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Dear Representative Kauffman~ 

This opinion letter is in response to your question 
relating to the salary for the deputy of the Linn County 
treasurer ex officio collector for 1988 and 1989. You 
specifically inquire if the county commission is required to pay 
the deputy treasurer ex officio collector ninety percent of the 
salary of the treasurer ex officio collector. 

You have informed us that Linn County is a third class 
county adopting a township organization with a population of 
15,495 and a current assessed valuation of $68,269,752. The 
information accompanying your opinion request states that the 
Linn County treasurer ex officio collector requested ninety 
percent of his salary in his 1988 budget for the salary of the 
deputy. 

Section 54.320.1, RSMo Supp. 1987, effective January 1, 
1988, provided in pertinent part: 

54.320. Treasurer, ex officio collector, 
compensation--commissions--deputies and assistants, 
compensation--fees (township counties) .--1. The 
county treasurer ex officio collector in counties of 
the third and fourth classes adopting township 
organizations shall receive an annual salary computed 
on an assessed valuation basis as set forth in the 
following schedule. Except as provided in section 
50.333, RSMo, the amount provided by this section 
shall be the total compensation for all services 
performed by such treasurer ex officio collector. 
The assessed valuation factor shall be the amount 



The Honorable John Kauffman 

thereof as shown for the year next preceding the 
computation. The provisions of this section shall 
not permit or require a reduction in the amount of 
compensation received by any person holding the 
office of treasurer ex officio collector on January 
1, 1988. 

Population Salary 

* * * 
15,001 to 17,500 $ 8,750 

* * * 
Assessed Valuation Salary 

* * * 
60,000,001 to 70,000,000 $17,000 

* * * 
. The treasurer and ex officio collector in each 

of the third and fourth class counties which have 
adopted the township form of county government is 
entitled to employ deputies and assistants and for 
the deputies and assistants, is allowed not less-than 
the following sums to be paid out of the county 
treasury in equal monthly installments: 

* * * 
(5) In counties having a population of fifteen 

thousand but less than eighteen thousand, the sum of 
ninety percent of the salary of the treasurer and ex 
officio collector; [Emphasis added. 1 

* * * 

Section 50.333.9, RSMo Supp. 1987, provided in pertinent part: 

50.333. Salary commission, duties of clerk, 
notice of meetings, members, duties, meetings, report 
(noncharter counties).--

* * * 
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9. The provisions of this section shall not 
require or permit a reduction in the amount of 
compensation received by any person holding office as 
of September 28, 1987. 

The information accompanying your opinion request indicates that 
the proper salary of the treasurer ex officio collector in 1988 
was higher than provided in the statutory chart because of the 
proviso that a person holding office as of September 28, 1987 
shall not be required or permitted a reduction in compensation. 

The above statutory provisions were amended in 1988. See 
Conference Committee Substitute for House Committee Substitute 
for Senate Committee Substitute for Senate Bill No. 431, 84th 
General Assembly, Second Regular Session (1988), effective May 
13, 1988. Section 54.320.1, RSMo Supp. 1989, provides in 
pertinent part: 

54.320. Treasurer, ex officio collector, 
compensation--commissions--deputies and assistants, 
compensation--training program, attendance required, 
expenses, compensation (township counties) .--1. The 
county treasurer ex officio collector in counties of 
the third and fourth classes adopting township 
organizations shall receive an annual salary as set 
forth in the following schedule. . A county 
treasurer ex officio collector subject to the 
provisions of this section shall not, except upon 
two-thirds vote of all the members of the salary 
commission, receive an annual compensation less than 
the total compensation being received by the county 
treasurer ex officio collector in that county for 
services rendered or performed for the period 
beginning March 1, 1987, and ending February 29, 
1988, unless such total compensation paid exceeds the 
maximum compensation allowable for the office of 
county treasurer ex officio collector in such county 
under the provisions of this section. . The 
treasurer and ex officio collector in each of the 
third and fourth class counties which have adopted 
the township form of county government is entitled to 
employ deputies and assistants and for the deputies 
and assistants, until December 31, 1994, is allowed 
not less than the amount allowed in 1988. Beginning 
January 1, 1995, deputies and assistants shall 
receive compensation in the amount set by the 
governing body of the county. [Emphasis added. 1 

* * * 
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Section 54.230, RSMo 1986, provides in pertinent part: 

54.230. Deputies and assistants 
compensation (second, third, township 
organization and certain first class 
counties) .--The county treasurer of . 
a county of the second or third class, and 
of a county which has adopted the township 
alternative form of government shall be 
entitled to have and to appoint such a 
number of deputies and assistants as the 
county treasurer, with the approval of the 
county commission, deems necessary for the 
prompt and proper discharge of his office, 
and the treasurer's deputies and assistants 
shall be paid such salaries as are fixed by 
the county treasurer with the approval of 
the county commission. The salaries of 
all such deputies and assistants shall be 
paid by the county in the same manner as 
the salary of the county treasurer is 
paid. [Emphasis added. 1 

Section 54.230 was amended in 1986 to make the provisions of 
that section applicable to a third class county having adopted a 
township form of organization and has not been amended 
subsequent. 

In Missouri Attorney General Opinion No. 124, Davis, 1967, 
a copy of which is enclosed, this office considered Section 
54.230, RSMo 1959. The opinion discusses whether the function 
of the county court (now county commission) under such section 
is ministerial or discretionary. The opinion described the 
issue as determining in which of the following ways Section 
54.230, RSMo 1959 should be interpreted: 

1. That the county treasurer has an 
unqualified right to appoint deputies and 
assistants and the county court's approval 
is simply ministerial. 

2. That the county treasurer's right to 
appoint deputies and assistants is a 
qualified right which requires the approval 
of the county court in the exercise of its 
discretion. 

The opinion concluded approval by the county court (now county 
commission) is discretionary and stated: 
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It is therefore the opinion of this 
office that a county treasurer of a second 
class county must submit his deputy and 
assistant appointments to the county court 
pursuant to Section 54.230, RSMo 1959. 
Such appointment is not valid until 
approved by the county court and that 
approval is within the sound discretion of 
the county court. 

Statutes relating to the same subject are to be considered 
together and harmonized if possible so as to give meaning to all 
provisions of each. State ex rel. Lebeau v. Kelly, 697 S.W.2d 
312, 315 (Mo. App. 1985). When the legislature amended Section 
54.230 in 1986 so that such section applies to a third class 
county having adopted a township form of government, it was 
apparently the intent of the legislature that the county 
commission approve the number and salary of the deputies and 
assistants in the office of the county treasurer ex officio 
collector. 

Section 54.320 does not say the deputies and assistants 
shall be paid a specific amount; rather, it says the treasurer 
ex officio collector is entitled to employ deputies and 
assistants and for the deputies and assistants, is allowed not 
less than . . In considering the two statutes together, we 
conclude the county commission is not required to pay the deputy 
treasurer ex officio collector ninety percent of the salary of 
the treasurer ex officio collector. Section 54.230 provides 
discretion to the county commission, and Section 54.320 does not 
mandate payment of such amount to the deputy. 

Very truly yours, 

dl~ ;;(./AI~ 

Enclosure: 
Opinion No. 124, Davis, 1967 

- 5 -

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 


