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Dear Director Koupal: 

OPINION NO. 36 - 89 

This opinion is in response to your questions asking: 

I. Does the term "duly chartered 
educational institution" as it is used in 
Section 345 . 025.1(1 ) include all 
corporations chartered by the Missouri 
Secretary of State which includes 
educational services or instructional 
services in its statement of purpose? For 
example does this refer to preschool 
entities , day care centers and 
rehabilitation centers, who are primarily 
custodial but have included educational or 
instructional terms in their charters? 

II. Does the term " in the employ of" as it 
is used in Section 345.025.1 include 
independent contractors providing services 
for federal , state, county or municipal 
agencies of du ly chartered educational 
institutions? 

Chapter 345 , RSMo , is the Licensure Act for Professional 
Speech Pathologists and Professional Clinical Audiologists. 
Section 345 . 025, RSMo 1986 , lists persons exempt from the 
licensure requirements of Chapter 345. Subsection 1(1) of such 
section provides: 
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345 .025. Persons exempted from the 
provisions of this chapter.--1 . The 
provisions of this chapter do not apply to : 

(1) The activities, services , and the 
use of an official title on the part of a 
person in the employ of a federal, state, 
county, or municipal agency, or a duly 
chartered educational institution insofar 
as such services are part of the duties of 
his office or position with such agency or 
institution; [Emphasis added. j 

* * * 
In order to answer your first question , it must be 

determinated what constitutes a duly chartered educational 
institution. Cases have held that an educational institution is 
one where " education is the primary function of the 
institution". Kneeland v. National Collegiate Athletic 
Association, 650 F . Supp . 1076, 1090 (W.D. Tex . 1986), rev ' d on 
other grounds 850 F . 2d 224 (5th Cir. 1988) , cert. denied 109 
S.Ct. 868 (1989); LaManna v. Electrical Workers Local Union No . 
474 , 518 S.W.2d 348 , 352 (Tenn. 1974). Institutions where 
educational or instructional services were incidental to their 
primary function have been held not to be an educational 
institution for purposes of disclosure of student records and 
tax exemptions. See Kneeland v. National Collegiate Atheletic 
Association, supra ; LaManna v . Electrical Workers Local 
Union No. 474, supra . 

We conclude that to be a duly chartered educational 
institution for purposes of Section 345.025 . 1(1), education must 
be the primary function of the institution. Merely including 
educational services or instructional services in its statement 
of purposes in its charter is not sufficient to bring the 
institution within the exemption provided in Section 
345 . 025 . 1(1) . Therefore, preschool entities, day care centers 
and rehabilitation centers which are primarily custodial but 
include educational or instructional terms in their charters are 
not " duly chartered educational institutions" for purposes of 
Section 345.025.1(1 ) . -

In response to your second question, the phrase " in the 
employ of" does not include independent contractors. That is 
because the term, as it is used in the statute , implies an 
employee/employer relationship which is distinct from a person 
who is an independent contractor. The difference is found in 
the amount of direction and control exercised by an independent 
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contractor as opposed to that exercised by an employee. An 
independent contractor is paid for a final product ; however , the 
method , hours and materials implemented to arrive at that final 
product remain with the discretion of the independent 
contractor. Huddleston v . Gitt and Sons Realty, 708 S.W . 2d 
149 {Mo . App. 1985 ) ; Handley v. Stat e, Division of Employment 
Security, 387 S . W.2d 247 {Mo . App. 1965 ) . Therefore, per sons 
who are independent contractors are not exempt under the 
provisions of Section 345.025 . 1{1) . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that: {1 ) the phrase 
"duly chartered educational institution" as used in Section 
345.025.1{1), RSMo 1986, does not include preschool entities, 
day care cent ers and rehabilitation centers which are primarily 
custodial but include educational or instructional terms in 
their charters, and {2 ) the phrase " in the employ of" as used in 
Section 345.025.1{1 ) does not include independent contractors. 

Ver y truly yours , 

~L. WEBSTER 
Attorney General 
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