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Dear Mr. Hunter: 
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This opinion is in response to your question asking: 

Can contractors and subcontractors doing 
public works under the Prevailing Wage Law 
at sections 290.210 through 290.340 pay less 
than the specified wage rate designated on 
the wage determinations for apprentices, 
and, if so, must the apprentices be in a 
formalized program recognized by the Federal 
Bureau of Apprenticeship Training of the 
Federal Department of Labor, and can the 
payment of apprentices at a lower wage than 
that specified in the determination be 
reconciled with section 290.210(5)? 

Section 290.210(5), RSMo 1986, provides: 

290.210. Definitions. -- As used in 
sections 290.210 to 290.340, unless the con­
text indicates otherwise: 

* * * 

(5) "Prevailing hourly rate of 
wages" means the wages paid generally, in 
the locality in which the public works is 
being performed, to workmen engaged in work 
of a similar character including the basic 
hourly rate of pay and the amount of the 
rate of contributions irrevocably made by a 
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contractor or subcontractor to a trustee or 
to a third person pursuant to a fund, plan 
or program, and the amount of the rate of 
costs to the contractor or subcontractor 
which may be reasonably anticipated in 
providing benefits to workmen and mechanics 
pursuant to an enforceable commitment to 
carry out a financially responsible plan or 
program which was communicated in writing to 
the workmen affected, for medical or hos­
pital care, pensions on retirement or death, 
compensation for injuries or illness result­
ing from occupational activity, or insurance 
to provide any of the foregoing, for 
unemployment benefits, life insurance, 
disability and sickness insurance, accident 
insurance, for vacation and holiday pay, for 
defraying costs of apprenticeship or other 
similar programs, or for other bona fide 
fringe benefits, but only where the contrac­
tor or subcontractor is not required by 
other federal or state law to provide any of 
the benefits; provided, that the obligation 
of a contractor or subcontractor to make 
payment in accordance with the prevailing 
wage determinations of the department, 
insofar as sections 290.210 to 290.340 are 
concerned, may be discharged by the making 
of payments in cash, by the making of 
irrevocable contributions to trustees or 
third persons as provided herein, by the 
assumption of an enforceable commitment to 
bear the costs of a plan or program as 
provided herein, or any combination thereof, 
where the aggregate of such payments, contri­
butions and costs is not less than the rate 
of pay plus the other amounts as provided 
herein. 

In response to your question a discussion of the 
underlying purpose of the Prevailing Wage Law and the public 
policy behind it is important. The prevailing wage as defined 
in Section 290.210(5) refers to the wage paid generally in the 
locality in which the public works are being performed, to 
'ltlorkmen engaged in work of a similar character. To find that 
the prevailing wage rate schedule to be paid on public works as 
defined in Section 290.210(7), RSMo 1986, will not recognize 
apprenticeship wages is to overlook the fact that persons 
employed as apprentices in various construction trades are not 
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engaged in work of a sufficiently similar character to the 
workmen employed in those crafts. Inasmuch as apprentices are 
learners and are less skilled and effective, the requirement of 
full scale payment of wages would discourage the hiring and 
training of apprentices in the construction crafts. The 
payment of full scale wages to apprentices also ignores the 
fact that apprentices, being learners, are not engaged in the 
full range of duties as the craftsmen, or journeymen employed 
in those crafts. 

The payment of reduced scale for apprentice craftsmen is 
possible only if apprentice programs are implemented with 
sufficient guidelines and standards to insure that payments 
made to apprentice training funds as outlined in Section 
290.210(5) reach the objective intended. The Missouri 
Prevailing Wage Law lacks a provision to establish necessary 
prerequisites for acceptable apprentice programs. If an 
apprenticeship program is in operation, the statute requires 
that payment for apprentice training funds, if applicable, be 
withheld by the contractor and paid to the third party or 
trustee of those funds. Section 290.210(5), RSMo 1986. 

The Missouri Division of Labor Standards has historically 
allowed as acceptable the payments to apprenticeship training 
funds that were approved by the federal Bureau of Apprentice­
ship, United States Department of Labor. The necessary 
prerequisite for acceptable apprenticeship training funds 
entails substantial conformity with certain standards prior to 
the employment of the apprentice at below the applicable wage 
for the construction craft at issue. The above-mentioned 
standards are found at 29 CFR Chapter V, Parts 521.1 through 
521.11. 

The adherence to these requirements by contractors employ­
ing apprentices on prevailing wage projects is justified for 
two reasons: The first justification for adherence to federal 
standards is that the Missouri Department of Labor and 
Industrial Relations pursuant to Section 290.240, RSMo 1986, is 
empowered to establish rules and regulations to enforce 
generally the provisions of the Missouri Prevailing Wage Law 
and the standards of apprenticeship is a matter that must be 
determined and enforced by the Missouri Division of Labor 
Standards within that department. The Division's adherence to 
federal standards for apprentice training programs insures 
uniformity and predictability to contractors bidding on 
prevailing wage projects in Missouri. The second justification 
for the Division's adherence to federal standards is that the 
substantial portion of federally matched funds for public 
construction in Missouri require a wage determination from the 
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federal Department of Labor under the Davis-Bacon Act, 
40 U.S.C. 2-76a, et seq., wherein the above-cited criteria for 
apprentice training funds apply. To have apprentice training 
requirements substantially different from the requirements for 
federal Davis-Bacon projects may unnecessarily confuse or 
financially burden contractors who wish to' submit bids on 
public works in Missouri. 

In conclusion it is the opinion of this office that the 
Missouri Prevailing Wage Law allows the payment of reduced 
scale wages to apprentices engaged in an approved apprentice 
program as outlined in 29 CFR Chapter V, Parts 521.1 through 
521.11, and that this reduced scale is not inconsistent with 
Section 290.210(5), RSMo 1986. 

Very truly yours, 

~~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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