
ASSESSORS: 
CONFLICT OF INTEREST: 

It would be a conflict of 
interest, as a matter of 
public policy, for a county 

assessor to appraise property in his individual capacity as a 
private appraiser within the county for which he serves as 
county assessor. 

September 14, 1989 

Michael A. Insco 
Buchanan County Prosecuting Attorney 
Buchanan County Courthouse 
St. Joseph, Missouri 64501 

Dear Mr. Insco: 

OPINION NO. 84-89 

This opinion is in response to your question asking: 

If a county assessor works as a private 
appraiser or operates a property appraisal 
business without connection to tax matters, 
does he violate the conflict of interest 
statutes (Chapter 105, RSMo) or any other 
provision of law? 

You provided the following information: 

Our present County Assessor has been 
asked on numerous occasions by banks, loan 
companies, and mortgage companies to 
personally prepare an appraisal for their 
use. Our assessor has a reputation as being 
one of the finest appraisers available. 
These companies need a detailed appraisal of 
commercial and residential properties both 
inside and outside the county requiring 
detailed knowledge of income, market and 
cost approach appraisals . 

These appraisals are used primarily by 
institutions for loan approval . They are 
detailed documents submitted to the 
institutions' loan committees and boards for 
purposes of approving loans. They include 
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far more detail than would be contained in a 
normal appraisal for tax purposes. The 
question is whether or not providing these 
services for a fee on his own time outside 
the office and unconnected to his tax duties 
violates Missouri law. 

A county assessor is a public official subject to the 
general conflict of interest law, Sections 105.450, et seq., 
RSMo 1986. ,These statutes contain no specific prohibition 
against a county assessor ' s employment as a private appraiser 
such as you have described in your letter. However, if such 
employment is contrary to public policy, it is prohibited. 

Generally, it has been stated: 

In accordance with the principle . . . 
that an agreement which tends to interfere 
with the free exercise of a public 
officer's discretion is illegal, a contract 
entered into by a public officer in his 
individual capacity , the effect of which is 
to create a personal interest which may 
conflict with the officer's public duty, is 
contrary to public policy. Such may be the 
case where a public officer enters into a 
contract to perform services for the 
public, or where he accepts employment by 
one upon whose acts he must pass in his 
official capacity. Such contracts are 
sometimes prohibited by statute . 

63A Am Jur 2d, Public Officers and Employees, Section 337. 

Section 53 . 030, RSMo 1986 provides: 

53.030. Oath. - Every assessor shall 
take an oath or affirmation to support the 
Constitution of the United States and of 
this state, and to demean himself faithfully 
in office and to assess all of the real and 
tangible personal property in the county in 
which he assesses at what he believes to be 
the actual cash value . He shall endorse 
this oath on his certificate of election or 
appointment before entering upon the duties 
of his office. (Emphasis added.) 
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Under Section 53.030 , RSMo 1986 , the county assessor ' s job 
is to "assess ." Generally , "assess " has the f ollowing meaning 
or meanings: 

The word " assess " has a well - defined 
meaning when used in connection with the 
taxation of property . In its primary 
meaning, " assess " means to tax; to impose a 
tax ; to levy a tax; to charge with a tax; 
to declare a tax to be payable; to 
apportion a tax among several . 

In its secondary or derivative 
meaning , "assess " means to place a value on 
property for the purpose of forming the 
basis on which a tax is to be computed ; to 
place a valuation on property for the 
purpose of apportioning a tax; or to value 
in order to tax. 

84 C.J . S. Taxation , Section 391 . 

In appraising any specific property in his individual 
capacity , the county assessor wou ld be placing a specific val ue 
on the property . In assessing property in his official 
capacity, the county assessor would be placing a specific value 
on the same property . The appraisal performed in his individual 
capacity may be more complex and vary in other respects from the 
appraisal performed officially. What remains the same , however , 
is that the county assessor , in both instances, would be placing 
a specific value on the same property. 

It is not difficult to realize that the valuation of 
specific property for loan purposes by a bank, savings and loan 
company , or mortgage company may differ from the official 
valuation for tax purposes. Such may give rise to a con f lict of 
loyalties, i.e., loyalty to the bank, etc. as opposed to loyalty 
to the office of county assessor . Thi s is not to say that such 
division of loyalties would inevitably occur. It is merely to 
say that it may occur . Under such circumstances, we conclude 
that it would be a conflict of interest, as a matter of public 
policy , for a county assessor to appraise pr operty in his 
individual capacity as a private appraiser within the county f or 
which he serves as county assessor. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that it would be a 
conflict of interest , as a matter of public policy, for a county 
assessor to appraise property in his individual capacity as a 
private appraiser within the county for which he serves as 
county assessor . 

yours, Ver y truly 

4 L .""""W.'"E"BL..oo'S"""T"LE"-R"~ 
Attorney General 
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