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St. Francois County Courthouse, 3rd Floor 
Farmington, Missouri 63640 

Dear Mr. Stevenson: 

This opinion is in response to your question asking: 

Upon tbe arrest of a si~teen year old for 
Driving While Intoxicated, First Offense, 
Section 577.010, R.S.Mo., or Driving While 
Intoxicated in violation of municipal 
ordinance, may a law enforcement officer, 
pursuant to the usual and c ustomary booking 
procedures of his or her agency , finger­
print and photograph the sixteen year 
old? 

Section 211 • 0 31 • 1 , RSMo 19 8 6, provides in part.: 

Juvenile court to have exclusive 
jurisdiction when -- exceptions. --
1. Except as otherwise provided herein, 
the juvenile court shall have exclusive 
original j urisdiction in proceedings: 

* * 
(3) Involving any child who is 

alleged to have violated a state law or 
municipal ordinance, or any person who is 
alleged t o have violated a state law or 
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municipal ordinance prior to attaining the 
age of seventeen years, in which cases 
jurisdiction may be taken by the court of 
the circuit in which the child or person 
resides or may be found or in w,hich the 
violation is alleged to have occurred~ 
except that, the juvenile court shall not 
have jurisdiction over anv child sixteen 
years of age who is alleged to .have violated 
a state or municipal traffic ordinance or 
regulation, the violation of which does not 
constitute a felony; 

(Emphasis added.) 

Section 577.010, RSMo 1986, provides; 

Driving while intoxicated. -- 1. A 
person commits the crime of "driving while 
intoxicated" if he operates a motor 
vehicle while in an intoxicated or drugged 
condition. 

2. Driving while intoxicated is for 
the first offense, a class B misdemeanor. 
No person convicted of or p~eading guilty 
to the offense of driving while intoxicated 
shall be granted a suspended imposition of 
sentence for such offense, unless such 
person shall be placed on probation for a 
minimum of two years. 

Section 211.151, RSMo 1986, provides: 

Places of detention -- photographing 
and fingerprinting restrictions. 

* * * 
3. Neither fingerprints nor a photo­

graph shall be taken of a child taken into 
custody for any purpose without the consent 
of the juvenile judge. 

* * * 
The central issue raised by your question is whether 

driving while intoxicated is a violation of a state traffic 
ordinance or regulation for purposes of Section 211.031.1, RSMo 
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1986. This office in Opinion No. 112-86, a copy of which is 
enclosed, concluded that a first offense of driving while 
intoxicated is a violation of a state traffic ordinance or 
regulation, tne violation of which does .not constitute a 
felony. This is consistent with Section 577.023.1(1), RSMo 
1986, which defines an "intoxication-related traffic offense" as 
"driving while intoxicated, driving with excessive blood alcohol 
content, driving under the influence of alcohol or drugs in 
violation of state law." 

In Opinion No. 112-86, this office concluded that because a 
first offense of driving while intoxicated is a state traffic 
ordinance or regulation, the violation of which does not 
constitute a felony, a sixteen-year-old .committing a first 
offense of driving while intoxicated is ·not within the exclusive 
original jurisdiction of the juvenile court, pursuant to Section 
211.031.1(3), RSMo 1986. 

In Opiniqn No. 181, Limbaugh, 1980, a copy of which is 
enclosed, this office concluded that a sixteen-year-old person 
arrested for violation of a state or municipal traffic ordinance 
or regulation, the violation of which does not constitute a 
felony, who refuses to submit to a chemical test to determine 
the alcoholic content of his or her blood is subject to 
statutory provisions relating to penalties for failure to .submit 
to such a test. In that opinion, it was concluded that the 
procedural protections of the juvenile code are applicable only 
when the juvenile court has jurisdiction. Consistent with that 
opinion, Section 211.151.3, RSMo 1986, prohibiting the taking of 
fingerprints or photographs of a child in custody without the -
consent of the juvenile judge, would not apply to a 
sixteen-year-old child's violation of driving while intoxicated, 
first offense, because this offense is not within tha 
jurisdiction of the juvenile court. 
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Conclusion 

It is the opinion of this o£fice that law enforcement 
officials may fingerprint and photograph a sixteen-year-old 
charged with a first offense of driving while intoxicated under 
Section 577.010, RSMo 1986, or an equivalent municipal 
ordinance, without authorization to do so by the juvenile judge, 
because the offense of driving while intoxicated, first offense, 
is not a felony, and is not within the jurisdiction of the 
juvenile court. 

Enclosures: 

Opinion No. 112-86 

Very truly yours, 

~~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Opinion No. 181, Limbaugh, 1980 
Opinion Letter No. 20-86 

1Your question is interpreted as limited to fingerprinting and 
photographing procedures. Therefore, this opinion does not 
address whether a juvenile arrested for driving while 
intoxicated, first offense, may be incarcerated. The question 
of detention of juveni1es was addressed in Opinion Letter No. 
20-86, a copy of which is enclosed. 
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