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Dear Mr. DiMaggio: 

This opinion letter is in response to your question asking: 

May Ste. Genevieve County, while generally 
providing a plan of hospital and medical 
insurance for its employees, allow those 
employees covered by some other hospital 
and medical insurance to elect to receive 
from the county the monetary equivalent of 
their participation in the county plan? 

Your question makes reference to state audits declaring 
this practice improper with respect to certain elected county 
officials. In State Auditor's Report No. 84-72, September 28, 
1984, Ste. Genevieve County, Missouri, Three Years Ended 
December 31, 1983, and again in State Auditor's Report No. 
86-115, December 12, 1986, Ste. Genevieve County, Missouri, Two 
Years Ended December 31, 1985, the auditor recommended that the 
county seek reimbursement from officials who received the 
monetary equivalent of participation in the county plan. The 
auditor concluded this amount received bv these officials 
exceeded the amounts established by statute for compensation. 

Section 49.278, RSMo 1986 provides: 

49.278. Governing body may provide 
insurance for county employees, 
procedure.--1. The county governing body 
in all counties may contribute to the cost 
of a plan, including a plan underwritten by 
insurance, for furnishing all or a part of 
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hospitalization or medical expenses, life 
insurance, or similar benefits for elected 
officials and their employees, and to 
appropriate and utilize its revenues and 
other available funds for these purposes. 

2. No contract shall be entered into by 
the county to purchase any insurance policy 
or policies pursuant to the terms of this 
section unless such contract shall have 
been submitted to competitive bidding and 
such contract be awarded to the lowest and 
best bidder. 

We note that your question concerns county employees while 
the auditor's reports referred to certain elected county 
officials. There is an important distinction since the Missouri 
statutes establish the procedure for determining the amount of 
compensation to be paid to the county officials referred to in 
the auditor's reports. See Section 50.333, RSMo Supp. 1988. 

With respect to the county officials referred to in the 
auditor•s reports, it is well settled that "'the right to 
compensation for the discharge of official duties is purely a 
creature of statute.'" Crites v. Huckstep, 619 S.W.2d 328, 
330 (Mo.App. 1981). Accordingly, "a public officer claiming 
compensation for official duties must rely on a statute 
authorizing payment." State ex rel. Iqoe v. Bradford, 611 
S.W.2d 343, 350 (Mo.App. 1980). Statutes which grant public 
officials compensation are strictlv construed against them. 
Smith v. Pettls Countv, 345 Mo. 839, 136 S.W.2d 282, 285 
(1940). 

Section 49.278 does not authorize the payment of monetary 
compensation in lieu of participation in the county insurance 
plan. The compensation of the county officials referred in 
auditor's reports is specifically provided by statute. In the 
absence of statutory authorization, we conclude the county 
officials whose salaries are specified by statute may not 
receive monetary compensation in lieu of participation in the 
county hospital and medical insurance plan. 

With respect to county employees whose salaries are not set 
by statute, there is no state statutory prohibition on the 
county paying to an employee who chooses not to be covered by 
the county insurance plan an amount in excess of that paid to an 
employee who chooses to be covered by the county insurance 
plan. We therefore conclude that under state statutes the 
county may pay employees who do not choose to be covered by the 
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county hospital and medical insurance plan an amount in excess 
of that paid employees who do choose to be covered by the county 
insurance plan, which additional amount is the monetary 
equivalent of participation in the county insurance plan. 

Very truly yours, 

~L~ 
Attorney General 
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