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Dear Representative Hill: 

OPINION NO. 146-87 
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This opinion is in response to your questions asking: 

(1) Whether under Mo. Rev. Stat. 
§ 52.020.2 (1986) the county commission may 
require a bond of less than "the sum 
equal to one-fourth of the largest amount 
collected during any one month of the year 
immediately preceding his election or 
appointment, plus ten percent of the 
amount" when the commission has required 
the third or fourth class county collector 
to make daily deposits. 

(2) Whether the payment of bond for 
one month in the amount specified in Mo. 
Rev. Stat. § 52.020.1 and the payment of 
less than "the sum equal to one-fourth of 
the largest amount collected ••• " specified 
in Mo. Rev. Stat. § 50.020.2 for eleven 
months meets the bond requirement of Mo. 
Rev. Stat. §§ 52.020.1 and 52.020.2. 

You have informed us that the county involved is a third 
class county and that the county commission has required the 
coun:ty collector to make daily deposits. 

Section 52.020, RSMo 1986, provides: 

52.020. Bond--deposits of 
collections. -- 1. Every collector of 



The Honorable Harry Hill 

the revenue in the various counties in this 
state, and the collector of the revenue in 
the city of St. Louis, before entering upon 
the duties of his office, shall give bond 
and security to the state, to the satisfac­
tion of the county commissions, and, in the 
city of St. Louis, to the satisfaction of 
the mayor of the city, in a sum equal to 
the largest total collections made during 
any one month of the year preceding his 
election or appointment, plus ten percent 
of the amount; but no collector shall be 
required to give bond in excess of seven 
hundred and fifty thousand dollars. The 
bond shall be conditioned that he will 
faithfully and punctually collect and pay 
over all state, county and other revenue 
for the four years constituting his term of 
office, and that he will in all things 
faithfully perform all the duties of the 
office of collector according to law. The 
official bond shall be a surety bond with a 
surety company authorized to do business in 
this state. The premium of the bond shall 
be paid by the county or city protected by 
it. 

2. In all third and fourth class 
counties the county commission may require 
the county collector to deposit daily all 
collections of money in the depositaries 
selected by the county commission in accor­
dance with the provisions of sections 
110.130 to 110.150, RSMo, to the credit of 
a fund to be known as "County Collector's 
Fund". The depositaries are bound to 
account for the moneys in the county 
collector's fund in the same manner as the 
public funds of every kind and description 
going into the hands of the county 
treasurer and shall provide security for 
the deposits in the manner required by 
section 110.010, RSMo. If daily deposits 
are required to be made, the county commis­
sions may also require that the bond of the 
county collector shall be in the sum equal 
to one-fourth of the largest amount 
collected during any one month of the year 
immediately preceding his election or 
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appointment, plus ten percent of the 
amount. No county collector shall be 
required to make daily deposits for days 
when his collections do not total at least 
one hundred dollars. 

3. The collector shall not check on 
the county collector's fund except for the 
purpose of making the monthly distribution 
of taxes and licenses collected for distri­
bution as provided by law or for balancing 
accounts among different depositaries. 

(Emphasis added.) 

In interpreting a statute, the primary rule of statutory 
construction is to ascertain the intent of the lawmakers from 
the language used, to give effect to that intent if possible, 
and to consider words used in the statute in their plain and 
ordinary meaning. Metro Auto Auction v. Director of Revenue, 
707 S.W.2d 397 (Mo. bane 1986). Where the language of a statute 
is plain and admits of but one meaning, there is no room for 
construction and the statute must be construed as it stands. 
State ex rel. Missouri State Board of Registration for Healing 
Arts v. Southworth, 704 S.W.2d 219 (Mo. bane 1986). 

Subsection 2 of Section 52.020 allows a county commission 
which has required daily deposits to require a bond in the sum 
equal to one-fourth of the largest amount collected during any 
one month of the year immediately preceding the county 
collector's election or appointment, plus ten percent of the 
amount. The amount of the bond permitted under subsection 2 of 
Section 52.020 is substantially less than the amount of the bond 
required under the provisions of subsection 1 of Section 
52.020. There is no statutory provision allowing the county 
commission to set the amount of the bond at less than the amount 
provided in subsection 2 of Section 52.020. Where a statute 
limits the doing of a particular thing in a prescribed manner, 
it necessarily includes in the power granted the negative that 
it cannot be otherwise done. State ex rel. State Highway 
Commission v. County of Camden, 394 S.W.2d 71 (Mo.App. 1965). 
Therefore, in response to your first question, the county 
commission may not require a bond less than the amount specified 
in subsection 2 of Section 52.020, a bond in the sum equal to 
one-fourth of the largest amount collected during any one month 
of the year immediately preceding the county collector's 
election or appointment, plus ten percent of the amount. 
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In your second question, you ask whether a bond for one 
month in the amount specified in subsection 1 of Section 52.020 
and a bond for the other eleven months in a sum less than 
one-fourth of the largest amount collected during any one month 
of the year immediately preceding the county collector's elec­
tion or appointment, plus ten percent of the amount would meet 
the requirements of Section 52.020. As previously discussed, 
the amount of the bond may not be less than that provided in 
subsection 2 of Section 52.020. The proposed bond as set forth 
in your second question does not meet the statutory requirement. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the amount of the 
bond of the county collector in a third class county where the 
county commission has required daily deposits may not be in a 
sum less than one-fourth of the largest amount collected during 
any one month of the year immediately preceding the county 
collector's election or appointment, plus ten percent of the 
amount. 

Very truly yours, 

l(tt/tt2tUc~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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