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herein. Their jurisdiction upon land is as described herein. 

October 30, 1987 

Richard C. Rice, Director 
Department of Public Safety 
Post Office Box 749 
Jefferson City, Missouri 65102 

Dear Mr. Rice: 

OPINION NO. 128-87 

This opinion is in response to your question asking: 

Does the jurisdiction of a Water Patrolman 
appointed by the Division of Water Safety 
extend to all the waterways of this state 
and all land adjoining within 600 feet? 

The jurisdiction of water patrolmen is specifically set out 
in Section 306.165, RSMo 1986, which provides: 

Section 306.165. Water patrolman, 
powers, duties and jurisdiction of. --
Each water patrolman appointed by the 
division of water safety and each of such 
other employees as may be designated by the 
division, before entering upon his duties, 
shall take and subscribe an oath of office 
to perform his duties faithfully and 
impartially, and shall be given a certifi­
cate of appointment, a copy of which shall 
be filed with the secretary of state, 
granting him all the powers of a peace 
officer to enforce all laws of this state, 
upon all of the following: 

(1) The waterways of this state 
bordering the lands set forth in subdivi­
sions (2), (3), (4), and (5) of this 
section; 

(2) All federal land, where not 
prohibited by federal law or regulation, 
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and state land adjoining the waterways of 
this state; 

(3) All land within three hundred 
feet of the areas in subdivision (2) of 
this section; 

(4) All land adjoining and within six 
hundred feet of any waters impounded in 
areas not covered in subdivision (2) with a 
shoreline in excess of four miles; 

(5) All land adjoining and within six 
hundred feet of the Mississippi, Missouri, 
Grand and Osage rivers and such rivers as 
empty into said rivers for a distance of 
five miles from the mouth thereof, exclud­
ing therefrom all incorporated cities, 
towns and villages; provided, however, the 
waterways adjacent to the incorporated 
cities, towns and villages on said rivers 
are included in subdivision (1) hereof ••• 

In interpreting the statute, the fundamental rule is to 
ascertain the intent of the General Assembly from the language 
used and to give effect to that intent. Brown Group, Inc. v. 
Administrative Hearing Commission, 649 S.W.2d 874, 881 (Mo. 
bane 1983). The plain meaning of the statutory language is to 
be given effect wherever possible. State ex rel. D.M. v. 
Hoester, 681 S.W.2d 449, 450 (Mo. bane 1984). In determining 
the legislature's intent it is appropriate to review the 
legislative history for guidance. Pippin v. City of 
Springfield, 596 S.W.2d 770, 775 (Mo.App. 1980). 

Under previous versions of Chapter 306, water patrolmen 
were designated "deputy boat commissioners." In 1971 the 
legislature enacted Senate Bill No. 2, 76th General Assembly, 
First Regular Session, which amended Section 306.165 to read, in 
part, that each deputy boat commissioner "shall be given a 
certificate of appointment, a copy of which shall be filed with 
the secretary of state, granting him all. the powers of a peace 
officer to enforce all laws of this state upon any of its 
waterways, except for search and seizure." (Emphasis added). 
In 1977, however, the legislature amended Section 306.165 
through Senate Bill No. 194, 79th General Assembly, First 
Regular Session, to reflect the statute's current restric­
tions. ."A change in a statute is intended to have some effect, 
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and the legislature will not be charged with having done a 
meaningless act." State v. Swoboda, 658 S.W.2d 24, 26 (Mo. 
bane 1983): Staley v. Missouri Director of Revenue, 623 S.W.2d 
246, 250 (Mo. bane 1981). 

In reviewing the jurisdiction of water patrolmen as set 
forth in the five subsections of Section 306.165, it is perhaps 
easiest to view the jurisdiction in three categories as follows: 

1. all federal land, where not prohibited by 
federal law or regulation, adjoining the waterways of 
this state and state land adjoining the waterways of 
this state (subsection 2) and all other land within 
three hundred (300) feet of such land (subsection 3) 
and the waterways of this state bordering such land 
(subsection 1): 

2. all land adjoining and within six hundred 
(600) feet of any waters impounded in areas not 
covered above with a shoreline in excess of four (4) 
miles (subsection 4) and the waterways of this state 
bordering such land (subsection 1); 

3.A. all land adjoining and within six hundred 
(600) feet of (1) the Mississippi River, (2) the 
Missouri River, (3) the Grand River, (4) the Osage 
River, (5) a part of any river that enters into any 
of the four rivers listed above which part is from 
the mouth of such river to a distance of five (5) 
miles upriver from the mouth, excluding from this 
subcategory A the land in all incorporated cities, 
towns and villages (subsection 5): and 

B. (1) the Mississippi River, (2) the Missouri 
River, (3) the Grand River, (4) the Osage River, and 
(5) a part of any river that enters into any of the 
four rivers listed above which part is from the mouth 
of such river to a distance of five (5) miles upriver 
from the mouth (subsections 1 and 5). 

Therefore, in direct answer to your question, the jurisdiction 
of a water patrolman does not extend to all the waterways of the 
state and all land adjoining within six hundred (600) feet. 
Instead, the jurisdiction of a water patrolman is as set forth 
in Section 306.165. 
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CONCLUSION 

Water patrolmen do not have jurisdiction on all waterways 
of this state but only upon the waterways enumerated in Section 
306.165, RSMo 1986, as described herein. Their jurisdiction 
upon land is as described herein. 

Very truly yours, 

~~ 
Attorney General 
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