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Dear Representative McBride: 

OPINION NO. 104-88 

This opinion is in response to your question which you 
state as follows: 

Section 334.075 RSMo requires the State 
Board of Healing Arts to administer a 
continuing education program for physicians 
licensed in this state. The specific 
question of law is: "Does this section 
require the Board to establish and enforce 
an annual requirement or is the Board 
afforded the discretion to operate a 
multi-year requirement more parallel to 
estaPlished professional systems of 
continuing education?" 

Section 334.075, RSMo Supp. 1987, provides: 

334.075. Renewal of certificate, 
minimum continuing education requirement, 
exception, retired physicians. -- The 
board shall not renew any certificate of 
registration unless the licensee shall 
provide satisfactory evidence that he has 
complied with the board's minimum require­
ments for continuing education. At the 
discretion of the board, compliance with 
the provisions of this section may be 
waived for licensed physicians who have 
discontinued their practice of medicine 
because of retirement. 
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The question is whether the State Board of Regi~tration .for the 
Healing Arts (hereinafter "the Board") has the discretion to 
impose continuing education requirements for a multi-year time 
period or whether the Board must impose continuing education 
requirements that are to be completed on an annual basis~ 

A fundamental tenet of statutory construction is that words 
used in statutes are to be considered in their plain and 
ordinary meaning in order to ascertain the intent of the 
lawmake:rs. Beiser v. Parkwa¥ School District, 589 S.W.2d 277, 
280 (Mo. bane 1979) • The pr1mary object of statutory interpre­
tation is to ascertain the intent of the legislature from the 
language used and to give effect to that intent. In so doing, 
words used in the statute are to be given their plain and · 
ordinary meaning. Springfield Park Central Hospital v. 
Director of Revenue, 643 S.W.2d 599, 600 (Mo. 1983). When a 
statute is plain and unambiguous, there is no reason for 
construction and it must be applied by the courts as it was 
written by the legislature. United Air Lines, Inc. v. State 
Tax Commission, 377 S.W.2d 444, 448 (Mo. bane 1964). 

Section 334.075 gives the Board the authority to mandate 
continuing education requirements. However, that section 
provides no time frame within which the Board must require 
licensees to complete continuing education requirements. The 
Board is given authority to waive such requirements for those 
physicians who have retired. 

The statute does not require the Board mandate continuing 
education be obtained within a 12-month period. Courts are not 
allowed to "enlarge or extend a statute by construction unless 
it is necessary to obviate repugnancy and inconsistency and to 
give effect to the manifest intention of the leqislature by the 
application of sound principles of interpretation." State ex 
rel. Hall v. Bauman, 466 S.W.2d 177, 180 (Mo. App. 1971). By 
the same token, the Board does have the authority to mandate 
continuing education to be completed within 12 months if it so 
chooses. However, to allow the Board the discretion to require 
licensees to complete the continuing education .requirements over 
a series of years is not repugnant to nor inconsistent with 
Section 334.075. 

We have reviewed several licensing bodies that also have 
continuing education requirements. Licensees of the Board of 
Pharmacyf the Board of Optometry, and the Board of Podiatry must 
complete the continuing education requirements within a 12-month 
period. See Sections 338.060.3, 336.080, and 330.070.4, RSMo 
1986. Under Section 339.040.7, RSMo 1986, continuing education 
for licensees of the Real Estate Commission must be fulfilled 
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over a two-year period, while Section 326.110.2(5), RSMo 1986, 
relating to licensees of the Board of Accountancy, refers to a 
three-year time period. Construing Section 3~4.075 to allow the 
Board discretion in mandating compliance with continuing 
education requirements over a multi-year period would be in 
harmony with the other licensing statutes cited herein and 
accomplish the intent of the legislature to require licensed 
individuals to maintain their competence. 

Conclusion 

It is the op~n~on of this office that the State Board of 
Registration for the Healing Arts may, pursuant to Section 
334.075, RSMo Supp. 1987, require continuing education for 
physicians to be completed over a time period in excess of one 
year. 

Very truly yours, 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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