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OPINION LETTER NO. 167-88 

The Honorable E. J. Cantrell 
Representative, District 82 
3406 Airway 
Overland, Missouri 63114 

Dear Representative Cantrell: 

This opinion letter is in response to your questions 
regarding the "100-hour rule." Your opinion request out~ines 
three questions. Basical~y you are asking whether the 
so-called "100-hour rule" has authority of law and what 
constitutes sufficient evidence to invoke the provisions of 
Section 290.210(3), RSMo 1986, requiring the Division of Labor 
Standards to go to two or more counties adjacent to the one in 
which the work or construction is to be performed when the 
determination has been made that there are not a sufficient 
number of competent skilled workmen to construct the public 
works efficiently and properly in the county where the work is 
to be done. 

With regard to the "100-hour rule," there is neither a 
regulation nor a statute that prescribes this rule. This is a 
matter of policy of the Division of Labor Standards. The 
policy apparently is to simplify the determination process and 
while it may constitute some evidence of work being performed 
in a county of the nature being considered under the wage 
determination, it is incumbent on the division to look under 
every stone to find~whether evidence exists for a determination 
of whether there is a sufficient number of competent skilled 
workmen to construct public works efficiently and properly. 

Section 290.210(3), RSMo 1986, defines "locality" as 
meaning: 

• • • the county where the physical work upon 
public works is performed, except that if there 
is not available in the county a sufficient 
number of competent skilled workmen to construct 
the public works efficiently and properly, 
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"localityn may include tl-10 or more counties 
adjacent to the one in which the work or con­
struction is to be performed and from which such 
workers mav be obtained in sufficient numbers to 
perform the work, and that, with respect to 
contracts with the state highways and transpor­
tation commission, "locality" may be construed to 
include two or more adjacent counties from which 
workmen may be accessible for work on such 
construction. 

Examples of evidence which might be sufficient to sustain 
a determination that there are sufficient competent skilled 
workmen to construct the public works to be performed in the 
county might include - does the work require one carpenter and 
is there one carpenter in the county? Does the work require 
one laborer and is there a laborer in the county? How many 
competent skilled workmen are required to perfo~ the particu­
lar job? Does the county contain that number? Certainly by 
looking at such things as building pe~its in the city records 
the division can ascertain whether the needs of the project can 
be met in the county. One hundred hours in and of themselves 
do not really tell us who is performing the work or from where 
they come. We would recommend that the division find a dif­
ferent mode of making the determination than what is perceived 
by policy to be a 100-hour rule. 

In your inquiry you suggest that the division ignores 
collective bargaining agreements. If Section 290.210(3) is 
invoked in terms of going to adjacent counties because there is 
a lack of sufficient number of competent skilled workmen to 
construct the public works project efficiently and properly, 
then one turns to Section 290.260.1, RSMo 1986, which requires 
the department in determining prevailing wages to consider the 
applicable wage rates established by collective bargaining 
agreements, if any, and the rates that are paid generally 
within the locality. So if they go outside of the county to 
two or more adjoining counties, then the general rates in those 
counties must be considered, as well as the rates established 
by the col~ective bargaining agreements. 

As to whether a collective bargaining agreement rate in a 
county applies over other rates, the question is not whether 
there is a collective bargaining agreement in the county where 
the work is to be done. The question is whether there is a 
sufficient number of competent skilled workmen to construct the 
public works efficiently and properly in the county where the 
physical work upon the public works is to be performed which is 
the subject of the wage determination. 
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Under Section 290.220, RSMo 1986, "It is hereby declared 
to be the policy of the state of Missouri that a wage of no 
less than the prevailing hourly rate of wages for work of a 
similar character in the locality in which the work is 
performed shall be paid to all workmen employed by or on behalf 
of any public body engaged in public works exclusive of 
maintenance work." 

The object of analyzing the prevailing wage law is to 
ascertain legislative intent. Under Section 290.210(3), if 
there are not sufficient competent skilled workmen to construct 
a public works project, then we go to .adjoining counties to try 
to determine if they have sufficient workers to perform the 
work. It is extremely difficult to apply a strict rule or 
policy of 100 hours to a project which may last several years 
and be in the millions of dollars. If it is truly the intent 
of the legislature to determine the prevailing hourly rate for 
wages for work of a similar character in the locality, then it 
seems logical to look in adjoining counties to see if similar 
work has been performed of the magnitude involved in the 
particular wage determination. The one difficulty, however, is 
that arguably if you have a collective bargaining agreement in 
the county where the work is to be performed, then you may we11 
have a sufficient number of competent skilled workmen to · 
construct the public works project efficiently and. properly. 
However, that may not be the case when the only hours available 
are a hundred or less regardless of the affiliation of the 
worker. Thus it would seem to be appropriate in those cases to 
go to an adjoining county under Section 290.210(3) and look for 
work of a similar character to try to determine fairly what the 
proper rates are for the various crafts to perform the work. 

The thoughts contained in this opinion letter do not 
preclude the division from considering the promulgation of a 
rule with reference to the policy established of looking at 100 
hours of work. However, absent that rule the division does not 
appear to have sufficient authority to internally invoke a 
100-hour rule in the-prevailing wage process. 

Very truly yours, 

~~~_,d,N~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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