
WILLIAM L. WEBSTER 
ATTORNEY GENERAL 

.JEFFERSON CITY, MISSOURI 65102 

Dl RECT DIAL: 

March 11, 1985 

OPINION LETTER NO. 40-85 

The Honorable Robert J. Seek 
Miller County Prosecuting Attorney 
Courthouse Annex 
Tuscumbia, Missouri 65082 ~ 

Dear Mr. Seek: 

This letter is in response to your questions asking: 

1. May the one-fifth portion of the special 
road and bridge fund collected and paid 
upon property lying and being within a 
special road district but not required 
to be distributed to such special road 
district under Sections 137.555 and 
233.195, RSMo, never-the-less be paid 
directly to the credit of such district 
as is the other four-fifths of the fund 
collected on said property? 

(a) If not, may the county Commission 
expend the one-fifth retained 
pursuant to said sections for 
repair, construction or mainten­
ance of a bridge within such 
district? 

(b) If so, may more than one-fifth, 
i.e. a portion of the fund col­
lected on property not within a 
special road district, be also 
expended upon a bridge in a 
special road district? 
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2. Do the provisions of Sections 234.010 
through 234.040, RSMo apply to bridges 
within a special road district formed 
in a manner other than under Section 
231.010, RSMo and specifically to a 
special road district formed under the 
provisions of: 
(a) Sections 233.0f0 through 233.165, 

RSMo? 
(b) Sections 233.170 through 233.315, 

RS.Ho? 

Section 137.555, RSMo 1978, states: 

In addition to other levies authorized 
by law, the county court in counties not 
adopting an alternative form of government 
and the proper administraSive body in counties 
adopting an alteniative "form of government in 
their discretion may levy an additional tax, 
not exceeding thirty-five cents on each one 
hundred dollars assessed valuation, all of 
such tax to be collected and turned into the 
county treasury, where it shall be known and 
designated as "The Special Road and Bridge 
Fund" to be used for road and bridge purposes 
~nd for no other purpose whatever; provided, 
however, that all that part or port1on of 
said tax WhiCh-sharr-arrse-from and be col­
lected and paid upon any property lying and 

_being within any special road district shall 
be paid into the county treasury and four­
flf~of such part or portion of said tax so 
arisingfrom an'dCOliected and paid upon any 
property-ryfng and being within any such --­
special road district shall be plaCed to the 
credit of such special road district from--­
which i~arose and shall be paid out to such 
speciar-road district upon-warran~o~t~ 
county court, in favor-or-the commisSioners 
or treasurer o~the distri~as the case may 
be; provided IUrt1'1er, that the part of said 
special road and bridge tax arising from and 
paid upo~o~ty.not sitUated in any -­
special road d1str1ct and the one-fifth part 
retained in the county~easury may, in the 
discretion of the county court be used in 
improving or repairing any street in any 
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incorporated city or village in the county, 
if said stree~aTI form a part of a 
continUous highway of said-county-reading 
through such city or-viiiage. [Emphasis 
added.] ---- ------

Section 233.195.1, RSMo 1978, states: 

l. County courts shall cause to be 
set aside and placed to the credit of each 
road district so incorporated four-fifths 
of such part or portion of the tax arising 
from and collected and paid upon any pro­
perty lying and being within any such 
district, by authority of section 137.555, 
RSMo. All revenue so set aside and placed 
to the credit of any such incorporated 
district shall be used by,, the commissioners 
thereof for constructing, repairing and main­
taining bridges and culverts within the 
district, and working, repairing, maintaining 
and dragging public roads within the district 
and paying legitimate administrative expenses 
of the district, and for such other purposes 
as may be authorized by law. 

In Opinion Letter N_o. 8-84 and Opinion Letter No. 99, 11orrison, 
1981, copies enclosed, this office considered the above statutes 
and concluded that counties may not grant the one-fifth portion 
of its Section 137.555 monies to special road districts. Thus, 
the answer to the first questions is "no". 

The second question presented is whether a county may 
expend the one-fifth portion of its Section 137.555 monies on 
bridges in a special road district. 

Section 50.550, RSMo 1978, states in part: "The [county] 
budget shall contain adequate provisions for the expenditures 
necessary • • • for the repair and upkeep of bridges other than 
on state highways and not in any special road district, ... ". 

In Opinion No. 36, Parish, 1968, copy enclosed, this office 
concluded that, despite certain language in Section 233.115, RSMo 
1959, the predecessor of Section 50.550, RSMo 1978, prohibited 
the expenditure of county funds on bridges in special road dis­
tricts. The answer to the second question presented is "no". 

The third question asks whether Sections 234.010 to 234.040, 
RSMo 1978, apply to eight-mile square special road districts, 
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Sections 233.010 to 233.165, RSMo 1978, or to nontownship county 
special road districts, Sections 233.170 to 233.315, RSMo 1978 
and Supp. 1984. 

In Opinion No. 35, Simcoe, 1964, copy enclosed, this office 
concluded that Sections 234.010 to 234.020, RSMo 1959, did not 
apply to special road districts that are corporate entities 
independent of the counties but only to the general county road 
districts provided for in Section 231.010, RSMo 1959. 

Both the eight-mile square and nontownship county special 
road districts are independent corporate bodies. See Sections 
233.025 and 233.170.1, RSMo 1978. Accordingly, Sections 234.010 
to 234.040, RSMo 1978, do not apply to eight-mile square or 
nontownship county special road districts. 

Enclosures: 

Very truly yours, 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Opinion No. 35, Simcoe, 1964 
Opinion No. 36, Parish, 1968 
Opinion Letter No. 99, Morrison, 1981 
Opinion Letter No. 8, Birch, 1984 
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