
WILLIAM L. WEBSTER 

ATTORNEY OENERAL 

ATTORNEY GENERAL OF MISSOURI 

JEFFERSON CITY 

65102 

June 4, 1987 

P. 0. Box 899 
( 314) 751·3321 

OPINION LETTER NO. 90-87 

The Honorable Edwin L. Dirck 
Senator, District 24 
State Capitol Building, Room 221 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Dirck: I

I FILED 

9~ 

This opinion letter is in response to your question asking: 

Does Section 89.020.2, RSMo 1986, 
relating to the inclusion of group homes in 
the classification of single family dwelling 
or residence, apply to the unincorporated 
area of St. Louis County? 

We understand your question refers to private care providers 
who are licensed by and contract with the Missouri Department 
of Mental Health to provide group homes. 

Section 89.020.2, RSMo 1986, provides: 

For the purpose of any zoning law, 
ordinance or code, the classification single 
family dwelling, or residence shall include 
any home in which eight or fewer unrelated 
mentally retarded or physically handicapped 
persons reside, and may include two 
additional persons acting as house parents 
or guardians who need not be related to each 
other or to any of the mentally retarded or 
physically handicapped persons residing in 
the home. In the case of any such 
residential home for mentally retarded or 
physically handicapped persons, the local 
zoning authority may require that the 
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exterior appearance of the home and property 
be in reasonable conformance with the 
general neighborhood standards. Further, 
the local zoning authority may establish 
reasonable standards regarding the density 
of such individual homes in any specific 
single family dwelling neighborhood. 

St. Louis County is a first class county operating under a 
home rule charter pursuant to Article VI, Section 18 of the 
Missouri Constitution. Article VI, Section 18(c) states: 

The charter may provide for the vesting 
and exercise of legislative power pertaining 
to any and all services and functions of any 
municipality or political subdivision, 
except school districts, in the part of the 
county outside incorporated cities; and it 
may provide, or authorize its governing body 
to provide, the terms upon which the county 
may contract with any municipality or 
political subdivision in the county and 
perform any of the services and functions of 
any such municipality or political 
subdivision. 

The charter may provide for the vesting 
and exercise of legislative power pertaining 
to any and all services and functions of any 
municipality or political subdivisions, 
except school districts, throughout the 
entire county within as well as outside 
incorporated municipalities; any such 
charter provisions shall set forth the 
limits within which the municipalities may 
exercise the same power collaterally and 
coextensively. When such a proposition is 
submitted to the voters of the county the 
ballot shall contain a clear definition of 
the power, function or service to be 
performed and the method by which it will be 
financed. 

St. Louis County derives the legislative power to adopt 
zoning ordinances from Article VI, Section 18(c) of the 
Missouri Constitution. Because this power is derived from the 
Missouri Constitution and not from any statutory grant of 
power, the courts of this state have held that zoning 
ordinances of St. Louis County take precedence over statutory 
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zoning provisions. See, Treme v. St. Louis County, 609 
S.W.2d 706 (Mo.App. 1980); Williams v. White, 485 S.W.2d 622 
(Mo.App. 1972). 

Therefore, it is the opinion of this office that Section 
89.020, RSMo 1986, does not apply to St. Louis County where 
there is a St. Louis1county ordinance in conflict with Section 
89.020.2, RSMo 1986. 

Very truly yours, 

~;lvt/~· 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

1
Because of the conclusion reached, we do not address whether 

Section 89.020, RSMo 1986, applies to counties. Section 
89.010, RSMo 1986, states the provisions of Sections 89.010 to 
89.140, RSMo, apply to all cities, towns and villages in this 
state. Subsection 4 of Section 89.020, RSMo 1986, however, 
specifically refers to "county, city, town or village." 
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