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DIRECT DIAL: 

OPINION LETTER NO. 23-85 

The Honorable Edwin Dirck 
Senator, District 24 
State Capitol Building, Room 221 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Dirck: 

This letter is in response to your request for an opinion of 
this office asking whether in view of the legislative 
appropriation history of S.C.S.H.B. 1013, Eighty-Second General 
Assembly, the Department of Social Services had authority to 
utilize funds from C.C.S.H.B. lOll for the purpose of relocation 
and movement of personnel from the Kansas City State Office 
Building or for the purpose of renovation of the office building. 

It is our understanding that the appropriations to which you 
refer were in C.C.S.H.B. lOll, summarized in pertinent part as 
follows: 

Section 11.100. To the Department of 
Social Services, For the Division of 
Family Services, for the purpose of 
funding Administrative Services, Expense 
and Equipment. 

Section 11.105. To the Department of 
Social Services, For the Division of 
Family Services, For the purpose of 
funding Income Maintenance 
Administration, Expense and Equipment. 

Section 11.140. To the Department of 
Social Services, For the Division of 
F£mily Services, For the purpose of 
funding Children's Services 
Administration, Expense and Equipment. 

Section 11.171. To the Department of 
Social Services, For the Division of 
Family Services, For the purpose of 
funding Field Service Operations, 
Expense and Equipment. 
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Section 11.210. To the Department of 
Social Services, For the Division of 
Family services, For the purpose of 
funding Services for the Blind 
Administration, expense and equipment. 

-~ We believe that the threshold question is whether the 
Executive Branch of state goverhment has the power to move 
personnel from the Kansas City State Office Building, to rent 
quarters from private interests and to renovate either the Kansas 
City State Office Building premises or the rented premises to 
make them suitable for present and future operations. In this 
respect we note that the Governor's Executive Order 84-10 dated 
July 24, 1984, found an asbestos hazard to exist in the Kansas 
City State Office Building and accordingly ordered the Office of 
Administration to implement a temporary relocation plan for state 
employees who work in that building, ordered that the directors 
and employees of the state agencies having personnel located in 
said building cooperate with the Office of Administration in the 
implementation of the temporary relocation plan and that the 
directors of such agencies provide adequate funding for that 
portion of the temporary relocation plan which affects their 
respective agency from existing F.Y. 1985 appropriations. 

we are of the view that the Governor did in fact have the 
substantive .authority to cause the agencies involved to move from 
said state office building and to rent space to house such 
agencies operations and to renovate such space to make it 
suitable for such agencies operations. The facts that we have at 
this time are not clear as to the expenditures that may have been 
made with respect to the renovation of the Kansas City State 
Office Building. 

your principal question asks whether the appropriations, 
which we have quoted above, made in c.c.s.H.B. 1011, could be 
expended for such moving,, rent and renovation. In our view the 
purpose of said appropriations, "expense and equipment", was 
sufficient to cover such expenditures. You have inquired as to 
whether the legislative determination in the history of the 
appropriations measures would be sufficient to limit the purpose 
of the appropriations as stated in c.c.s.H.B. 1011. If the 
appropriations language was doubtful or ambiguous, it would be 
proper for a court to resort to the journals of the legislative 
assembly to ascertain the intent of the legislature. See Ex 
Parte Helton 93 S.W. 913 (St. Louis App. 1906). Further, under 
Section 490.160 RSMo 1978 the printed journals of the Senate and 
the House are prima fa·Cie evidence to the same extent that duly 
authenticated copies of the originals would be •. Again, however, 
legislative intent appears to be only relevant when there is a 
statutory provision which is susceptible of several different 
constructions. Ex parte Helton at l.c. 915. 
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It is clear that the Executive Branch of state government 
does not generally have the authority to change the purpose of an 
appropriation. State ex. inf. Danforth v. Merrell, 530 s.w. 2d 
209 (Mo. bane 1975). However, where the-purpose of the 
appropriation is sufficiently broad to cover the expenditures 
made under the appropriation the rule of Merrell does not apply 
since there is no change of purpose. 

Implicit within the questions you ask is the question of 
legislative control of expenditures by the appropriation process. 

Article IV, Section 23, provides in pertinent part: 

Every appropriation law shall distinctly 
specify the amount and purpose of the 
appropriation without reference to any other 
law to fix the amount or purpose. 

section 21.260 RSMo 1978 provides: 

Appropriations for the operation and 
maintenance of departments shall be 
separately itemized; and separate 
appropriations shall be made for each item of 
extraordinary operation and maintenance 
expenditure and for each major capital 
expenditure. Every appropriation law shall 
distinctly specify the amount and purpose of 
the appropriation without reference to any 
other law to fix the amount of purpose. 

Therefore it is clear that the legislature has a 
constitutional mandate to state the purpose for which 
appropriations are made. See our Opinion No. 331-1974, copy 
enclosed. However, this office concluded in Opinion No. 212-
1974, copy enclosed, that, even assuming the legislature in a 
particular appropriation act did intend to set certain personnel 
positions and salaries, such would constitute general legislation 
in an appropriation bill and would be prohibited by Article III, 
Section 23, Missouri Constitution. See also Opinion No. 189-
1974, copy enclosed. 

We are also enclosing a copy of our Opinion No. 401-1971 
which summarizes various instances in which this office expressed 
the view that certain limitations in appropriation acts 
constituted prohibited substantive legislation. 

In the precise situation you present it seems.likely that 
even an express and clear negative expression of legislative 
direction in an appropriation measure which is otherwise 
sufficient to permit such expenditures may be construed as 
invalid substantive legislation. From the prior opinions of this 
office which we have enclosed it can further be concluded that a 
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descent into minute detail could be construed as substantive 
legislation and prohibited as such or, depending upon the 
circumstances, may constitute a violation of the separation of 
powers clause in Article II, Section 1, Missouri Constitution. 

Clearly, however, the Constitution mandates that the 
legislature distinctly specify the amount and purpose of the 
appropriation without reference to any other law. In this 
respect we again refer you to our Opinion No. 331-1974, copy 
enclosed, which found a limitation on expenditures based on the 
language used in the appropriation act. 

Enclosures: 
Opinion No. 401-1971 
Opinion No. 189-1974 
Opinion No. 212-1974 
Opinion No. 331-1974 

Very truly yours, 

j(J~.:W~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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