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Dear Representative Ehlmann: 

This opinion letter is in response to your question asking: 

Is there any constitutional or 
statutory authority authorizing 
first-class, non-charter counties to enact 
a supplemental budget? 

Article VI, Section 24, Missouri Constitution provides: 

Section 24. Annual budgets and 
reports of local government and municipally 
owned utilities - audits. As prescribed 
by law all counties . . . shall have an 
annual budget .. 

The County Budget Law is found in Sections 50.525 through 
50.745, RSMo 1986. Section 50.540.1, RSMo 1986, requires "each 
department, office, institution, commission, or court of the 
county" in first-class counties to submit to the county budget 
office by September 1 of each year estimates of its expenditures 
and estimated revenues for the next budget year. Section 
50.540.4, RSMo 1986, requires the budget officer of a 
first-class county to transmit the budget document to the county 
commission by November 15. Section 50.550, RSMo 1986, 
requires: "The annual budget shall present a complete financial 
plan for the ensuing budget year." Section 50.610, RSMo 1986, 
allows the county commission to revise the budget; however, the 
final budget shall be adopted and an appropriation order made 
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"at least ten days after the beginning of the fiscal year" with 
certain exceptions not applicable to your question. 

Based upon a review of these provisions, there is no 
express constitutional or statutory authority for the 
preparation of a supplemental budget by a first-class, 
non-charter county. Section 50.610, RSMo 1986, provic::s: "Any 
cash surplus at the end of any fiscal year shall be c1rried 
forward and merged with the revenues of the succeeding year. 
Payment of any legal unpaid obligations of any prior year, 
however, shall be a first charge in the budget against the 
revenues of the budget year." 

As we observed in Attorney General Opinion No. 4, Baker, 
August 8, 1957, a copy of which is enclosed, the legislative 
intent behind the County Budget Law is to require county 
business to operate on a cash basis for the fiscal year January 
1 to December 31. 

Once the final budget is adopted, a statutory provision for 
transferring funds is found in Section 50.630, RSMo 1986: 

50.630. County commissions shall 
have power to authorize the transfer of any 
unencumbered appropriation balance.--The 
county commission may authorize the 
transfer within the same fund of any 
unencumbered appropriation balance or any 
portion thereof from one spending agency 
under its jurisdiction to another; but this 
action shall be taken only on the 
recommendation of the budget officer and 
only during the last two months of the 
fiscal year, except that transfers from the 
emergency fund may be made at any time in 
the manner herein provided. 

In State ex rel. Strong v. Cribb, 364 Mo. 1122, 273 
S.W.2d 246 (1954), while maintaining that the County Budget Law 
should be strictly enforced, the court observed "[i]t is common 
knowledge that unforeseen events often occur which require 
expenditures in excess of the amount assigned .... " Id., at 
250. The court concluded that certain moneys could be used for 
unforeseen expenses in a particular fund. Following this 
decision, this office has issued several opinions relating to 
unforeseen expenses and unanticipated revenues. See, ~ 
Attorney General Opinion No. 4, Baker, August 8, 1957; Attorney 
General Opinion Letter No. 74, Reinhard, July 26, 1961; Attorney 
General Opinion Letter No. 376, Winchell, 1963; Attorney General 
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Opinion Letter No. 221, Eiser, 1963; Attorney General Opinion 
Letter No. 181, Ashcroft, 1974; copies of which are enclosed. 

In Attorney General Opinion No. 302, Kiser, 1964, a copy of 
which is enclosed, the question presented involved whether 
revenues exceeding the anticipated and budgeted amount could be 
used in the current budget year. There, we concluded that 
because the County Budget Law does not provide for ~ ending or 
altering the budget once it is established, the obvious 
legislative intent is that it should not be amended. Therefore, 
funds received from a special tax levy in excess of the amount 
budgeted could not be used to change or amend the budgeted 
amount for the fund. 

In direct answer to your question, there is no 
constitutional or statutory provision authorizing a first-class, 
non-charter county to enact a supplemental budget. However, in 
the event of special unforeseen circumstances as discussed in 
the prior opinions enclosed, it may be possible to amend the 
budget in response to the special unforeseen circumstance. 

Enclosures: 

Very truly yours, 

~£2( 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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