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FILED 

!? 
This letter is in response to your questions asking: 

Are nurse- midwives authorized to practice 
nurse- midwifery under current Missouri law? 

Federal regulations define a nurse-wife as a 
registered professional nurse who is 
authorized to practice under state law and 
who is certified by the American College of 
Nurse - Midwives or eligible for 
certification. 42 USC 1396d(rn); 42 CFR 
§440.165(b). 

Federal la'Vl defines nurse- midwife services 
as those services provided by a qualified 
nurse- midwife which (1) are concerned with 
the care of mothers and babies throughout 
pregnancy , labor , birth , and six weeks after 
birth; (2) are furnished within the scope of 
practice authorized by State law and to the 
extent permit~ed by the facility in which 
the services are rendered; and (3) are 
reimbursed without regard to whether the 
nurse-midwife is under the supervision of a 
physician unless this is required by State 
law or the regulations of the facility . 42 
CFR §440 . 165(a). 

Federal law requires that the State ~iedicaid 
Plan provide coverage of nurse- midwife 
services for the categorically needy to the 
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extent nurse- midwives are authorized tc 
practice under State law . 42 USC 
§1396a(lO) (A); 42 USC §1396d (a) (17) ; 42 CFR 
§4 40.210 . 

If nurse- midwives are authorized to practice 
in Missouri , to what extent are they 
authorized to practice? 

(Emphasis in original .) 

Your opinion request indicates that the current r!issouri 
Medicaid Pl an , in effect since July 1 , 1982 , does not allow for 
the reimbursement of nurse- midwife services on the ground that 
nurse- midwives are not authorized to practice in Missouri . 

In State ex re1. Missouri State Board of Reqistration for 
the Healinq Arts v . Southworth , 704 S .\'L2d 219 , 221 n . 2 (Mo . 
bane 1986 ) , the court stated : 

2 . Section 334 . 010, RSMo 1978 , provides 
that " [i] t shall be unla\'lful for any 
person not now a registered physician 
within the meaning of the law to ... 
engage in the practice of midwifery in 
this state, except as herein 
orovided " (emphasis added). There are 
no longer any provisions for the 
licensing of midwives , except that 
§ 334 . 260 , RSI-1o 1978 , provides : "On 
August 29, 1959 , all persons licensed 
under the provisions of chapter 334 , 
RSMo 1949 , as midwives shall be deemed 
to be licensed as midwives under this 
chapter and subject to all the provi­
sions of this chapter ." Additionally, 
the provisions of Chapter 334 , and thus 
§ 334 . 010 , do not apply to specified 
professions , including " nurses licensed 
and lawfully practicing their profes ­
sion within the provisions of chapter 
335 , RSMo ." Section 334.155 , 
RSHo . Cum . Supp . 1984 . See Sermchief 
v. Gonzales , 660 S . W . ~683 (Mo. bane 
1983) . 

(Emphasis in original . ) 
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We assume for purposes of this opinion that you are not 
concerned with the "grandfather " clause in Section 334.260, RSMo 
1978 . Rather, we understand your questions to involve the 
"nursing " exemption to the prohibition on midwifery in Section 
334.010, RSMo 1978. 

In Sermchief v . Gonzales, 660 S . W. 2d 683, 689 (Mo. bane 
1983), the court indicated that the 1975 amendments to the 
Nursing Practices Act eliminated the requirement that a 
physician directly supervise nursing functions and created an 
"open- ended " definition of professional nursing. The court 
stated : "We believe this phrase [-- the open-ended definition 
of professional nursing --] evidences an intent to avoid 
statutory constraints on the evolution of new functions for 
nurses delivering health services. " Id . The court then went 
on to sanction nurses performing the following functions 
pursuant to standing orders and protocols approved by 
physicians: "breast and pelvic examinations; laboratory testing 
of Papanicolaou (PAP) smears , gonorrhea cultures, and blood 
serology; the providing of and giving of information about oral 
contraceptives , condoms, and intrauterine devices (IUD); the 
dispensing of certain designated medications; and counseling 
services and corrununity education ." 660 S.W . 2d at 684 and 689 . 

Based upon our reading of Gonzales , we believe 
nurse- midwifery generally comes within the definition of 
"professional nursing" in Section 335.016{8), RSMo 1978; 
therefore, nurse-midwives are exempt from the prohibitions in 
Section 334.010 , RSMo 1978 , by virtue of Section 334.155, RSMo 
Supp. 1984, and are generally authorized to practice 
nurse- midwifery under current Missouri law . Accordingly, 
Opinion No. 79 , Domke , 1972 , is hereby withdrawn . 

Your second question regarding the extent to which 
nurse- midwives can practice in Missouri cannot be answered in 
the abstract. However , to the extent that the practice does not 
come within the definition of "professional nursing" in Section 
335 . 016(8), RSMo 1978, or such practice is not performed by a 
registered professional nurse, such conduct is prohibited by 
Section 334.010, RSMo 1978 . 

Very truly yours, 

~~~ 
v7ILLIAM L . \>1EBSTER 
Attorney General 

- 3 -


