
CIRCUIT CLERKS: The circuit clerk may not invest funds 
deposited into the registry of the circuit 
court in mutual funds. 

December 4, 1987 

The Honorable John E. Scott 
Senator, District 3 
State Capitol Building, Room 416 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Scott: 

OPINION NO. 174-87 

IF I LiD 
, I 7tf' 

This opinion is in response to your question asking: 

May funds paid into the registry of a 
circuit court be invested in mutual funds? 

Section 483.310, RSMo 1986, provides in part: 

483.310. Investment of funds in 
registry in savings deposits -- income, how 
used -- clerk defined. 1. Whenever 
any funds are paid into the registry of any 
circuit court and the court determines, 
upon its own finding or after application 
by one of the parties, that such funds can 
be reasonably expected to remain on deposit 
for a period sufficient to provide income 
through investment, the court may make an 
order directing the clerk to deposit such 
funds as are described in the order in 
savings deposits in banks, savings and loan 
associations, or in United States treasury 
bills. Deposits of such funds in any bank 
or savings and loan association shall not 
exceed the limits of the federal deposit 
insurance on accounts in such institution. 
All such accounts shall be in the name of 
the "Clerk of the •••••••••••• Court as 
Trustee in .••••••• : ••• (Style and Cause 
Number)", the exact name to be prescribed 
in the court's order. The court may 
prescribe a bond or other guarantee for the 
security of the fund. Necessary costs, 
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including reasonable costs for administer­
ing the investment, may be paid from the 
income received from the investment of the 
trust fund. The net income so derived 
shall be added to and become a part of the 
principal. 

2. In the absence of such an appli­
cation by one of the parties within sixty 
days from the payment of such funds into 
the registry of the court, the clerk of the 
court may invest funds placed in the 
registry of the court in savings deposits 
in banks or savings and loan associations 
carrying federal deposit insurance to the 
extent of the insurance or in United States 
treasury bills and the income derived 
therefrom shall be used by the clerk for 

* ·* * 
(Emphasis added.) 

In Missouri Attorney General Opinion No. 145, Rabbitt, 
1970, this office addressed a similar question. A copy of the 
opinion is enclosed. In that opinion, we considered whether the 
Clerk of the Circuit Court of the City of St. Louis could invest 
funds in United States Treasury Notes under Section 483.310, 
RSMo 1959. Section 483.310, RSMo 1959, only enumerated savings 
deposits in banks carrying federal deposit insurance as a 
permissible investment. Therefore, it was the conclusion of 
this office in Opinion No. 145, Rabbitt, 1970, that the clerk 
was not authorized to invest in United States Treasury Notes. 

Since our 1970 opinion, Section 483.310 has been revised to 
enumerate additional permissible investments. However, the 
permissible investments now enumerated do not include mutual 
funds. Based upon the statutory rules of construction cited in 
the 1970 opinion, we conclude that the circuit clerk may only 
invest as specified in Section 483.310, RSMo 1986. Because the 
enumerated permissible investments do not include mutual funds, 
we conclude that the circuit clerk has no authority to invest in 
mutual funds. 
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CONCLUSION 

It is the op1n1on of this office that the circuit clerk may 
not invest funds deposited into the registry of the circuit 
court in mutual funds. 

Very truly yours, 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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