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Dear Mr. Icenogle: 

part: 

This opinion is in response to your question asking: 

Does the phrase "any instrument," as 
used in Section 59.319, RSMo, include 
filings made under the Uniform Commercial 
Code, such that the four dollar user fee 
must be collected for each UCC-1 filing? 

Section 59.319, prior to amendment in 1989, provided 1n 

A user fee of three dollars shall be 
charged and collected by every recorder in 
the state, over and above any other fees 
required by law, as a condition precedent 
to the recording of any instrument 
conveying real property or anv interest 
therein. [Emphasis added. l 

Section 59.319 was revised in 1989 by Conference Committee 
Substitute for Senate Committee Substitute for House Bill No. 
786, 85th General Assembly, First Regular Session, so that 
Section 59.319, RSMo Supp. 1989, now provides in part: 

A user fee of four dollars shall be 
charged and collected by every recorder in 
this state, over and above any other fees 
required by law, as a condition precedent 
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to the recording of any instrument. 
[Emphasis added. 1 

The new legislation increased the user fee from three dollars to 
four dollars and dropped the requirement the instrument subject 
to the charge, "convey(ing] real property or any interest 
therein." 

In answering the question posed, there are two issues to be 
considered. First, does the phrase "any instrument" as now used 
in Section 59.319 include filings made under the Uniform 
Commercial Code, such as a UCC-1 filing? Second, does a 
"filing" made under the Uniform Commercial Code, such as a UCC-1 
filing, constitute a "recording" as used in Section 59.319. 

The primary purpose of statutory construction is to 
ascertain the intent of the legislature. State ex rel. 
Missouri State Board of Registration for Healing Arts v. 
Southworth, 704 S.W.2d 219, 224 (Mo. bane 1986); Collins v. 
Director of Revenue, 691 S.W.2d 246, 251 (Mo. bane 1985). 
Words used in a statute are to be considered in their plain and 
ordinary meaning. Wolff Shoe Company v. Director of Revenue, 
762 S.W.2d 29, 31 (Mo. bane 1988); Thomas v. Frazier, 626 
S.W.2d 682, 684 (Mo. App. 1981). The word "instrument" is not 
defined in Section 59.319; thus, one is to consider the word 
"instrument" in its plain and ordinary meaning. An instrument 
is "[a] written document; a formal or legal document in writing, 
such as a contract, deed, will, bond or lease." Black's Law 
Dictionary 719 (5th Ed. 1979). There are many "instruments" 
which do not "convey[ingl real property or any interest 
therein," among which are UCC-1 documents. Thus, by deleting 
the requirement the instrument must "convey[ingl real property 
or any interest therein," the legislature has expanded the 
number of documents to vrhich the user fee may apply. With 
respect to the first issue to be considered, we conclude that 
the phrase "any instrument" does include a UCC-1. 

Turning to the second issue, Section 59.319 requires the 
fee to be assessed for "the recording of any instrument." 
[Emphasis added.l The legislature has shown it does not 
consider filings and recordings synonymous. Section 59.330, 
RSMo Supp. 1989, in setting forth the duties of the recorder, 
provides in part: 

59.330. What shall be recorded.--It 
shall be the duty of recorders to record: 
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(1) All deeds, mortgages, conveyances, 
deeds of trust, assignments, bonds, 
covenants, defeasances, or other 
instruments of writing, of or concerning 
any lands and tenements, or goods and 
chattels, which shall be proved or 
acknowledged according to law, 
[Emphasis added. 1 

On the other hand the legislature, in Section 400.9-403, RSMo 
Supp. 1989, refers not to Uniform Commercial Code recordings, 
but filings. Therefore, if a UCC-1 is merely filed, the user 
fee specified in Section 59.319 should not be collected. 

That is not to say a UCC-1 instrument cannot be "recorded" 
for the purposes of assessing the user fee set forth in Section 
59.319. Section 400.9-401(1) (b), RSMo Supp. 1989, in 
establishing the "proper place to file" reads: 

400.9-401, Place of filing-­
erroneous filing--change of location of 
debtor or collateral--collateral of 
transmitting utility.--

* * * 

(b) [Wlhen the collateral is timber to 
be cut, minerals or the like (including oil 
and gas) or accounts subject to subsection 
(5) of section 400.9-103, or when the 
financing statement is filed as a fixture 
filing (section 400.9-313) and the 
collateral is goods which are or are to 
become fixtures, then in the office where a 
mortgage on the real estate concerned would 
be filed for record, and any such filing 
shall be for record; [Emphasis added.] 

* * * 

Further Section 400.9-408, RSMo Supp. 1989, reads: 

400.9-408. Additional filing 
requirements--when applicable--liability of 
recorder of deeds.--Notwithstanding any 
other provisions of this chapter, the 
following special provisions apply where a 
financing statement is required to be 
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filed for record in the office where a 
mortgage on the real estate concerned would 
be filed for record. 

(1) Any amendment, continuation 
statement, termination statement, statement 
of assignment, or statement of release 
incidental to such a financing statement 
shall be filed for record in the same 
office where the original financing 
statement is recorded. 

(2) In addition to other requirements 
of this part of this chapter, every such 
statement incidental to such a financing 
statement shall refer to the original 
financing statement by book and page of the 
record thereof. 

(3) Such financing statements and such 
other statements incidental thereto shall 
be recorded in the real estate mortgage 
records, and shall be indexed as real 
estate mortgages. If any statement shows 
the name of a record owner of the real 
estate which is other than the name of the 
debtor or the secured party, the statement 
also shall be indexed in the mortgagor 
index according to the name of such record 
owner. Such financing statements and such 
other statements incidental thereto are 
entitled to be recorded even though not 
proved or acknowledged and certified. Fees 
for recording and related services shall 
be the same as the fees authorized by law 
in the case of real estate mortgages. 
[Emphasis added.J 

* * * 

Therefore, under certain circumstances, a UCC-1 instrument is 
"filed for record" ("recorded") and such a recording should be 
assessed the user fee specified in Section 59.319. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the user fee 
specified in Section 59.319, RSMo Supp. 1989, should not be 
collected when a UCC-1 is merely filed, but such user fee should 
be collected when a UCC-1 is filed for record or recorded. 

Very truly yours, 

~~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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