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Dear Major-General Kiefner: 

This letter is in response to your question asking: 

With regard to Section 105.270, RSMo 
Supp . 1984: 

Does this provision which calls for paid 
military leave of absence for all periods of 
military service in performance of duty in 
the service of the United States under 
competent orders for a period not to exceed 
a total of fifteen calendar days in any 
federal fiscal year , for all officers and 
employees of the State of Missouri, all 
departments and agencies of the state, to 
include county, municipality, school dis­
trict, and other political subdivision 
employees, and all other public employees of 
the state, apply to such Missouri State 
employees if they are members of the Na­
tional Guard of another state, e . g., Iowa 
Army National Guard or Illinois Air National 
Guard? 

Section 105 . 270, RSMo Supp. 1984, states: 

1 . All officers and employees of this 
state, or of any department or agency there­
of, or of any county, municipality , school 
district, or other political subdivision, 
and all other public employees of this state 
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who are or may become members of the na­
tional guard or of any reserve component of 
the armed forces of the United States, shall 
be entitled to leave of absence from their 
respective duties, without loss of time, 
pay, regular leave , impairment of efficiency 
rating, or of any other rights or benefits, 
to which otherwise entitled, for all periods 
of military services during which they are 
engaged in the performance of duty or train­
ing in the service of this state at the call 
of the governor and as ordered by the adju­
tant general without regard to length of 
time, and for all periods of military ser­
vices during which they are engaged in the 
performance of duty in the service of the 
United States under competent orders for a 
period not to exceed a tota 1 of fifteen 
calendar days in any federal fiscal year . 

2 . Before any payment of salary is 
made covering the period of the leave the 
officer or the employee shall file with the 
appointing authority or supervising agency 
an official order from the appropriate mili­
tary authority as evidence of such duty for 
which military leave pay is granted which 
order shall contain the certification of the 
officer of performance of duty in accordance 
with the terms of such order . 

3. No member of the organized militia 
shall be discharged from employment by any 
of the aforementioned agencies because of 
being a member of the organized militia, nor 
shall he be hindered or prevented from 
performing any militia service he may be 
called upon to perform by proper authority 
nor otherwise be discriminated against or 
dissuaded from enlisting or continuing his 
service in the militia by threat or injury 
to him in ·respect to his employment. Any 
officer or agent of the aforementioned 
agencies violating any of the provisions of 
this section is guilty of a misdemeanor. 
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Section 105.270, refers to "public employees of the state 
who are or may become members of the national guard or of any 
reserve component of the armed forces of the United States . 
for all periods of military service ... and as ordered by the 
adjutant general without regard to length of time, and for all 
periods of military service during which they are engaged in the 
performance of duty in the service of the United States under 
competent orders for a period not to exceed a total of fifteen 
calendar days in any federal fiscal year ." This language re­
quires the following: (1) the individual be a public employee 
of this state, and (2) the Missouri public employee is a member 
of the national guard or of any reserve component of the armed 
forces of the United States, and ( 3) the Missouri public em­
ployee be engaged in the training or service for the State of 
Missouri or be engaging in the performance of duty or training 
in the service of the United States under competent orders for a 
period not to exceed a total of fifteen calendar days in any 
federal fiscal year . We believe this language would entitle a 
State of Missouri public employee who was a member of another 
state 's national guard to be compensated for service as set 
forth in Attorney General Opinion No . 1, September 16 , 1959, 
provided that that public employee 's orders required said em­
ployee to engage in the "performance of duty in the service of 
the United States." 

It should be noted that in Attorney General Opinion Letter 
No . 35 - 85 , the word "and" in the following phrase was inter­
preted in the disjunctive: 

• • • periods of rnili tary service during 
which they [public employees] are engaged in 
the performance of duty or training in the 
service of this state at the call of the 
governor and as ordered by the adjutant 
general • -.- . . 

Thus , the adjutant general of another state could order a State 
of Missouri public employee who is a member of that other 
state ' s national guard to training or service for the United 
States , thereby corning under the benefits of Section 105.270. 
Examples of this occurring are as follows: 

1. IADT (Initial Active Duty for 
Training) pursuant to 10 U.S . C. §511D (for 
guard member "-'i th no prior service) , basic 
training and advanced training , 12- 16 weeks. 
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These orders are issued for the Adjutant 
General by the Department of Defense. 

2. Out- of- country service pursuant to 
10 u.s.c . §672 , issued for the Ad j utant 
General but signed by personnel readiness 
officer. 

3. Annual training in country , pursu­
ant to 32 U.S. C. §503 , issued for the Adju­
tant General . 

4. Full time training duty ( 3 weeks, 
5 days, pursuant to 32 u. s.c. §505 , issued 
for the Adjutant General by the assistant 
adjutant . 

5. Active army school pursuant to 3 2 
U.S.C . §505 , i ssued for the Adjutant General 
by the assistant adjutant . 

6. Active guard reserve (AGR), pursu­
ant to 32 U. S.C . §502F, issued for the Adju­
tant Gener al by the Officer Personnel Readi­
ness Manager. 

7 . Full- time training duty, pursuant 
to 32 u. s . c. §502F , issued for the Adjutant 
General by the assistant adjutant. 

8. Medi cal care for condi tion occu r ­
ring or developed during active duty, pursu­
ant to 32 U.S.C. §318 and 37 U. S . C. §204H , 
issued for the Adjutant General by the as­
sistant adjutant. 

These examples are not inclusive of all situations where a 
state's adjutant general issues orders to a national guard 
member to meet federal training or duty requirements as set 
forth in Titles 32 and 10 . 

The other language in this statute , " . . . periods of 
military service during which they [public employees] are en­
gaged in the performance of duty or training in the service of 
this state at the call of the governor and as ordered by the 
adjutant general . .. , " specifically limits this provision to 
performance of duty or training in the service of this state. 
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Therefore , a Missouri state employee who is a member of another 
state's national guard who is called to duty by that other 
state ' s governor for any reason or by that other state ' s adju­
tant general for state emergency duty, state training , or state 
ceremonial duties would not come under the benefits of Section 
105.270. 

Very truly yours, 

~~';:?~~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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