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The Honorable M. Douglas Harpool 
Representative, District 134 
P.O. Box 10306 G.S. 
Springfield, Missouri 65808 

Dear Representative Harpool: 

OPINION NO. 42-90 

This opinion is in response to your questions asking: 

If appropriately qualified, may a 
citizen seek election as a member of the 
Board of Trustees of the Village of 
Battlefield while a member of the Board of 
Directors of the Battlefield Fire 
Protection District? 

If elected, may a citizen 
simultaneously serve as both a Trustee of 
the Village and Director of the Battlefield 
Fire Protection District? 

We note that the Village of Battlefield is located within the 
boundaries of the Battlefield Fire Protection District, and that 
both are located in Greene County. 

There is no statutory or constitutional pr~vision 
prohibiting a person from holding both offices. There is, 
however, a body of common law regarding conflicts of interest in 
holding public office. The doctrine at common law which 
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prohibits a public official from holding two incompatible 
offices is based on the following principles: 

At common law the only limit to the number 
of offices one person might hold was that 
they should be compatible and consistent. 
The incompatibility does not consist in a 
physical inability of one person to 
discharge the duties of the two offices, 
but there must be some inconsistency in the 
functions of the two, -- some conflict in 
the duties required of the officers, as 
where one has some supervision of the 
others, is required to deal with, control, 
or assist him. It was said by Judge Folger 
(People v. Green, 58 N.Y. 295): "Where one 
office is not subordinate to the other, nor 
the relations of the one to the other such 
as are inconsistent and repugnant, there is 
not that 'incompatibility' from which the 
law declares that the acceptance of the one 
is the vacation of the other. The force of 
the word in its application to this matter 
is that, from the nature and relations to 
each other of the two places, they ought 
not to be held by the same person, from the 
contrariety and antagonism which would 
result in the attempt by one person to 
faithfully and impartially discharge the 
duties of one towards the incumbent of the 
other .... 

State ex rel. Walker v. Bus, 135 Mo. 325, 36 S.W. 636, 639 
(1896). 

Applying these principles, this office has previously 
opined that a person may not simultaneously hold both the office 
of presiding commissioner of a third class county and the office 
of alderman of a fourth class city within that county. See 
Opinion No. 121-88, a copy of which is enclosed. In tha~ 
opinion, it was observed that statutes might bring the two 
offices into conflicts of authority. 

Section 80.090, RSMo 1986, sets forth powers given to the 
board of trustees of a village. These include power: 

(11) To organize and maintain fire 
companies; 
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(12) To prevent and extinguish fires; 

(13) To establish fire limits and to define 
the limits within which wooden buildings, 
stables, manufactories and other structures 
which may increase the danger of calamities 
from fires shall not be erected; 

Section 321.220, RSMo, sets forth powers of the board of 
directors of a fire protection district. These include power: 

(12) To adopt and amend bylaws, fire 
protection and fire prevention ordinances, 
and any other rules and regulations not in 
conflict with the constitution and laws of 
this state, necessary for the carrying on 
of the business, objects and affairs of the 
board and of the district. 

It is possible that conflict would arise in carrying out 
the responsibilities of both offices. In light of these areas 
of potential conflict between the offices, we conclude that 
there is an incompatibility between the office of trustee of a 
village and director of a fire protection district in which such 
village is located. As a result of such incompatibility and 
conflict, the same person may not hold these offices 
simultaneously. There is no authority that holds an election 
creates an exception to the doctrine of incompatibility. 

Having concluded a person may not hold both offices 
simultaneously, we turn to your remaining question asking 
whether a person may be a candidate for the office of trustee of 
a village while a member of the board of directors of a fire 
protection district which includes the village. There are no 
constitutional or statutory provisions prohibiting a member of 
the board of directors of a fire protection district from being 
a candidate for the office of trustee of a village located 
within the district. However, should he be successful in his 
candidacy, the general rule is that "[t]he acceptance of an 
incompatible office by the incumbent of another office is 
generally regarded as a resignation or vacation of the first 
office. " 67 C.J.S. Officers, § 32a. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the same person may 
not simultaneously serve as a director of a fire protection 
district and as trustee of a village located within that fire 
protection district; however, an incumbent director of a fire 
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protection district can be a candidate for the office of trustee 
of a village located within that fire protection district. 

Very truly yours, 

Attorney General 

Enclosure: Opinion No. 121-88 

1
section 321.015, RSMo 1986 was amended in 1990 by House 

Bill No. 1149, 85th General Assembly, Second Regular Session 
(1990) to provide that such section "shall not apply ... to 
fire protection districts ... located within first class 
counties without a charter form of government having a 
population of more than one hundred ninety-eight thousand and 
not adjoining any other first class county." Because of this 
1990 amendment to Section 321.015 eliminating Greene County from 
its provisions, we need not consider this statutory section. 
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