
COUNTY SHELTERED WORKSHOPS: 
DEVELOPMENTAL DISABILITIES PROGRAM: 
TAXATION SALES TAX: 

Transportation sales tax 
monies distributed under 
Section 94.645.5, RSHo 
1986, and which are 

expended to the boards of directors established in the City of 
St. Louis and in St. Louis County under Section 205.970, RSMo 
1986, must be used to pay the transportation costs of those 
clients designated in subsection 5 of Section 94.645, RSMo 1986, 
regardless of whether those clients reside in the City of St. 
Louis or in St. Louis County. 

May 12, 1987 

The Honorable Edwin L. Dirck 
Senator, District 24 
State Capitol Building, Room 221 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Dirck: 

OPINION NO. 89-87 

FILED 
f1 

This opinion is in response to your question asking: 

May a board of directors established under 
Section 205.970, RSMo 1986, to whom is 
expended transportation sales tax monies 
pursuant to subsection 5 of Section 94.645, 
RSMo 1986, restrict the use of those monies 
to pay transportation costs only for those 
developmentally disabled individuals 
attending the regional center who are 
residents of the county or the city which 
appointed the board of directors? For 
example, can the board of directors 
appointed by the City of St. Louis refuse to 
spend any of this money on transportation 
costs for those individuals who attend the 
regional center but who are residents of St. 
Louis County? 

Sections 94.600 to 94.655, RSMo 1986, provide that Kansas 
City, the City of St. Louis, and St. Louis County may impose a 
sales tax for purposes enumerated in those statutes. Section 
94.645 provides for the allowable uses of these monJes once 
received by the local jurisdiction. Subsection 5 of that 
section provides: 

5. Any provisions of sections 94.600 
to 94.655 to the contrary notwithstanding, 
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not less than two percent of the proceeds of 
any sales tax imposed by any city not within 
a county and any county of the first class 
having a charter form of government and not 
containing any part of a city with a 
population of at least three hundred 
thousand inhabitants under sections 94.600 
to 94.655 that are appropriated and paid by 
a city or county to an interstate 
transportation authority shall be expended 
to sheltered workshop or residence facility, 
boards of directors established pursuant to 
section 205.970, RSMo, to pay costs of 
transportation, above the level of 
expenditures for such costs during the 
fiscal year of the board immediately 
preceding January 1, 1984, to and from 
sheltered or presheltered employment of 
developmentally disabled clients of the 
regional center for the developmentally 
disabled serving the area where the tax is 
imposed, and shall be expended only for the 
purpose of transporting persons who are 
developmentally disabled and require 
nonpublic transportation and who are 
residents of the city not within a county, 
or of the adiacent county of the first class 
having a charter form of government and 
which does not contain any part of a city 
with a population of at least three hundred 
fifty thousand inhabitants. As used in 
this subsection, "developmentally disabled 
clients" means persons served by the 
regional center who have a developmental 
disability as defined in section 630.005, 
RSMo. 

(Emphasis added.) 

The City of St. Louis and St. Louis County are the only 
jurisdictions which meet the classifications of taxing 
authorities in subsection 5. There is only one regional center 
for the developmentally disabled which serves the area which 
includes as a part thereof the City of St. Louis and St. Louis 
County. Section 205.970, RSMo 1986, provides for the 
establishment of the board of directors referred to in 
subsection 5 of Section 94.645. The governing authority of any 
county or the City of St. Louis may appoint a board of 
directors. The City of St. Louis and St. Louis County both have 
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such boards. The boards govern sheltered workshops, residence 
facilities, or related services, or any combination of such for 
the care or employment, or both, of handicapped persons. 
Section 205.968.1, RSMo 1986. 

Subsection 5 sets forth four factors to determine whose 
transportation costs must be paid by the boards of directors: 
(1) the person transported must be a developmentally disabled 
client of the regional center for the developmentally disabled 
which services the area where the tax is imposed; (2) the 
transportation must be to or from that client's sheltered or 
presheltered employment; (3) the client must require non-public 
transportation; and (4) the client must reside in the City of 
St. Louis or in St. Louis County. The wording of subsection 5 
is such that a board of directors, regardless of whether it is 
in the City or in St. Louis County, must use the tax money to 
pay the transportation costs of persons meeting those four 
requirements. The statute contains no provision prohibiting the 
city or the county board paying the transportation costs of 
clients who reside in the other jurisdiction. The description 
of those to benefit from the tax revenues, which description is 
provided at the end of the first sentence of subsection 5, is 
set forth as applying to revenues from the transportation "sales 
tax imposed by any city not within a county and any county of 
the first class [St. Louis County] •••• " [emphasis added]. 
Therefore, the disjunctive setting forth the fourth factor ("who 
are residents of the city not within a county, or of the 
adjacent county of the first class [St. Louis County] ••.. ") 
means that both the city and the county boards must pay 
transportation costs regardless of whether the client is a 
resident of the City or of St. Louis County. 

The fact that these boards of directors usually confine 
their activities to those clients residing in their respective 
jurisdictions was taken into account by the legislature. In the 
year after the legislature amended Section 94.645 to add 
subsection 5, the legislature amended subsection 7 of Section 
205.970 to add the following underlined provision: 

7. The board may accept any gift or 
property or money for the use and benefit of 
the facility, and the board is authorized to 
sell or exchange any such property which it 
believes \vould be to the benefit of the 
facility so long as the proceeds are used 
exclusively for facility purposes. The 
board shall have exclusive control ofall 
gifts, property or monev it may accept; of 
all interest or other proceeds which may 
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accrue from the investment of such gifts or 
money or from the sale of such property; of 
all tax revenues collected by the county on 
behalf of the facilities or services; and of 
all other funds granted, appropriated, or 
loaned to it by the federal government, the 
state, or its political subdivisions so long 
as these resources are used solely to 
benefit the facility or related services 
except those paid for transportation 
purposes under the provisions of section 
94.645. Laws of Missouri, 1984, pp. 512 to 
513. 

(Emphasis added.) 

When the legislature provided in subsection 7 that a board 
of directors would have exclusive control over the money and 
property which it might receive "so long as these resources are 
used solely to benefit the facility or related services," it 
then specifically exempted from this restriction the monies that 
a board of directors might receive to pay for the cost of 
transportation under Section 94.645. How those monies are used 
is controlled by subsection 5 of Section 94.645. Those monies, 
according to subsection 5, are to benefit those clients residing 
in either the City of St. Louis or St. Louis County and their 
use cannot be restricted according to the client's place of 
residence except insofar as the client must be from either the 
city or the county and that the jurisdiction in which they 
reside be one which has imposed the transportation sales tax. 
As an example, the board of directors in the City of St. Louis 
cannot restrict these sales tax revenues to the paying of the 
cost of transportation only for those clients who reside in the 
City of St. Louis. 

The legislature made no provision for a formula or 
mechanism to decide when the monies expended to one of the 
boards be used to pay for transportation costs of a client 
residing in the jurisdiction of the other board. Apparently 
this was to be left to the two boards of directors to decide 
through good faith negotiations between the boards to carry out 
the statutory objective of using the sales tax monies to benefit 
the developmentally disabled clients in St. Louis City and 
St. Louis County regardless of which of the two jurisdictions 
they reside in. 
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CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that 
transportation sales tax monies distributed under Section 
94.645.5, RSMo 1986, and which are expended to the boards of 
directors established in the City of St. Louis and in St. Louis 
County under Section 205.970, RSMo 1986, must be used to pay the 
transportation costs of those clients designated in subsection 5 
of Section 94.645, RSMo 1986, regardless of whether those 
clients reside in the City of St. Louis or in St. Louis County. 

Very truly yours, 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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