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Senator, District 30 
State Capitol Building, Room 328 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Smith: 

OPINION NO. 71-87 

FILED\ 

11 ' 
This opinion is in response to your question asking: 

Whether or not cadastral mapping by 
the Missouri Tax Commission and the County 
Assessors constitutes the practice of land 
surveying as defined in the statutes? 

Cadastral, when referring to maps or surveys, is defined as 
showing or recording property boundaries, subdivis:lon lines, 
buildings and other details. See Webster's Third New Inter­
national Dictionary. 

Chapter 327, RSMo 1986, provides for the registration of 
land surveyors. Section 327.281, RSMo 1986, provides: 

327.281. Unauthorized practice 
prohibited. No person, including any 
duly elected county surveyor, shall 
practice as a land surveyor in Missouri as 
defined in section 327.272 unless and until 
there is issued to him a certificate of 
registration or a certificate of authority 
certifying that he has been duly registered 
as a land surveyor in Missouri, and unless 
such certificate has been renewed as 
hereinafter specified. 

Section 327.272, RSMo 1986, which defines practice as a land 
surveyor, provides: 
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Section 327.272. Practice as land 
surveyor defined. Any person prac-
tices in Missouri as a nland surveyor" 
who renders or offers to render, or holds 
himself out as willing or able to render, 
any service comprising the determination of 
the location of land boundaries and land 
boundary corners, the preparation of maps 
showing the shape and area of tracts of 
land and their subdivisions into smaller 
tracts and showing access thereto, or the 
preparation of official plats, or maps, of 
said land in this state; or who uses the 
title "registered land surveyor" or "land 
surveyor" or the word "surveyor" alone or 
preceded by any word indicating or implying 
that he is or holds himself out to be a 
land surveyor, or who shall by word or 
words, letters, figures, degrees, titles, 
or other description indicate or imply that 
he is a land surveyor or is willing or able 
to practice land surveying •. 

Chapter 137, RSMo 1986, provides the statutory scheme for 
the assessment of property for purposes of taxation. Section 
137.185, RSMo 1986, provides: 

Section 137.185. Tracts less than 
one-sixteenth of a section. 1. In 
all cases where any person • • • may • • • 
divide any tract of land into parcels less 
than one-sixteenth part of a section or 
otherwise, in such manner that such parcels 
cannot be described in the usual manner of 
describing lands in accordance with the 
surveys made by the general government, it 
shall be the duty of such person • • • to 
cause such lands to be surveyed and a plat 
thereof made by a surveyor • • • which plat 
shall particularly describe and set forth 
the lots or parcels of land surveyed, as 
aforesaid; • • • provided, that whenever 
• • • tracts or parcels of land less than 
one-sixteenth of a section • • • outside of 
the limits of any incorporated city . . • 
have been conveyed without having been 
surveyed and platted • • . as herein 
provided; the [county] commission may 
require the county surveyor • . • to survey 
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and plat such • • . tracts of land • • . 
at the expense of the owner of such tracts 
of land. . • . 

* * * 
Section 137.205, RSMo 1986, provides: 

137.205. Assessor to have free 
access to plats and maps -- board to 
compare -- omissions. The assessor 
shall have free access to all landplats and 
maps during the time of assessment with a 
view to ascertain what lands are taxable; 
and upon the return of the assessor's books 
to the board of equalization, the said 
board shall compare the same with the plats 
and maps of the county; and in all cases 
where any lands have been omitted by the 
assessor, they shall be placed in the 
assessor's books and assessed as other 
lands are required to be assessed by this 
chapter. 

Section 137.210, RSMo 1986, provides: 

137.210. Assessor to examine and 
compare lists -- assessor's book. The 
assessor shall examine and compare the list 
of property delivered by individuals with 
the plats and maps, and after diligent 
efforts to ascertain all taxable property 
in his county shall make a complete list of 
all the real and tangible personal property 
taxable by his county to be called the 
assessor's book. 

Section 137.215, RSMo 1986, provides for the assessor's book to 
be divided into two parts, one of which shall be "the land 
list." See also Section 137.220, RSMo 1986. 

Section 138.410, RSMo 1986, provides for the State Tax 
Commission to exercise general supervision over all the 
assessing officers of this state. Such section provides in part: 
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138.410. General supervision 
attorney general and prosecuting attorney 
to assist in enforcement. 1. The 
commission shall exercise general super­
vision over all the assessing officers of 
this state, over county boards of equali­
zation and appeal in the performance of 
their duties under this chapter and all 
other laws concerning the general property 
tax and shall institute proper pro.ceedings 
to enforce the penalties and liabilities 
provided by law for public officers, 
officers of corporations and individuals 
failing to comply with the provisions of 
this chapter, and of all laws relating to 
the general property tax. 

* * * 
In State ex rel. Cassilly v. Riney. 576 S.W.2d 325 (Mo. bane 
1979), the Missouri Supreme Court interpreted this section as 
providing the State Tax Commission has the duty, responsibility 
and right to exercise general supervision over all county 
assessing officers and the county boards of equalization. The 
court further stated the commission has powers commensurate with 
its responsibility. 

The key issue appears to be whether Section 327.281 
prohibits the Missouri State Tax Commission and county assessors 
from engaging in cadastral mapping without using the services of 
a registered land surveyor. 

In 1968, this office faced a similar issue with respect to 
county surveyors. At that time, Section 344.020, RSMo 1959, 
provided: 

It shall be unlawful for any person to 
practice, or offer to practice, or to in 
any manner advertise or indicate to the 
public that he is engaged in, or will 
engage in the practice of land surveying in 
this state, without first registering with 
the state board of registration for 
architects and professional engineers, as a 
land surveyor. 

This office in 1968 opined that county surveyors when duly 
qualified may perform surveys for the general public within the 
county for which they were elected without being a duly 
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registered land surveyor. Missouri Attorney General Opinion 
No. 146, Niewoehner, 1968 (now withdrawn). Our opinion was 
based in part on Hayes v. City of Kansas City, 241 S.W.2d 888 
(Mo. 1951) wherein the court stated: 

[6] "The state and its agencies are not to 
be considered as within the purview of a 
statute, however general and comprehensive 
the language of such act may be, unless an 
intention to include them is clearly 
manifest, as where they are expressly named 
therein, or included by necessary implica­
tion •••• " 

Id. at 892. In 1969, the General Assembly repealed Section 
344.020, RSMo 1959, and enacted Section 327.281. Such section 
as enacted in 1969 provided: 

No person, including any duly elected 
county surveyor, shall practice as a land 
surveyor in Missouri as defined in section 
327.272 unless and until the board has 
issued to him a certificate of registration 
or a certificate of authority certifying 
that he has been duly registered as a land 
surveyor in Missouri, and unless such 
certificate has been renewed each year as 
hereinafter specified. 

[Emphasis added.] See Missouri Attorney General Opinion No. 
405, Caskey, 1971 and Missouri Attorney General Opinion No. 96, 
Myers, 1972, copies of which are enclosed. 

Based upon the principle set forth in Hayes v. City of 
Kansas City, supra, and the reasoning in the opinions 
referenced above, we conclude the the Missouri State Tax 
Commission and county assessors can engage in land surveying to 
the extent necessary to perform their duties under the law. If 
cadastral mapping is necessary for them to perform their duties, 
they may do so without being registered as land surveyors in 
Missouri. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the Missouri State 
Tax Commission and county assessors can engage in cadastral 
mapping to the extent necessary to perform their duties under 
the law without being registered as land surveyors in Missouri. 

Enclosures: 

Very truly yours, 

~-:?.W~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Opinion No. 405, Caskey, 1971. 
Opinion No. 96, Myers, 1972. 
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