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March 19, 1990 

The Honorable Henry A. Panethiere 
Senator, District 11 
State Capitol Building, Room 221 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Panethiere: 

OPINION NO. 107-90 

This opinion is in response to your question asking: 

Under § 351.405 of The General and 
Business Corporation Law of Missouri, a 
shareholder of a Missouri corporation who 
dissents to the sale by the corporation of 
substantially all of its assets has the 
right to have his shares of stock purchased 
by the corporation at their "fair value." 
The "fair value" of the shares is 
determined as of the day before the day the 
shareholder vote that authorizes the sale 
is taken. 

R.S.Mo. §§ 351.405.2 and 351.405.3 
provide that a dissenting shareholder 
ceases to have any interest in his shares 
or in the corporation on the day he 
receives payment for the shares (which may 
be several weeks or months after the sale 
of the assets has occurred) . The 
shareholder is also, under R.S.Mo. 
§ 351.405.3, entitled to interest on the 
amount of such fair value from the day 
before the day the shareholder vote was 
taken. 

If the corporation declares a dividend 
and the dividend is payable to shareholders 



The Honorable Henry A. Panethiere 

of record as of the day after the date of 
the [shareholder vote authorizing the] 
sale, is a dissenting shareholder entitled, 
under Missouri law, to receive the 
dividend? In other words, does Section 
351.405 mean that a dissenting shareholder 
has all rights of a shareholder until he is 
paid in full, including the right to 
receive dividends, or does it mean that all 
his rights as a shareholder, except the 
right to receive the fair value of his 
shares and interest thereon, cease upon the 
date the shareholder vote is taken? 

Also, does it make a difference 
whether the dividend is a regularly 
scheduled dividend or a extraordinary 
dividend that is payable out of the 
proceeds of the sale of the assets? 

Section 351.405, RSMo 1986, to which you refer in your 
question, provides in part: 

351.405. Rights of dissenting 
shareholder--sale or exchange of 
assets.--1. In the event that a sale or 
exchange of all or substantially all of the 
property and assets of a corporation, 
otherwise than in the usual and regular 
course of its business, is authorized by a 
vote of the shareholders of the 
corporation, except as provided in 
subsection 6 of this section, any 
shareholder who shall not have voted in 
favor thereof and who at or prior to the 
meeting at which said sale or exchange is 
submitted to a vote shall file with the 
corporation written objection thereto may, 
within twenty days after the vote was taken 
make written demand on the corporation for 
the payment to him of the fair value of~s 
shares as of the day prior to the date on 
which the vote was taken authorizing the 
sale or exchange. Such demand shall state 
the number and class of the shares owned by 
such dissenting shareholder. Any 
shareholder failing to make demand within 
the twenty-day period shall be conclusively 
presumed to have consented to the sale or 
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exchange and shall be bound by the terms 
thereof. 

2. If, within thirty days after the 
date on which such vote was taken, the 
value of such shares is agreed upon between 
the dissenting shareholder and the 
corporation, the corporation shall make 
payment of the agreed value within ninety 
days after the date on which the vote was 
taken authorizing the sale or exchange, 
upon the surrender of his certificate or 
certificates representing said shares. 
Upon payment of the agreed value, the 
dissenting shareholder shall cease to have 
any interest in such shares or in the 
corporation. 

3. If within such period of thirty 
days the shareholder and the corporation do 
not so agree, then the dissenting 
shareholder may, within sixty days after 
the expiration of the thirty-day period, 
file a petition in any court of competent 
jurisdiction within the county in which the 
registered office of the corporation is 
situated asking for a finding and 
determination of the fair value of such 
shares, and shall be entitled to judgment 
against the corporation for the amount of 
such fair value as of the day prior to the 
date on which such vote was taken together 
with interest thereon to the date of such 
judgment. The judgment shall be payable 
only upon and simultaneously with the 
surrender to the corporation of the 
certificate or certificates representing 
said shares. Upon the payment of the 
judgment, the dissenting shareholder shall 
cease to have any interest in such shares 
or in the corporation. Unless the 
dissenting shareholder shall file such 
petition within the time herein limited, 
such shareholder and all persons claiming 
under him shall be conclusively presumed to 
have approved and ratified the sale or 
exchange and shall be bound by the terms 
thereof. [Emphasis added.] 
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* * * 
The issue posed by your question concerns a dividend, 

whether it be a regularly scheduled dividend or an extraordinary 
dividend, declared after the date on which the vote was taken 
authorizing the sale or exchange. Under subsection 1 of Section 
351.405, the dissenting shareholder is to receive "the fair 
value of his shares as of the day prior to the date on which the 
vote was taken authorizing the sale or exchange." However, 
under subsections 2 and 3 of Section 351.405, it is not until 
payment to the dissenting shareholder that "the dissenting 
shareholder shall cease to have any interest in such shares or 
in the corporation." The issue is whether the dissenting 
shareholder is entitled to such a dividend. 

The first rule of statutory construction is to give effect 
to the intent of the legislature. State ex rel. Missouri State 
Board of Registration for Healing Arts. v. Southworth, 704 
S.W.2d 219, 224 (Mo. bane 1986). In discussing the legislative 
intent underlying Section 351.405, the Missouri Court of Appeals 
stated: "Rather, the underlying purpose is to assure such 
dissenting minority shareholders an equitable, just and 'fair 
value' for their stock in the event of a sale of the corporate 
assets." Dreiseszun v. FLM Industries, Inc., 577 S.W.2d 902, 
907 (Mo. App. 1979). Under the statute, the fair value of the 
shares is determined as of the day prior to the date on which 
the vote was taken authorizing the sale or exchange. Under 
subsection 3 of Section 351.405, the dissenting shareholder is 
entitled to interest on the fair value to the date of the 
judgment referred to in that section. To interpret the statute 
to allow a dissenting shareholder to receive a dividend, whether 
it be a regularly scheduled dividend or an extraordinary 
dividend, in addition to the "fair value" of his shares would be 
inconsistent with the dissenting shareholder receiving the "fair 
value" of his shares. The dissenting shareholder would receive 
in excess of the "fair value" of his shares. In construing 
statutes, the courts presume that the legislature intends a 
logical result, not an absurd or unreasonable result. State ex 
rel. Lebeau v. Kelly, 697 S.W.2d 312, 315 (Mo. App. 1985). 
Furthermore, in discussing Section 351.405, the Missouri Supreme 
Court stated: "The clear intention of § 351.405 is to change 
the status of a dissenting shareholder to that of a creditor at 
least superior to the distributive rights of the remaining 
shareholders." Flarsheim v. Twenty Five Thirty Two Broadway 
Corporation, 432 S.W.2d 245, 253 (Mo. 1968). Therefore, we 
conclude that a dissenting shareholder is not entitled to 
receive dividends, whether the dividends are regularly scheduled 
or extraordinary, that are declared after the date on which the 
vote was taken authorizing the sale or exchange. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that under Section 
351.405, RSMo 1986, a dissenting shareholder is not entitled to 
receive dividends, whether the dividends are regularly scheduled 
or extraordinary, that are declared after the date on which the 
vote was taken authorizing the sale or exchange. 

Very truly yours, 

Attorney General 
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