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Dear Mr. Nichols: 

OPINION NO. 178-88 

This opinion is in response to your question asking: 

Does Section 327.421 require a County 
Health Board to hire an architect to 
prepare and approve the architectura~ 
drawings and specifications for an addition 
to its existing building or does Section 
327.421 onlv reauire the use of a 
registered architect if an architect is 
used? 

Based on the information you provided, we understand that 
the Barton County Health Board is constructing a one-story, 22 
foot addition to its existing building, and that the proposed 
addition is of such size that both the county health board and 
local contractors believe that it is not necessary to hire an 
architect. The architectural plans for the existing building 
are approximately 15 years old and did not include 
specifications for any additions to the original structure. The 
architectural plans and specifications for the existing building 
were done by a registered architect. 

Section 327.421, RSMo 1986, provides: 

327.421. Political subdivisions not to 
use unregistered architects, professional 
engineers or land surveyors.--This state 
and its political subdivisions including 
counties, cities and towns, or legally 
constituted boards, agencies, districts, 
commissions and authorities of this state 



James V. Nichols 

sha~l not engage i~ the construction of 
public works involving the practice of 
architecture, engineering o r land 
surveying, unless the architectural and 
engineering drawings, specifications and 
estimates and the plats and .s urveys have 
been prepared by a currently registered 
ar chitect, professional engineer or land 
surveyor, as the case may require. 

The primary rule of statutory construction is to ascertain 
the intent of the lawmakers from the ~anguage used, to giv~ 
effect to that intent if possible, and tq consider words used in 
the statute in their plain and ordinary meaning. Metro Auto 
Auction v. Director of Revenue, 707 S.W.2d 397, 401 (Mo. bane 
1986). In determ1n1ng the legislative intent, the courts 
consider the language of the statute and the words employed in 
their plain and ordinary meaning. State ex rel . D. M. v. 
Hoester, 681 S.W.2d 449, 450 (Mo. bane 1984 ) . 

The cou~ty health board falls under the confines of Section 
327 .421 as it is a legally constituted board of the count7. 
Although Chapter 327 does not define the term "public work", 
Missouri courts have interpreted the ter.m broadly. See Maurer 
v. Werner, 748 S.W.2d 839, 841 (Mo.App. 1988). The propo$ed 
addition qualifies as a public work under Section 290.210(7), 
RSMo 1986, which defines the term under the Prevailing Waqes on 
Public Works Act as "all fixed works constructed for public use 
••. ," as well as Black's Law Dictionary, which employs a 
similar definition. Furthermore, such construction would 
involve the practice of architecture as defined in Section 
327.091, RSMo 1986, to include the preparation of specifications 
used for any additions or alterations to public buildings. 
Consequently, section 327.421 requires specif·ications for the 
addition to be prepared by a currently registered architect. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that Section 327.421, RSMo 
1986, requires a county health board to hire a currently 
registered architect to prepare specifications used in the 
construction of an addition to its building. 

Very truly yours, 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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