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Dear Mr . Vaughan : 

OPINION NO . 108- 86 
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This opinion is in response to your question asking if Section 
54 . 040 , RSMo 1978 , makes the Deputy County Clerk of Mississippi 
County ineligible for the office of Treasurer of Mississippi County 
under the following circumstances: The Deputy County Clerk of 
Mississippi County filed for the office of Mississippi County 
Treasurer on the Democratic ticket. At the primary election held 
on Tuesday, August 5 , 1986, the Deputy County Clerk of Mississippi 
County was nominated as the Democratic candidate for the office of 
Treasurer of Mississippi County . The Deputy County Clerk of 
Mississippi County does not have any opposition in the general 
election . 

Section 54 . 040 , RSMo 1978, provides as follows : 

No sheriff , marshal, clerk or collector , or 
the deputy of any such officer , shall be 
eligible to the office of treasurer of any 
county . 

The precise question you have asked has not heretofore been 
answered . 

In State ex rel . McAllister v . Dunn , 277 Mo . 38, 209 S . W. 
110 (bane 1919) , the court was faced with the following situation : 
The Deputy Collector of the City of St . Louis was a candidate for 
the office of Treasurer of the City of St . Louis and received a 
majority cf the votes cast at the general election . The Deputy 
Collector held his office as deputy collector until after the 
general election and until a short time before the tern of the 
Treasurer began. It was conceded that Section 3756, RSMo 1909 
(now, Section 54 . 040 , RSMo 1978), applied to the City of St . 
Louis , which is also a county . 
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The court in Dunn first held that whether or not the vTOrd 
"eligible " refers to the time of the election or ~he time of the 
taking of office depends upon the conteY.t and upon the subject. 
The court went on to hold that as a matter of common law one cannot 
hold incompatible offices . The court noted that the offices of 
collector and treasurer were incompatible as a rr:atter of common 
law. The court said that it is a well-settled rule that the 
Leqislature is not held to have done a vain and useless thinq . As 
it -was already prohibited for one person to hold both the offices 
of collector and treasurer, the court concluded that from the 
context and subject of that litigation , the word '' eligible " 
referred to the time of being chosen for the office rather than the 
~ime of taking the office . Chief Justice Bond in a separate 
concurring opinion concluded that the term "eligible " as used in 
statutes or the constitution , without contextual qualification or 
rnodificatory terms , refers to the legal capacity to hold an office 
at the time of the election or appointment of the person 
designated. Dunn, 209 S . W. at 112 . 

In Missouri Attorney General Opinion No . 350, Warden, 1968 , 
copy enclosed , this office , after reviewing the Dunn case and 
State ex inf . Noblet ex rel. McDonald v . Moore, ~Mo. 1170, 152 
S . W.2d 86 (bane 1941), concluded that if a deputy county clerk 
resigned from his office as deputy county clerk prior to the 
primary election, he or she would be eligible for the office of 
county treasurer . At page 2 of this opinion, it is stated "that 
the question of eligibility is determined at the time the party is 
chosen treasurer ." 

From the foregoing , we conclude that if the Deputy County 
Clerk of Mississippi County resigns his or her office as deputy 
county clerk prior to the general election at which such deputy may 
be chosen to be county treasurer, the Deputy County Clerk would 
remain eligible to be c ounty treasurer under Section 54.040 , RSMo 
1978 . However, if the Deputy County Clerk of Mississippi County 
remains in office past the time of the general election , the Deputy 
County Clerk would be ineligible for office under Section 54.040, 
RSMo 1978 . 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a deputy county clerk is 
eligible to be county treasurer under Section 54.040 , RSMo 1978 , if 
the deputy county c l erk resigns his or her position as deputy prior 
to the general election . 

Enclosure : 

Very t ruly yours , 

~c9.a/~ 
WILLIAM L . \.VEBS'l'ER 
Attorney General 

Opinion No . 350 , Warden , 1968 
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