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Dear Mr. Gale: 

FILED 
ys-

This letter is in response to your request for an opinion of 
this office asking whether employees that the Missouri Department 
of Conservation classify as "term" or "temporary" employees are 
members of the Missouri State Employees' Retirement System. 

You also state: 

The Missouri Department of Conservation 
presently has three classes of employees and 
they are defined as follows: A) Permanent. 
An appointment authorized in a budget with 
Commission approval. B) Term. An appoint­
ment authorized and approved by the Director 
for a specific period, such as· for a project 
or contract. Fringe benefits and classifi­
cation procedures shall be identical to those 
authorized for permanent employees. Salaries, 
including cost-of-living increases, will be 
reviewed annually on the date of employment. 
C) Temporary. An appointment approved by the 
Division Chief, Staff Officer or Unit Head 
for up to one fiscal year. Employee may be 
reappointed if funding and needs have been 
justified. 

Section 104.310(21) (a), RSMo Supp. 1984, with respect to the 
definition of "employee" provides in pertinent part: 

Any elective or appointive officer or 
employee of the state who is employed by a 
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department and earns a salary or wage in a 
position normally requiring the actual per­
formance by him of duties during not less 
than one thousand hours per year, ••• 

It is our view that if the department classifies an employee 
as a "term" employee or a "temporary" employee because the position 
does not normally require the actual performance by the employee 
of duties during one thousand hours per year or more, such an 
employee does not meet the statutory requirement. It is also our 
view, however, that the status of the employee in this respect 
should not be solely dependent on the departmental classification. 
That'is, if the department has classified an employee as a "term" 
or "temporary" employee on the. basis of limited hours of work and 
later determines that the employee's hours, based on a one-year 
period exceed the statutory minimum, the employee, if otherwise 
qualified and within such definition, should be retroactively 
reclassified as an employee for the purposes of the Missouri State 
Employees' Retirement System. 

Yours very truly, 

fl./~) 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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