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Dear Representative Harpool: 

This letter is in response to your question asking: 

May a· school board establish a contract 
for teachers' services with a salary schedule 
and ranges for each teacher classification on 
or before April 15 of each year and may the 
determination as to the salary within the 
range be made prior to the performance of ser­
vices under the contract but after April 15? 

s-i- ' I 

The Teacher Tenure Act, Sections 168.102 to 168.130, RSMo 
1978 and Supp. 1984, contains the following provisions: 

Section 168.106(2), RSMo 1978, provides that "indefinite 
contracts" (defined at Section 168.104(3), RSMo Supp. 1984, as 
every contract between a school district and a permanent teacher) 
continue in effect for an indefinite period, subject to modifica­
tion by a succeeding indefinite contract or contracts. 

Section 168.108, RSMo 1978, provides in part that every 
indefinite contract contains the following provision: 

"It is further agreed by the parties 
hereto that this contract shall continue 
in force from year to year, until modified 
or terminated in accordance with the pro­
visions of sections 168.102 to 168.130, 
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RSHo, and any amendments thereto prior to 
the date of this contract." [Emphasis 
added. J 

Section 168.110, RSMo 1978, states: 

The board of education of a school 
district may modify an indefinite contract 
annually on or before the fifteenth day of 
April in the following particulars: 

(1) Determination of the date of 
beginning and length of the next school year; 

(2) Fixing the amount of annual com­
pensation for the ~llmving school year as 
provided by the salary schedule adoPted ~ 
the board of education applicable to all 
tea'chers. 

The modifications shall be effective at 
the beginning of the next school year. All 
teachers affected by the modification shall 
be furnished written copies of the modifi­
cations within thirty days after their 
adoption by the board of education. 
[Emphasis added.] 

In Opinion Letter No. 6-85 this office concluded that the 
granting of bonuses to teachers for services already contracted 
for is prohibited by Article VI, Sections 23 and 25, Missouri 
Constitution. However, if the salary schedule referred to in 
Section 168.110(2), RSMo 1978, provides for a range of pay such 
salary schedule is compensation for services provided and is 
not a grant. 

For example, if on or before April fifteenth of a particular 
year a permanent teacher has an indefinite contract to provide 
services for the school year beginning in August of a particular 
year and under the applicable salary schedule such teacher is 
entitled to ten thousand dollars per annum, the board of educa­
tion is prohibited from subsequently granting the teacher a 
bonus for services already contracted for under Article VI, 
Sections 23 and 25, Missouri Constitution. 

However, in answer to your precise question, if on or before 
April fifteenth of a particular year a permanent teacher has an 
indefinite contract to provide services for the school year 
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beginning in August of a particular year and under the applicable 
salary schedule such teacher is entitled to a range of compensa­
tion, e.g., ten thousand to twelve thousand dollars per annum, 
the board of education may increase the teacher's compensation 
within the limits of the salary schedule, before services are 
performed and after April 15 of that year because such is not a 
grant prohibited by the Constitution of Missouri. 

It is also our view that it may be preferable in drafting 
such a contract to include, if possible, some formula for 
determining the precise salary figure at a given point of time, 
based, if necessary, on relevant contingencies. 

Enclosure: 

Opinion Letter No. 6-85 

Yours very truly, 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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