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This letter is in response to your question asking: 

Section 3 of Senate Bill 663 , 83rd General 
Assembly , requires that physicians and 
surgeons who are on the medical staff of any 
hospital located in a county which has a 
population of more than 75 , 000 inhabitants 
shall , as a condi tion to admission to or 
retention on the hospital medical staff, 
furnish satisfactory evidence of a medical 
malpractice insurance policy of at least 
$500 , 000. Does the term "physician and 
surgeon" as used in this section apply to 
podiatrists licensed under Chapter 330? 

Section 3 of Senate Bill No. 663 , Eighty- Third General 
Assembly , Second Regular Session , provides as follows : 

Section 3 . 1 . Beginning on January 1 , 
1987 , any physician or surgeon who is on 
the medical staff of any hospital located ~n 
a county which has a population of more than 
seventy- five thousand inhabitants shall , as 
a condition to his admission to or retention 
on the hospital medical staff, furnish 
satisfactory evidence of a medical 
malpractice insurance policy of at least 
five hundred thousand dollars . The provi­
sions of this section shall not apply to 
physicians or surqeons who: 

(1) Limit their practice exclusively 
to patients seen or treated at the hospital; 
and 
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( 2 ) Are insured exclusively under the 
hospital ' s policy of insurance or the 
hospital ' s self- insurance program . 

2 . This section shall not in any way 
limit or restr ict the authority of ar.y 
hospital in this state to issue rules or 
regulations requiring physicians or.other 
health care professionals to carry minimum 
levels of professional liability insurance 
as a condition of membership on a hospital 
medical staff. 

(Emphasis added.) 

Section l of Senate Bill No. 663 , Eighty-Third General 
Assembly , Second Regular Session , contains definitions of terms 
used in Sections 1 to 3 of that Act ; however , the terms 
"physician " and " surgeon " are r.ot defined therein . But see 
Section 1(2) of Senate Bill No . 663 , Eighty-Third Genera_l __ 
Assembly , Second Regular Session (defining the term "health care 
professional'' ). Section 334 . 021 , RSMo 1978 , provides as follows: 

Where other statutes of .this state use 
the terms "physician " , " surgeon", "practi­
tioner of medicine", " practitioner of 
osteopathy", "board of medical examiners " , 
or "board of osteopathic reaistration and 
examination" or similar terms, they shall 
be construed to mean physicians and surgeons 
licensed under this chapter or the state 
board of registration for the healing arts 
in the state of Missouri . 

Podiatrists are not licensed under Chapter 334, RSMo . 
Podiatrists are licensed by the State Board of Podiatry under 
Chapter 330, RSMo . 

Accordingly , we conclude that podiatrists are not included 
in the terms "physician" or "surgeon" as used in Section 3 of 
Senate Bill No . 663 , Eighty-Third General Assembly , Second 
Regular Session . 

Very truly yours , 

WILLIA."1 L . \•i'EBSTER 
Attorney General 
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