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Dear Representative Martinette: 
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This opinion letter is in response to your question. asking: 

May an Alderman of a Fourth Class City in 
the State of Missouri, serving as Acting 
President of the Board of Aldermen in the 
absence o( the Mayor, vote one time in his 
position as ~lderman, and a second time in 
his position-as Mayor Pro Tem when there is 
a tie vdte, which tie vote was caused by 
his vote as an Alderman? 

It is our opinion that in the situation described in your 
question, an alderman serving as mayor pro. tem may vote twice. 
our opinion is based on the M~ssouri statutes which delineate 
the responsibilities of aldermen in fourth class cities, and on 
case law from other jurisdictions concerninq related issues. 
our ~esearch has·revealed no Missouri appellate court decision 
addressing this ques~ion. · 

The statutes pertinent to this question ar.e Sections 
79.090, 79.100 and 79.120, RSMo 1986. These sections all relate 
to the duties of aldermen and mayors of fourth class cities in 
Missouri. They provide that the acting president of the board 
of aldermen, whose position is established by Section 79.090, 
assumes the role of mayor in the event of the mayor's disability 
or absence. Section 79.100 directs that in such an event, the 
acting president "shall • • • perform the duties o£ mayor, with 
all the rights, privileges, powers and jurisdiction of the ~ayor 
••• • Among the mayor's wriqhts, privileges or powers• is the 
authority to vote in the case of a tie. See Section 79.120. 
Thus, these provisions indicate that in the mayor's absence, the 
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acting president of the board of aldermen assumes the mayor's 
privilege of voting in the case of a tie. 

The statutes, however, are silent on the remaining issue 
raised by your question. That issue is whether the acting 
president who exercises the mayor's tie-breaking power is also 
entitled to vote in his role as alderman. In other words, can 
the mayor pro tern create a tie with his vote as alderman and 
then break this same tie with his vote as mayor? The statutes' 
silence indicate that indeed this is possible. Because Section 
79.100 does not provide that the acting president shall lose his 
authority as an alderman while acting as mayor, it must be 
assumed that his alderman's riqhts remain intact. These rights 
are conferred by other equally valid provisions and, since these 
rights are not inconsistent with the acting.president's author­
ity as mayor pro tern, they are not abrogated by implication. 
Moreover, to strip the mayor pro tem of his authority as an 
alderman would be to disenfranchise his ward. Thus, fairness as 
well as sound statutory construction support the conclusion that 
the mayor pro tern continues to enjoy the authority of an 
alderman. 

There is support for this idea in cases from other 
jurisdictions. People ex rel. Walsh v. Teller, 7 N.Y.S.2d 168 
(1938), is one such cas~. In this case, the New York Supreme 
Court was presented wieh the question of whether a mayor, who bv 
law was both a member of the governing board and its presiding · 
officer, could vote twice to create and break a tie. The court 
ruled that the mayor was entitled to two votes. The court 
observed: "The ••• Mayor of a village now has, and always did 
have, a vote on the Board . • • • If he had no more, a deadlock 
would have been created in the instant case, and public business 
would become imperilled. To grant the Mayor • • • the right to 
break this deadlock is not only reasonable, but wise. If the 
legislature intended to grant that power only, it would have 
said so." 7 N.Y.S.2d'at 172. This observation is pertinent in 
all respects to the situation presented by your inquiry and 
supports the conclusion that the acting president may indeed 
vote twice in the case of a tie. 

Another case supporting this conclusion is Markham v. 
Simpson, 175 N.C. 135, 95 S.E. 106 (1918). In th1s case, the 
Supreme Court of North Carolina concluded that it was proper for 
the chairman of the board of aldermen to vote twice where his 
first vote created a tie in the selection of a mayor. The 
Supreme Court of Michigan reached a similar conclusion in 
Whitney v. Common Council of Village of Hudson, 69 Mich. 189, 
37 N.W. 184 (1888), construing a city's charter which gave each 
member a vote and in the case of a tie the president was to g·i ve 
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the casting vote. The Michigan Court determined that "[t]his 
makes the president a voter upon every question, and, in case of 
tie, he has an additional vote." 37 N.W. at 188. 

It is the opinion o£ this of£ice that an alderman of a 
fourth class city in the State of Missouri, serving as acting 
president of the board of aldermen in the absence of the mayor, 
may vote one time in his position as alderman and a second time 
in his position as mayor pro tern when there is a tie vote, which 
tie vote was caused by his vote as an alderman. 
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Very truly yours, 

~~ 
Attorney General 

.., 
- 3 -


