in the Nurse Practice Act. 

We begin by assuming that the non-nurses are not otherwise 
licensed, except possibly a license limited to a specific type 
of facility, to provide the care which you describe. 

Sections 335.011 to 335.096, RSMo, are commonly referred to 
as The Nursing Practice Act. Section 335.016 (7) and (8), RSMo 
1986, provides: 

335.016. Definitions.--As used in 
sections 335.011 to 335.096, unless the 
context clearly requires otherwise, the 
following words and terms shall have the 
meanings indicated: 

* * * 
(7) "Practical nursing" is the 
performance for compensation of selected 
acts for the promotion of health and in the 
care of persons who are ill, injured, or 
experiencing alterations in normal health 
processes. Such performance requires 
substantial specialized skill, judgment and 
knowledge. All such nursing care shall be 
given under the direction of a person 
licensed in this state to prescribe 
medications and treatments or under the 
direction of a registered professional 
nurse; 

(8) "Professional nursing" is the 
performance for compensation of any act 
which requires substantial specialized 
education, judgment and skill based on 
knowledge and application of principles 
derived from the biological, physical, 
social and nursing sciences, including, but 
not limited to: 

(a) Responsibility for the teaching 
of health care and the prevention of 
illness to the patient and his family; or 

(b) Assessment, nursing diagnosis, 
nursing care, and counsel of persons who 
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are ill, injured or experiencing 
alterations in normal health processes; or 

(c) The administration of medications 
and treatments as prescribed by a person 
licensed in this state to prescribe such 
medications and treatments; or 

(d) The coordination and assistance 
in the delivery of a plan of health care 
with all members of the health team; or 

(e) The teaching and supervision of 
other persons in the performance of any of 
the foregoing; 

* * * 
Section 335.076.3, RSMo 1986, provides: 

3. No person shall practice or offer 
to practice professional nursing or 
practical nursing in this state for 
compensation or use any title, sign, 
abbreviation, card, or device to indicate 
that such person is a practicing 
professional nurse or practical nurse 
unless he has been duly licensed under the 
provisions of sections 335.011 to 335.096. 

Based on Section 335.076.3, non-nurses are prohibited from 
performing any procedures specifically addressed in The Nursing 
Practice Act unless they are exempt under Section 335.081, RSMo 
1986. Subsection 2 of Section 335.081 provides: 

335.081. Exempted practices and 
practitioners.--So long as the person 
involved does not represent or hold himself 
out as a nurse licensed to practice in this 
state, no provision of sections 335.011 to 
335.096 shall be construed as prohibiting: 

* * * 
(2) The services rendered_by technicians, 
nurses' aides or their equivalent trained 
and employed in public or private hospitals 
and licensed long-term care facilities 
except the services rendered in licensed 
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long-term care facilities shall be limited 
to administering medication, excluding 
injectables other than insulin; · 

* * * 

Long-term care facilities are any residential care facility I, 
residential care facility II, intermediate care facility or 
skilled nursing facility. Section 344.010(2), RSMo Supp. 1990. 
We understand that some of the the community residential 
facilities referenced in your question are long-term care 
facilities. In those facilities, pursuant to Section 
335.081(2), technicians, nurses' aides and their equivalent who 
are properly trained can administer non-injectable medications 
and insulin to the residents. "Properly trained," as used in 
this section, is a phrase which is explained through the 
Division of Aging statutes and regulations. 

Section 335.081(2) only allows at long-term care facilities 
the administration of non-injectable medications and insulin by 
technicians, nurses' aides or their equivalent. That section 
does not permit individuals not licensed as nurses to insert 
gastrostomy tubes, naso-gastric tubes and Foley catheters at 
long-term care facilities. Administering tube feedings is not 
the same as the administration of medication but we must first 
address the issue of whether administering a tube feeding is the 
practice of nursing before we determine whether non-nurses at 
long-term care facilities can perform this procedure. 

If the community residential facilities are not long-term 
care facilities, Section 335.081(2) does not apply. Therefore, 
we must address the question of whether each of the procedures 
you have listed are within the definition of the practice of 
nursing. The administration of medications is expressly listed 
as a part of the practice of nursing in Section 335.016(8) (c), 
RSMo 1986. The question which must be answered with regard to 
the insertion of gastrostomy tubes, naso-gastric tubes and Foley 
catheters is whether the procedure "requires substantial 
specialized skill, judgment and knowledge" (Section 335.016(7)) 
or "substantial specialized education, judgment and skill based 
on knowledge and application of principles derived from the 
biological, physical, social and nursing sciences" (Section 
335.016(8)). If the procedure falls into either of these two 
categories, it is the practice of nursing and may not be 
performed by non-nurses. 

Stedman's Medical Dictionary (Fifth Lawyers' Ed. 1982) 
defines the relevant terms: 
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gastrostomy - The establishment of a new 
opening into the stomach. 

nasa-gastric tube, a stomach tube passed 
through the nose. 

catheter- A tubular instrument for the 
passage of fluid from or into a body 
cavity, especially one designed to be 
passed through the urethra into the bladder 
to drain it of retained urine. 

Foley catheter, a catheter with a 
retaining balloon. 

We believe that the insertion of a gastrostomy tube, 
nasa-gastric tube or Foley catheter does require such knowledge 
and skill that these procedures fall within the definition of 
the practice of nursing. We decline to give an opinion 
regarding administration of tube feedings. We believe that 
various factors, including the contents of the feeding, could 
affect the answer to that question. 

Because the definition of the practice of nursing and the 
prohibition against practicing nursing without a license are 
found in the statutes, no state agency has the authority to 
adopt contradictory rules. Parmley v. Missouri Dental Board, 
719 S.W.2d 745, 755 (Mo. bane 1986); Missouri Hospital 
Association v. Missouri Department of Consumer Affairs, 
Regulation and Licensing, 731 S.W.2d 262, 264 (Mo. App. 1987). 
Therefore, the Department of Mental Health cannot adopt 
regulations which would allow non-nurses to perform procedures 
which constitute the practice of nursing unless those non-nurses 
are exempted from coverage of The Nursing Practice Act and are 
in compliance with the requirements of the exemption. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that properly trained 
technicians, nurses' aides or their equivalent may administer 
non-injectable medications and insulin at community residential 
facilities which are licensed long-term care facilities; 
however, the Department of Mental Health may not adopt rules 
allowing 1) individuals other than nurses to administer 
injectable medications at community-residential facilities which 
are licensed long-term care facilities, 2) individuals other 
than nurses to administer medications, either injectable or 
non-injectable, at community residential facilities which are 
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not licensed long-term care facilities, or 3) individuals other 
than nurses to insert gastrostomy tubes, naso-gastric tubes or 
Foley catheters at community residential facilities, regardless 
of whether or not the facility is a licensed long-term care 
facility. 

Very truly yours, 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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