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This opinion letter is in response to your questions 
asking: 

Do "professional services" consisting of 
"the performance of engineering studies and 
analysis" concerning a specific utility 
system in Missouri, which services are 
sought by a state agency, constitute "prac­
tice as a professional engineer" as that 
term is defined in Section 327.181, RSMo; 
and would Section 327.191, RSMo, require 
that such services be rendered by an 
engineer or engineering firm licensed by the 
Missouri Board for Architects, Engineers and 
Land Surveyors? 

And should such professional services be 
procured through the procedure set forth in 
Sections 8.285 through 8.291, RSMo, or 
through the bid procedure contained in 
Section 34.040, RSMo? 

You have informed us that the Division of Purchasing of 
the Office of Administration issued a Request for Proposal No. 
B90514 seeking procurement on behalf of the Missouri Public 
Service Commission of professional services for engineering 
studies and analyses and expert testimony involving the Grand 
Avenue Steam Production Plant and high pressure steam 
distribution systems of Kansas City Power and Light Company. 



The Honorable Roy Cagle 

You have further informed us that the Division of Purchasing 
utilized the bid procedure set forth in Chapter 34, RSMo, and 
that the Public Service Commission did not follow the 
provisions in Sections 8.285 through 8.291, RSMo 1986. 

Your first question asks whether the providing of profes­
sional services consisting of the performance of engineering 
studies and analyses constitutes practice as a professional 
engineer. The provisions of Chapter 327, RSMo require that 
anyone rendering or offering to render engineering services 
must be an engineer or engineering firm licensed by the 
Missouri Board for Architects, Professional Engineers and Land 
Surveyors. Section 327.181, RSMo 1986, provides: 

Any person practices in Missouri as a 
professional engineer who renders or offers 
to render or holds himself out as willing or 
able to render any service or creative work, 
the adequate performance of which requires 
engineering education, training, and 
experience in the application of special 
knowledge of the mathematical, physical, and 
engineering sciences to such services or 
creative work as consultation, investiga­
tion, evaluation, planning and design of 
engineering works and systems, engineering 
teaching of advanced engineering subjects or 
courses related thereto, engineering 
surveys, and the inspection of construction 
for the purpose of assuring compliance with 
drawings and specifications, any of which 
embraces such service or work either public 
or private, in connection with any utili­
ties, structures, buildings, machines, 
equipment, processes, work systems, or 
projects and including such architectural 
work as is incidental to the practice of 
engineering; or who uses the title "profes­
sional engineer" or "consulting engineer" or 
the word "engineer" alone or preceded by any 
word indicating or implying that such person 
is or holds himself out to be a professional 
engineer, or who shall use any word or 
words, letters, figures, degrees, titles or 
other description indicating or implying 
that such person is a professional engineer 
or is willing or able to practice 
engineering. 
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We believe that the undertaking of professional services 
such as the performance of engineering studies and analyses 
would fall within the plain meaning of Section 327.181. The 
plain meaning of the statutory language is to be given effect 
whenever possible. State ex rel. D. M. v. Hoester, 681 
S.W.2d 449, 450 (Mo. bane 1984). Moreover, legislative intent 
must be ascertained by giving effect to the plain language of 
the statute when viewed as a whole. A. B. v. Frank, 657 
S.W.2d 625, 628 (Mo. bane 1983). 

It is clear that the services sought in the bid proposal 
included: 

[S]ervice or creative work, the adequate 
performance of which requires engineering 
education, training, and experience in the 
application of special knowledge of the 
mathematical, physical, and engineering 
sciences to such services or creative work 
as consultation, investigation, evaluation, 
planning and design of engineering works and 
systems, ••• engineering surveys, ••• in 
connection with any utilities, structures, 
buildings, machines, equipment, processes, 
work systems, or projects •••• 

Moreover, the use of the term "engineering studies" is limited 
to those individuals who are licensed by the Missouri Board. 
Section 327.181 defines the practice of engineering to include 
the use of the title professional engineer or consulting 
engineer or the word engineer alone or preceded by any word 
indicating or implying that such person is or holds himself out 
to be a professional engineer, or who shall use any word or 
words, letters, figures, degrees, titles, or other description 
indicating or implying that such person is a professional 
engineer or is willing or able to practice engineering. 
Therefore, it is our opinion that the professional services 
described must be provided by an engineer or engineering firm 
licensed by the Missouri Board for Architects, Professional 
Engineers and Land Surveyors. 

The second question is whether the procedure employed by 
the Division of Purchasing in Request for Proposal No. B90514 
utilizing the provisions in Chapter 34 were appropriate or 
whether the provisions of Sections 8.285 through 8.291 should 
have been used.· Section 8.285, RSMo 1986, provides: 

It shall be the policy of the state of 
Missouri and political subdivisions of the 
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state of Missouri to negotiate contracts for 
architectural, engineering and land survey­
ing services on the basis of demonstrated 
competence and qualifications for the type 
of services required and at fair and 
reasonable prices. 

Section 8.291 describes the procedure to be employed for the 
negotiation of a contract for a project using architectural, 
engineering, or land surveying services. Section 8.287 defines 
project as "any capital improvement project or any study, plan, 
survey or program activity of a state agency or political 
subdivision thereof, including development of new or existing 
programs." 

We understand the contract in question resulting from 
Request for Proposal No. B90514 has already been awarded. Our 
office represents the State in any litigation that may arise as 
a result of such contract. Our opinion on the award of the 
specific contract in question at this time would not alter the 
award of this contract. With respect to future requests for 
proposals of a similar nature, our office upon request will 
provide guidance regarding our interpretation of the relevant 
statutory provisions. Therefore, we must respectfully decline 
to opine upon the second question you have posed as it relates 
to Request for Proposal No. B90514. 

However, in an effort to provide guidance to you and the 
state agencies involved, enclosed herein is a copy of Missouri 
Attorney General Opinion Letter No. 22, Muckler, 1980. In this 
opinion letter, we stated: 

The expert witness services to which we 
refer are of a particularly unique character 
because such expert witnesses are a part of 
an attorney's case for which the attorney 
bears the professional responsibility. As a 
consequence, it is our view that the 
services of such expert witnesses were not 
and are not now subject to the requirements 
of the purchasing law. 

To the extent the services procured are expert witness 
services, such services are not subject to the bid procedure of 
Chapter 34, RSMo, or the procurement procedure set forth in 
Sections 8.285 through 8.291, RSMo 1986. 
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In summary, it is the opinion of this office that the 
professional services described in Request for Proposal 
No. B90514 must be provided by an engineer or engineering firm 
licensed by the Missouri Board for Architects, Professional 
Engineers and Land Surveyors. In procuring expert witness 
services, such services are not subject to the bid procedure of 
Chapter 34, RSMo, or the procurement procedure set forth in 
Sections 8.285 through 8.291, RSMo 1986. 

Enclosure: 

Very truly yours, 

~~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Opinion No. 22, Muckler, 1980 
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