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Dear Representative Shear: 

This letter is in response to your question asking: 

Whether R.S.Mo. §448.2-101.2 requires 
only that all structural components in build­
ings and mechanical systems in the common 
areas of buildings be substantially completed 
prior to recordation of the condominium 
declaration. · 

Section 448.2-101.2, RSMo Supp. 1984, states: 

No declaration or amendment to a declara­
tion adding units to a condominium shall be 
recorded unless all structural-components 
and mechanical systems of all buildings con­
Earning or compr1s1ng any U:nrts thereby 
created are substantiaiiY completed in 
accordan'C"e""w1th the plans, as ev1denced by 
a recorded certifiCate of completion 
executed by a reglsteredand llcensed 
engineer or architect. [Emphasis added.] 

Section 448.4-120, RSMo Supp. 1984, states: 

In the case of a sale of a unit where 
delivery of an original sale certificate is 
required, a contract of sale may be executed, 
but no interest in that unit· may be conveyed 
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until the declaration is recorded and the 
unit is substantially completed as -evide'Ilced 
by a recorded certificate of substantial 
completion executed~-~ registered and 

· licensed architect or engineer, or ex_ issu­
ance of ~ certif~cate of occupancy author~zed 
by law. [Emphasis added. J 

Sections 448.2-101.2 and 448.4-120, RSMo Supp. 1984, 
originated as part of House Committee Substitute for House Bill 
No. 177, 1983 Mo. Laws 748, 754 and 779. These sections of 
House Committee Substitute for House Bill No. 177 are derived 
from the Uniform Condominium Act Sections 2.10l(b) and 4.120 
(1980), 7 U.L.A. 256-258 and 337-338 (Supp. 1985). 

The meaning of the phrase "substantially completed" is dis­
cussed at Uniform Condominium Act Section 2-101 comment 7 (1980), 
7 U.L.A. 257 (Supp. 1985). Comment 7 defines "substantially 
completed" as the date the architect {or engineer) certifies that 
the unit is sufficiently complete to allow the purchaser to occupy 
or utilize the unit for the use for which it is intended. The 
comment states that this standard is also often used by building 
inspectors in issuing certificates of occupancy. 

Comment 7 states in part: 

It [the "substantially completed" standard] 
does not suggest that the unit is "entirely 
.completed" as that term is understood in 
the construction industry; lesser details, 
such as sticking doors, leaking windows, 
or some decorative items, might still 
remain, and the Act contemplates that they 
need not be completed prior to lawful con­
veyance. 

7 u.L.A. 257 (Supp. 1985). The purpose of the "substantially 
completed" standard "is to assure that the declarant is not able 
to obtain use of the purchaser's money until the purchaser is 
able to get a completed unit." Uniform Condominium Act Section 
4-120 comment (1980), 7 U.L.A. 338 (Supp. 1985). 
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Therefore, we conclude that all structural components and 
mechanical systems of all buildings containing or comprising any 
units must be substantially completed prior to recordation of 
the declaration. We further conclude that no individual unit 
may be conveyed until the declaration is recorded and the unit 
itself is substantially completed as evidenced by a recorded 
certificate of substantial completion executed by a registered 
and licensed architect or engineer, or by an issuance of a 
certificate of occupancy authorized by law. -

Very truly yours, 

j(Uk-
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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