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Dear Representative Linton: 
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This opinion letter is in response to your question asking 
whether the chairman of the board of trustees of a village 
serves a one-year term as chairman pursuant to Section 80.060, 
RSMo 1986, or whether the chairman serves a two-year term as 
chairman pursuant to Section 80.120, RSMo 1986, if at the time 
of his election as chairman his remaining term as a member of 
the board is two years. 

Section 80.060, RSMo 1986, provides: 

80.060. Trustees -- oath -­
organization -- meetings. -- Every 
trustee, before entering upon the duties of 
his office, shall take the oath prescribed 
by the constitution of this state, and that 
he will faithfully demean himself in 
office. Every board of trustees shall 
assemble within twenty days after their 
appointment or election, and 9hoose a 
chairman of their number, and some other 
person as clerk. The chairman may vote on 
any proposition before the board. The 
board of trustees, by ordinance, shall fix 
the time and place of holding their stated 
meetings, and may be convened by the chair­
man at any time. 

(Emphasis added.) 

Section 80.120, RSMo 1986, provides: 
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80.120. Trustees -- publication of 
ordinances -- chairman. -- The chairman of 
the board shall cause to be printed and 
published the bylaws and ordinances of the 
board, for the information of the inhabi­
tants, and cause the same to be carried 
into effect. He shall remain in office 
for the term for which he is appointed or 
elected as a trustee: but in case of his 
absence at any meeting of the board, the 
board may appoint a chairman pro tempore, 
and in case he shall die, resign, be 
removed from office or remove from the 
town, the board of trustees shall appoint 
one of their number chairman, who shall 
hold the office for the unexpired term. 

(Emphasis added.) 

Section 80.040, RSMo 1986, provides: 

80.040. Board of trustees 
corporate powers vested in -- terms of 
office. -- The corporate powers and duties 
of every village so incorporated shall be 
vested in a board of trustees, to consist 
of five members, unless such town shall 
contain more than twenty-five hundred 
inhabitants, in which case such board may 
consist of nine members, the number to be 
determined by a vote of the voters of such 
village. The first board of trustees shall 
be appointed by the county commission at 
the time of declaring such town 
incorporated. If the board consists of 
five members the county commission shall 
designate two members who shall serve for 
terms of two years and three members who 
shall serve for terms of one year. If the 
board consists of nine members the county 
commission shall designate four members who 
shall serve for terms of two years and five 
members who shall serve for terms of one 
year. Thereafter all members shall serve 
for terms of two years and until their 
successors are elected and qualified. 

Statutes relating to the same subject are to be considered 
together and harmonized if possible so as to give meaning to 
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all prov~s~ons of each. State ex rel. Lebeau v. Kelly, 697 
S.W.2d 312 (Mo.App. 1985). Where one statute deals with a 
particular subject in a general way, and a second statute 
treats part of the same subject in a more detailed way, the 
more general should give way to the more specific. O'Flaherty 
v. State Tax Commission of Missouri, 680 S.W.2d 153 (Mo. bane 
1984). 

In applying the foregoing rules of statutory construction 
to the situation you have presented, we conclude that the 
chairman serves a one-year term as chairman. Because of the 
staggered terms of board members, some board members are 
elected each year. Section 80.060 specifically provides for 
the board to assemble within twenty days after their election 
and choose a chairman. To give effect to this provision, a 
chairman is to be selected each year after the election of 
board members. 

Therefore, it is the opinion of this office that the 
chairman of the board of trustees of a village is to be 
selected each year pursuant to Section 80.060, RSMo 1986. 

Very truly yours, 

e~ 
Attorney General 
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