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OPINION LETTER NO. 35-85 

The Honorable Marvin E. Proffer 
Representative, District 158 
State Capitol Building, Room 306 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Proffer: 

This letter is in response to your questions asking: 

With regard to section 105.270, RSMo: 

1. Does this provision apply when indi­
viduals volunteer for duty and 
consequently orders are issued? 

2. What does "loss of pay" mean? Does 
the statute require both the public 
employer and the National Guard to 
pay full salaries during periods of 
guard duty? 

3. May school district employees post­
pone their training exercises with 
the National Guard to summer months 
when school is not in session? May 
they be required to do this? 

Section 105.270, RSMo Supp. 1984, states: 

1. All officers and employees of this 
state, or of any department or agency thereof, 
or of any county, municipality, school district, 
or other political subdivision, and all other 
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public employees of this state who are or may 
become members of the national guard or of any 
reserve component of the armed forces of the 
United States, shall be entitled to leave of 
absence from their respective duties, without 
loss of time, pay, regular leave, impairment 
of efficiency rating, or of any other rights 
or benefits, to which otherwise entitled, for 
all periods of military services during 
which they are engaged in the performance of 
duty or training in the service of this state 
at the call of the governor and as ordered by 
the adjutant general without regard to length 
of time, and for all periods of military ser­
vices during which they are engaged in the 
performance of duty in the service of the 
United States under competent orders for a 
period not to exceed a total of fifteen 
calendar days 1n any federal fiscal year. 

2. Before any payment of salary is 
made covering the period of the leave the 
officer or the employee shall file with the 
appointing authority or supervising agency 
an official order from the appropriate mili­
tary authority as evidence of such duty for 

-which military leave pay is granted which 
order shall contain the certification of 
the officer of performance of duty in accor­
dance with the terms of such order. 

3. No member of the organ~zed militia 
shall be discharged from employment by any 
of the aforementioned agencies because of 
being a member of the organized militia, nor 
shall he be hindered or prevented from per­
forming any militia service he may be called 
upon to perform by proper authority nor 
otherwise be discriminated against or dis­
suaded from enlisting or continuing his ser­
vice in the militia by threat or injury to 
him in respect to his employment. Any offi­
cer or agent of the aforementioned agencies 
violating any of the provisions of this sec­
tion is guilty of a misdemeanor. 

Section 41.730, RSMo 1978, states: 
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1~ No person shall discriminate 
against any member of the organized militia 
or of the armed forces of the United States 
because of his memberhip therein. 

2. No person shall prohibit or refuse 
entrance to any member of the organized 
militia of this state or of the armed forces 
of the United States.into any public.enter­
tainment or place of·atnusement because such 
member is wearing the_ uniform of the organi­
zation to which he-belongs. 

3. No employer or officer or agent of 
any corporation, company or firm, or other 
person, shall discharge any person from em­
ployment because of being a member of the 
organized militia of this state or hinder or 
prevent him from performing any militia ser­
vice he may be called upon to perform by 
proper authority or dissuade any person 
fr.om enlistment in the organi.zed militia by 
threat or injury to him in respect to his 
employment, trade or business, in case of 
his enlistment. Any person violating any 
of the provisions of this section is guilty 
of a misdemeanor. 

Question No. 1 

Your first question asks if a person who volunteers for 
national guard duty for which orders are subsequently issued is 
covered by Section 105.270, RSMo Supp. 1984. 

Section 41.470, RSMo 1978, authorizes the Governor to order 
the "organized militia" (defined at Section 41.070, RSMo 1978, to 
include such elements of the National Guard as are allocated to 
Missouri) to perform military training and to participate in small 
arms gunnery competitions. Section 41.480; RSMo 1978, authorizes 
the Governor to call out the organized militia or any part or 
individual thereof. Section 41.160.2, RSMo Supp. 1984, charges 
the Adjutant General with the supervision of all matters pertaining 
to training of the organized militia of the state. 

Section 105.270, RSMo Supp. 1984, refers to "duty or training 
in the service of this state at the call of the Governor and as 
ordered by the Adjutant General without regard to length of time". 
(Emphasis added.) While the word "and" generally refers to the 
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conjunctive, it can be interpreted as a disjunctive word. Hawkins 
v. Hawkins, 511 S.W.2d 811 (Ho. 19741. In this instance, it would 
make little sense to require an order or call from the Governor 
and an order by the Adjutant General. Such duplication serves no 
purpose. Accordingly, the above emphasized "and" should be read 
as "or". 

Read in this fashion, subsection 1 of Section 105.270, RSMo 
Supp. 1984, is triggered inpart,,upon the occurrence-of any of 
three events:,.-r-:o H-1- <The--Go:vernorc·<Drdering training, or- gunnery 
competitions or calling out the organized militia without regard 
to length of time; or _(2) the Adjutant General ordering the 
individual in question into service or training without regard 
to length of time; or (3) performance of duty in the service of 
the United States under competent orders for a period not to 
exceed a total of fifteen (15) calendar days in any federal 
fiscal year. 

If one of the above-mentioned orders are issued, Section 
105.270, RSMo Supp. 1984, is operative, despite the fact that the 
individual initially volunteered for service. Subsection 2 of 
Section 105.270, RSMo Supp. 1984, requires the filing of this 
order with the public employer. Any other construction of the 
statute would tend to dissuade people from enlisting in the 
militia and might be a discriminatory practice prohibited by 
Section 41.730.1, RSMo 1978. See, also, Sections 41.730,3, RSMo 
1978, and -105.270.3, RSMo Supp -:l98:r:--

Question No. 2 

Your second question asks if a person is entitled to pay 
under Section 105.270, RSMo Supp. 1984, if such person is also 
receiving national guard pay. Opinion No. 1, Sheppard, 1959, copy 
enclosed, concluded that Section 105.270, RSMo 1949 (which is the 
same as the present statute in all relevant respects, although other 
changes have occurred), requires that covered employees are to 
receive their regular salaries while on national guard pay. This 
opinion answers your second question. 

Question No. 3 

Your third question asks whether school district employees 
may or are required to postpone their trainin0 exercises with the 
national guard to summer months when school is not in session. 

As previously stated, Section 105.270, RSMo Supp. 1984, is 
triggered by an appropriate order. If such order postpones 
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service or training exercises until the summer months, then such 
service or training is postponed. lf such order calls for 
military service at a time other than the surruner months, then 
such service may not be postponed. 

Very truly yours, 

~~ 
Attorney General 

Enclosure 
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