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An optometrist certified 
pursuant to Section 
336.220, RSMo Supp. 1984, 
to administer topically 
applied diagnostic pharma­
ceutical agents may also 

prescribe such diagnostic pharmaceutical agents, except controlled 
substances. Pharmacists licensed under Chapter 338, RSMo, may 
dispense drugs according to such prescriptions. 

November 14, 1985 

Carl M. Koupal, Director 
Department of Economic Development 
Truman State Office Building, Sixth Floor 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Koupal: 

OPINION NO. 81-85 

This opinion is in response to your question: 

Is a prescription executed by a licensed 
optometrist, pursuant to section 336.220 
RSMo (Supp. 1981) Missouri Board of Optometry, 
recognized as valid for dispensing purposes 
by a licensed pharmacist within a licensed 
pharmacy in the State of Missouri. 

No provision of Missouri law prohibits the dispensing of 
drugs, which are generally referred to as prescription drugs, 
except controlled substances, without a prescription. However, 
federal law does prohibit the dispensing of certain types of 
drugs unless they have been prescribed by a practitioner licensed 
to adminster this type of drug. 21 U.S.C. § 353(b) (1} provides: 

(b) (1) A drug intended for use by man 
which --

(A) is a habit-forming drug to 
which section 352(d) of this title 
applies; or 

(B) because of its toxicity or 
other potentiality for harmful effect, 
or the method of its use, or the 
collateral measures necessary to its 
use, is not safe for use except under 
the supervision of a practitioner 
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licensed by law to administer such drug; 
or 

(C) is limited by an approved 
application under section 355 of this 
title to use under the professional 
supervision of a practitioner licensed 
by law to administer such drug, 

shall be dispensed only (i) upon a written pre­
scription of a practitioner licensed by law to 
administer such drug, or (ii} upon an oral pre­
scription of such practitioner which is reduced 
promptly to writing and filed by the pharmacist, 
or (iii) by refilling any such written or oral 
prescription if such refilling is authorized by 
the prescriber either in the original prescrip­
tion or by oral order which is reduced promptly 
to writing and filed by the pharmacist. The 
act of dispensing a drug contrary to the provi­
sions of this paragraph shall be deemed to be 
an act which reults in the drug being misbranded 
while held for sale. 

This statute allows a practitioner to write a prescription 
for a prescription drug if the practitioner is "licensed by law 
to administer such drug." Whether or not a practitioner is 
licensed to administer prescription drugs must be determined by 
state law. Winograd v. Johnson, 561 P.2d 1274 {Colo. Ct. App. 
1976). Section 336.220, RSMo Supp. 1984, authorizes the use of 
topically applied diagnostic pharmaceutical agents by an optome­
trist in the practice of optometry if the optometrist has been 
certified by the State Board of Optometry to use diagnostic 
pharmaceutical agents. We understand that the types of drugs 
which are diagnostic pharmaceutical agents include drugs for which 
a prescription is required under 21 U.S.C. § 353(b) (1). 

Section 336.220, RSMo Supp. 1984, authorizes the "use" of 
diagnostic pharmaceutical agents in subsections 1 and 2. In 
subsections 3, 4 and 5, the term "administer" is used instead 
of the term "use." In fact, the specific language in Section 
336.220.4, RSMo Supp. 1984, states: 

Any provision of section 336.010 to the 
contrary notwithstanding, a registered 
optometrist who is examined and so certified 
by the state board of optometry may administer 
topically applied diagnostic pharmaceutical 
agents in the practice of optometry. 

- 2 -



Carl M. Koupal, Director 

Therefore, since a D.P.A. (diagnostic pharmaceutical agent) certi­
fied optometrist may administer these types of drugs, a D.P.A. 
certified optometrist may, under the federal law, write a 
prescription for these drugs unless some other provision of 
Missouri law provides to the contrary. 

Section 195.070, RSMo 1978, contains specific provisions 
with regard to who may prescribe controlled substances. It states 
in pertinent part: 

1. A physician, podiatrist or a dentist, in 
good faitfr and in the course of his professional 
practice only, may prescribe, administer, and 
dispense controlled substances or he may cause 
the same to be administered by a nurse or 
intern under his direction and supervision. 

2. A veterinarian, in good faith and in the 
course of his professional practice only, and 
not for use by a human being, may prescribe, 
administer, and dispense controlled substances 
and he may cause them to be administered by an 
assistant or orderly under his direction and 
supervision. 

Additionally, Section 195.060, RSMo 1978, provides in part that, 
with certain exceptions not relevant to this question, a pharma­
cist may dispense controlled substances only upon the prescription 
of a physician, dentist, podiatrist or veterinarian. The term 
"physician" includes only those persons licensed by the State Board 
of Registration for the Healing Arts under Chapter 334, RSMo. 
Section 334.021, RSMo 1978. Since the provisions of Chapter 195 
appear to be in conflict with Section 336.220, we must apply the 
rules of statutory construction. Where two statutes conflict and 
cannot be harmonized, if one statute is specific and the other is 
general, the specific statute prevails. Bartley v. Special School 
District of St. Louis County, 649 S.W.2d 864, 867 (Mo. bane 1983). 
In this instance, the specific language of Chapter 195 prevails 
over the general language of Section 336.220. Therefore, if an 
optometrist's prescription written pursuant to Section 336.220 
involves a controlled substance, a pharmacist may not dispense the 
controlled substance pursuant to that prescription. 

We find no other provision of Missouri law which prohibits 
an optometrist from prescribing drugs. We conclude, therefore, 
that by authorizing D.P.A. certified optometrists to administer 
certain prescription drugs, the legislature intended to authorize 
such optometrists to prescribe such prescription drugs other than 
controlled substances. 
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Conclusion 

It is the op1n1on of this office that an optometrist certi­
fied pursuant to Section 336.220, RSMo Supp. 1984, to administer 
topically applied diagnostic pharmaceutical agents may also 
prescribe such diagnostic pharmaceutical agents, except controlled 
substances. Pharmacists licensed under Chapter 338, RSMo, may 
dispense drugs according to such prescriptions. 

Very truly yours, 

~u~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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