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service, the amount of 

payment computed is to bear interest at least from the date that 
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Dear Representative Marriott: 
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This opinion is in response to your question concerning the 
purchase of retirement credit for military service. Your 
request for our opinion states: 

House Bill 1496 passed in 1986 made numerous 
changes in the statutes governing retirement 
of public officials including a new section 
(104.340.12) allowing certain members of the 
Missouri State Employees Retirement System 
(MOSERS) to purchase up to 2 years of 
military service credit. This purchase is 
to be effected by the member paying to 
MOSERS, with interest, an amount equal to 
what the state would have paid on his 
behalf. Once the amount is determined, it 
could be paid to MOSERS over a period of up 
to 2 years with interest on the unpaid 
balance. 

There has been a great deal of confusion as 
to how the interest on the original amount 
due is to be calculated. I would appreciate 
your review of this situation and your 
opinion as to how and on what period this 
interest should be calculated. 

Section 104.340.12, RSMo 1986, provides: 
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12. Any member who had served in the 
armed forces of the United States prior to 
becoming a member, or who is otherwise 
ineligible under subsection 1 of this 
section, and who became a member within 
eight years after his discharge under 
honorable conditions may elect, within five 
years after membership or within six years 
from August 13, 1986, whichever is later, 
and prior to retirement, to purchase 
creditable prior service equivalent to such 
service in the armed forces, but not to 
exceed two years, provided he is not 
receiving and is not eligible to receive 
retirement credits or benefits from any 
other public or private retirement plan for 
the service to be purchased, and an affi­
davit so stating shall be filed by the 
member with the retirement system. The 
purchase shall be effected by the member's 
paying to the retirement system with 
interest, an amount equal to what would have 
been contributed by the state in his behalf 
had he been a member for the number of years 
for which he is electing to purchase credit 
and had his compensation during such period 
of membership been the same as the annual 
salary rate at which he was initially 
employed as a member, with the calculations 
based on the contribution rate in effect on 
the date of election to purchase credit. 
The payment shall be made over a period of 
not longer than two years, measured from the 
date of election, and with interest on the 
unpaid balance. Payments made for such 
creditable prior service under this subsec­
tion shall be treated by the retirement 
system as would contributions made by the 
state and shall not be subject to any 
prohibition on member contributions or 
refund provisions in effect at the time of 
enactment of this subsection. 

(Emphasis added.) 

In interpreting the statute, the fundamental rule is to 
ascertain the intent of the General Assembly from the language 
used and to give effect to that intent. Brown Group, Inc. v. 
Administrative Hearing Commission, 649 S.W.2d 874, 881 (Mo. 
bane 1983). The plain meaning of the statutory language is to 
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be given effect wherever possible. State ex rel. D.M. v. 
Hoester, 681 S.W.2d 449, 450 (Mo. bane 1984). The statute may 
also be interpreted by examining its purpose, the nature of the 
problems sought to be remedied by its enactment, and the 
circumstances and conditions existing at the time of enactment. 
Sermchief v. Gonzales, 660 S.W.2d 683, 688 (Mo. bane 1983). 
It is apparent from the plain language of Section 104.340.12 
that it was legislative intent to charge interest both for some 
time period prior to the date of the election to purchase credit 
and also on any unpaid balance after the date of such election. 

To properly determine the amount which must be paid in 
order to effect a purchase of military service as creditable 
prior service for the purpose of computing retirement benefits 
payable to the members, Section 104.340.12 establishes certain 
definite criteria. The amount is to be based upon: 

1. "the number of years for which he is electing to 
purchase credit" -- If the employee is purchasing two 
years of military service as creditable prior service, 
then the amount is based upon what the state would 
have contributed for a two-year period. 

2. "the annual salary rate at which he was initially 
employed as a member" -- We interpret this phrase as 
referring to the annual salary rate on the date the 
employee was initially employed so as to be a member 
of the retirement system. The computation of the 
amount which must be paid to effect a purchase of 
military service as creditable prior service presumes 
this to be the salary during the time period for which 
creditable prior service is being purchased. For 
example, if the initial salary of an employee upon 
becoming a member of the retirement system is $2,000 
per month, the computation presumes the employee's 
salary remained at $2,000 per month during the time 
period for which creditable prior service is being 
purchased. 

3. "the contribution rate in effect on the date of 
election to purchase credit" -- This is the percentage 
rate the state is contributing for retirement purposes 
as of the date the employee files with the retirement 
system his election to purchase credit. 

4. "with interest" as contained in the phrase "the 
member's paying to the retirement system with 
interest, an amount equal . . • ." -- In order to 
insure proper funding of retirement benefits, the 
state must make a contribution to the retirement 
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system based on payroll figures for the individuals 
working for the state and the contribution is invested 
by the system to earn interest or other income to 
insure proper accrual of funds to guarantee 
availability of sufficient funds at the time of an 
individual's retirement. Bearing in mind how 
contributions and the income produced are utilized to 
produce necessary funds at the time of retirement, it 
is apparent the payment made to buy credit for 
military service must, of necessity, include an 
interest payment and Section 104.340.12 so provides. 
Had the employee's state service been funded in the 
normal course of events, that funding would have 
earned income throughout the period and it is 
reasonable to assume that the period being purchased 
should be treated as being attached to the beginning 
of that person's state service. This is particularly 
true since the statutory computation rate is based on 
"the annual salary rate at which he was initially 
employed." Therefore, we conclude that the amount 
computed should bear interest at least from the date 
that the employee was employed by the state after 
leaving military service. 

5. "with interest on the unpaid balance" -- If the 
employee does not pay the required amount at the time 
of filing with the retirement system his election to 
purchase credit, the employee is to pay interest upon 
any unpaid balance, much like an interest-bearing 
installment note. 

CONCLUSION 

When purchasing creditable prior service as a state 
employee for military service, the amount of payment computed is 
to bear interest at least from the date that the employee was 
employed by the state after leaving military service and, if the 
employee does not pay the required amount at the time of filing 
his election to purchase credit with the retirement system, the 
employee is to pay interest upon any unpaid balance. 

Very truly yours, 

)1/~d~~-~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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