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A candidate for trustee of East 
Central College is not required 
by Section 178.820.5, RSMo 1986, 

to have been a voter 
least one whole year 

of his or her particular subdistrict for at 
next preceding the election. 

April 18, 1988 

The Honorable Wesley A. Miller 
Representative, District 108 
State Capitol Building, Room 107 
Jefferson City, Missouri.65101 

Dear Representative Miller: 

OPINION NO~ 101-88 

This opinion is in response to your questions concerning 
the election of trustees for East Central College. You state 
your questions as follows: 

In light of the Policy and the Statute 
[Section 178.820, RSMo 1986), does running 
"at-large" deal only with who has a right 
to vote for candidates? Or does the ter.mi­
noloqy •at-large", even though there are 
Sub-Districts, do away with the candidacy 
requirement in Sub-Districts that the 
candidate be a voter of the Sub-District 
for one (1) year next preceding the 
election? 

Several years ago, following the procedure set out in 
Section 178.820, RSMo 1986, the Junior College District of East 
Central Missouri obtained the approval of the Coordinating Board 
for Higher Education for a redistricting plan. A redistricting 
plan may incorporate one of three redistricting options set 
forth in subsection 2 of Section 178.820: 

(1) Each trustee may be elected only 
by the voters of his or her particular 
subdistrict; 

(2) One or more trustees may be 
elected at large and the remainder from 
subdistricts: 
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{3) The trustees may be elected at 
large with the requirement that each must 
reside in a certain subdistrict. 

As the following quotation from the plan demonstrates, East 
Central chose the third of the redistricting options: 

This redistricting plan proposes that 
the East Central Junior College District 
shall be divided into three subdistricts, 
each comprised of contiguous territory and 
of substantially equal population. ~his 
means that two trustees will be elected 
from each subdistrict. 

The plan provides that the 
subdistricts will be only used for filing 
purposes and that the election of trustees 
will continue to be on an at-large basis as 
provided for in statute 178.820. Page 2 of 
the Plan. 

Qualifications of trustees are provided as follows in 
subsections 2, 4 and 5 of Section 178.820: 

2. The redistricting plan ••• may 
provide • • • for the election of all the 
trustees at large with the requirement that 
each must reside in a certain subdistrict 

4. Any person running for election 
as a trustee of a subdistrict shall be 
domiciled and a resident therein. • • • 
Upon approval, the redistricting plan shall 
become effective and all trustees elected 
thereafter shall be required to be elected 
from subdistricts in which they are 
resident. • • • 

5. Candidates for the office of 
trustee shall be citizens of the United 
States, at least twenty-one years of age, 
who have been voters of the district for at 
least one whole year preceding the elec­
tion, and if trustees are elected other 
than at large they shall be voters of the 
subdistricts for at least one whole vear 
next preceding the election. . • • 
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(Emphasis added.) 

Your question is whether the above underlined portion of 
subsection 5 requires trustees from the subdistricts in East 
Central's plan to be voters of their respective subdistricts for 
at least one whole year next preceding the election. 

The answer is that this requirement is not applicable to 
trustees under the third redistricting option. This requirement 
applies only when a redistricting plan has adopted the first or 
second of the options. (In the case of the second option, the 
requirement would apply only to "the remainder [of the trustees] 
from subdistricts"). The language of the requirement in 
subsection 5 about being a voter of a particular subdistrict for 
at least one whole year next preceding the election specifically 
excepts from its coverage trustees elected "at large". The 
phrase "at large" is the same phrase used to describe the 
trustees elected under the third option in subsection 2 
("election of all the trustees at large with the requirement 
that each [trustee] must reside in a certain subdistrict") which 
is the option incorporated into the redistricting plan in 
question. When "the same term [is] used in different parts of 
the same statute [itl should be given the same interpretation." 
United States v. Brunett, 53 F.2d 219, 234 (Mo. 1931), accord, 
Huff v. Union Electric Company, 598 S.W.2d 503, 511 (Mo.App. 
1980). Therefore, the exception for "at large" trustees in 
subsection 5 refers to the same "at large" trustees described in 
the third option in subsection 2. This conclusion is supported 
by the fact that the legislature wrote a subdistrict residence 
requirement into the third option ("each [trustee] must reside 
in a certain subdistrict") -- words which would have been 
redundant if the subdistrict voter requirement of subsection 5 
were applicable. 

Conclusion 

It is the op1n1on of this office that a candidate for 
trustee of East Central College is not required by Section 
178.820.5, RSMo 1986, to have been a voter of his or her particu­
lar subdistrict for at least one whole year next preceding the 
election. 

Very truly yours, 

~-w~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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