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Department of Economic Development 
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Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Koupal: 

OPINION NO. 32-88 

This opinion is in response to your question asking 
whether the Board of Cosmetology has the authority to issue a 
shop license to an individual renting space within a licensed 
cosmetology shop, which license is sometimes referred to as a 
booth rental license. 

A license is required for each shop in which the practice 
of cosmetology is performed. Section 329.030, RSMo 1986, 
states: 

329.030. Certificate of registration required. 
-- It shall be unlawful for any person in this 
state to engage in the occupation of hairdresser 
or cosmetologist or manicuristJ or to conduct a 
hairdressing or cosmetologiet's or manicurist's 
establishment or school, unless such person shall 
have first Qbtained a certificate of registration 
•• provided by this cnapter. 

In addition, Section 329.045, RSMo 1986, states, in pertinent 
part: 

329.045. Registration of shop required, 
fee--display of certificate. -- Every shop or 
establishment in which the occupation of 
hairdresser, cosmetologist, or manicurist is 
practiced shall be required to obtain a 



certificate of registration from the state board 
of cosmetology •••• 

A "booth rental license» is a shop license. The shop in 
such instance is the particular "booth" or "chair" used by a 
cosmetologist for working on clients. This "booth" or "chair" 
is generally located within a licensed cosmetology shop. It is 
not, however, considered part of that cosmetology shop. The 
cosmetologist to whom the "booth rental license" is issued is 
not, for purposes of Chapter 329, RSMo, an employee of ·the 
licensed shop in which the cosmetologist's "booth" is located. 
~he "booth rental" is considered a free-standing shop subject to 
the regulatory requirements of all shops, although it is 
physically located within the walls of a separately licensed 
shop. 

4 CSR 90-4.010(5) sets this forth as follows: 

(5) Rent Space--Any licensed 
cosmetologist practicing the profession of 
cosmetology in a licensed beauty shop, other 
than as a shop employee, or in a barber shop 
must possess a current shop license as well 
as an operator license. These shop ~icenses 
will be issued in accordance with the 
provisions and requirements defined in 4 CSR 
90-4.010 (1) and (2). 

The purpose for licensing cosmetology shops is to protect 
the public. This principle has been summarized as follows: 

It is well established that professions 
or trades operating directly on the person 
and thereby directly affecting the health, 
comfort, and safety of the public may be 
regulated by the legislature under the 
police power, which enables the legislature 
to make all needful rules and regulations 
for the health, safety, and welfare of the 
people of the state. 

The occupation of beauty culturist is 
embraced in this general principle, being, 
while a lawful business, an occupation 
which, because of its intimate relation to 
the public health, is within that class of 
trades, professions, or callings which may, 
under the police power, be regulated by law 
without depriving a citizen of his natural 
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rights and privileges guaranteed by 
fundamental law. Those who are engaged 
therein are subject to regulations which 
require that beauty parlors be operated in a 
clean and sanitary manner and by competent 
operators, to the end that the public may be 
protected against the spread of communicable 
diseases. 

56 ALR2d 879, 883. 

The apparent intent of the legislature in requiring that a 
shop be licensed is to ensure that the location of the 
facilities being used in the practice of this occupation meet 
the required health and sanitation standards. The location, 
size, and number of employees of any given shop are not issues 
of concern regarding licensure except insofar as they impact on 
the above-stated apparent legislative intent. 

The "booth• (shop) must meet all health and sanitation 
requirements as required of any other shop. The fact that it 
consists of only one •booth• or "chair• and is physically 
located within another licensed shop is not related to the 
health and sanitation concerns for licensing shops and would, 
therefore, not be a factor in determining whether such a license 
may be issued. 

In addition, the statutory definition of a cosmetology sbop 
does not preclude the licensing of a single •booth• as a shop. 
Section 329.010(3), RSMo 1986, defining "[h]airdressing or 
cosmetologist's or manicurist's shop,• states: 

329.010. Definitions. --As used in this 
chapter, unless the context clearly indicates 
otherwise, the following words and terms shall 
mean: 

* * 
(3) "Hairdressing or cosmetologist's or 

manicurist's shop", that part of any building 
wherein, or whereupon, any of the classified 
occupations are practiced: 

A single "booth" at which the practice of cosmetology is 
performed would constitute a •part of any building• as stated 
above. Whether or not the remaining part of that building is 
likewise licensed as a separate shop has no bearing upon the 
licenseability of the individual booth. 

- 3 -



The issues concerning the status of persons holding a 
"booth rentalR shop license for purposes of taxati~n are not 
relevant to whether such a license may be issued pursuant to the 
statutory requirements of Chapter 329, R~Mo. 

CONCLUSION 

lt is the opl.nJ.on of this office that the Board of 
Cosmetology has the authority to issue a shop license to an 
individual renting space within a licensed cosmetology shop, 
which license is sometimes referred to as a booth rental license. 

Very truly yours, 

1</~eu.., -;?.tV~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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