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Dear Representative Jacob: 
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This opinion letter is in response to your question asking: 

Did the State Treasurer violate the Missouri 
Constitution or any other law by giving a 
total of $15,000 as salary repositioning 
adjustments to twenty-nine employees in 
July, 1986? 

You have provided to us the following information relating 
to your opinion request: In July, 1986, twenty-nine employees 
of the State Treasurer's office received a lump sum payment of 
$500 each and two employees received $250 payments. These 
payments, which totalled $15,000, were made according to the 
State Treasurer's office as retroactive "salary repositioning 
adjustments" and to compensate employees for "special project 
tasks" performed previously on Saturday, June 21, 1986. 

This office has reviewed copies of various documents 
provided to us by the State Treasurer's office. A copy of 
pages numbered 144 through 152 of the "Current Earnings 
Register" for the period ending June 30, 1986, for the State 
Treasurer's office (date of report July 13, 1986) shows salary 
payments to thirty-one employees in the total amount of $15,000 
before deductions. A copy of the "Payroll Requisition" for the 
State Treasurer's office for the pay period ended June 30, 
1986, consisting of two pages (certification dated July 8, 
1986) shows the thirty-one payments referred to above and shows 
under the remarks column beside each of the payments, "'86 
repositioning." We are unaware of any additional documents 
prepared at or about the time of such payments that shed any 
additional light upon the purpose of the payments. We further 
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understand that the State Treasurer's office had a sufficient 
amount in its personal services appropriation to make the 
payments in question. We have also reviewed State Auditor's 
Report No. 87-37 relating to the Office of State Treasurer for 
the year ended June 30, 1986. 

Article III, Section 39 of the Missouri Constitution 
provides in part: 

Section 39. Limitation of power of 
general assembly. The general assembly 
shall not have power: 

* * * 
(3) To grant or to authorize any 

county or municipal authority to grant any 
extra compensation, fee or allowance to a 
public officer, agent, servant or contractor 
after service has been rendered or a 
contract has been entered into and performed 
in whole or in part; 

* * * 
The courts of this state have interpreted Article III, 

Section 39(3) to mean that the provision prohibits extra 
payment after services are rendered. See, State ex rel. 
Cleaveland v. Bond, 518 S.W.2d 649 (Mo:-1975) (retirement 
benefits conferred upon judges retired from the service prior 
to the enactment of the Retirement Act of 1971 would constitute 
extra compensation after services were rendered); Jackson v. 
Wilson, 581 S.W.2d 39 (Mo.App. 1979) (retroactive application 
of the tort defense fund is extra compensation after service 
has been rendered); Vangilder v. City of Jackson, 492 S.W.2d 
15 (Mo.App. 1973) (Article III, Section 39(3) pertains to extra 
compensation given after service has been performed, not to 
compensation earned during service but taken after the period 
of service) • 

In addition, this office has interpreted this constitu­
tional provision in response to the question whether the State 
Board of Cosmetology could pay a bonus to office employees: 

The Constitutional provision prohibits 
the General Assembly from granting extra 
compensation, fees or allowances to a public 
officer, agent or servant after service has 
been rendered. Likewise, a government 
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agency which derives its power and authority 
from the Constitution and laws of this state 
would be prohibited from granting extra com­
pensation in the form of bonuses to public 
officers or servants after the service has 
been rendered. Missouri Attorney General 
Opinion No. 72, Pray, June 14, 1955, at page 
5. 

We believe the foregoing case law and the 1955 opinion 
correctly reflect current law. 

From the facts available to us, it appears that the 
employees of the State Treasurer's office received additional 
compensation for one month for services rendered that month. 
The employees provided services to the state during June, 1986, 
and the payments represented part of their compensation for 
those services. Therefore, it is our opinion that such 
payments did not violate Article III, Section 39(3) of the 
Missouri Constitution. 

Very truly yours, 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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