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Dear Mr. Stevenson: 

This opinion is in response to your question asking: 

May a second class county pay for the purchase 
of materials that is less than $1,000.00, when 
said materials are ordered by a county office­
holder after the County Court gave him an oral 
okay, but no county court order was signed 
until after or at the same time that the sup­
plies were delivered. 

As we understand the facts, the Sheriff of St. Francois County 
ran out of juror postcards and received oral permission from the 
St. Francois County Court to order some. The Sheriff's Office 
ordered postcards from a local printer and the bill carne to ninety­
seven dollars ($97.00). Subsequently, a county court order was 
executed approving the purchase of the cards at or before the time 
these cards were delivered and accepted. St. Francois County is a 
second class county without a purchasing agent. 

Section 50.760, RSMo 1978, states: 

It shall be the duty of the judges of the 
county court in all counties of the second 
class, and in all counties of the first class 
not having a charter form of government if 
there is no purchasing agent appointed pursu­
ant to section 50.753, on or before the first 
day of February of each year, to determine the 
kind and quantity of supplies, including any 
advertising or printing which the county may 
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be required to do, required by law to be paid 
for out of the county funds, which will be 
necessary for the use of the several officers 
of such county during the current year, and to 
advertise for sealed bids and contract with 
the lowest and best bidder f9r such supplies. 
Before letting any such contract or contracts 
the court shall cause notice that it will re­
ceive sealed bids for such supplies to be 
given by advertisement in some daily newspaper 
of general circulation published in the county, 
such notice to be published on Thursday of 
each week for three consecutive weeks, the 
last insertion of which shall not be less than 
ten days before the date in said advertisement 
fixed for the letting of such contract or con­
tracts, which shall be let on the first Monday 
in March, or on such other day and date as the 
court may fix between the first Monday of March 
and the first Saturday after the second Monday 
in March next following the publication of such 
notice; except that if by the nature or quantity 
of any article or thing needed for any county 
officer in any county of this state to which 
sections 50.760 to 50.790 apply, the same may 
not be included in such contract at a saving to 
such county, then such article or thing may be 
purchased for such officer upon an order of the 
county court first being made and entered as 
provided in sections 50.760 to 50.790; and ex­
cept further, that if any supplies not included 
in such contra~re-required by any such offi­
cer-or-if the suppries include~in such contract 
are exhausted then such article or thing may be 
purchased for such Officer upon order of the -­
county cou~frrst being made and entered of 
record as provided in sectiOns-s0.760 to 5~790. 
[Emphasis added.] 

Section 50.660, RSMo Supp. 1984, states: 

All contracts shall be executed in the 
name of the county by the head of the depart­
ment or officer concerned, except contracts 
for the purchase of supplies, materials, equip­
ment or services other than personal made by 
the officer in charge of purchasing in any 
county having the officer. No contract or 
order imposing any financial obligation on the 
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county is binding on the county unless it is 
in writing and unless there is a balance other­
wise unencumbered to the credit of the appro­
priation to which it is to be charged and a 
cash balance otherwise unencumbered in the 
treasury to the credit of the fund from which 
payment is to be made, each sufficient to meet 
the obligation incurred and unless the contract 
or order bears the certification of the account­
ing officer so stating; except that in case of 
any contract for public works or buildings to 
be paid for from bond funds or from taxes levied 
for the purpose it is sufficient for the ac­
counting officer to certify that the bonds or 
taxes have been authorized by vote of the people 
and that there is a sufficient unencumbered 
amount of the bonds yet to be sold or of the 
taxes levied and yet to be collected to meet 
the obligation in case there is not a suffi­
cient unencumbered cash balance in the trea­
sury. All contracts and purchases shall be let 
to the lowest and best bidder after due oppor­
tunity for competition, including advertising 
the proposed letting in a newspaper in the 
county with a circulation of at least five 
hundred copies per issue, if there is one, ex­
cept that the advertising is not required in 
case of contracts or purchases involving an 
expenditure of less than one thousand five 
hundred dollars. It is not necessary to ob­
tain bids on any purchase in the amount of one 
thousand dollars or less made from any one 
person, firm or corporation during any period 
of ninety days. All bids for any contract or 
purchase may be rejected and new bids adver­
tised for. Contracts which provide that the 
person contracting with the county shall, 
during the term of the contract, furnish to 
the county at the price therein specified the 
supplies, materials, equipment or services 
other than personal therein described, in the 
quantities required, and from time to time as 
ordered by the officer in charge of purchasing 
during the term of the contract, need not bear 
the certification of the accounting officer, 
as herein provided; but all orders for sup­
plies, materials, equipment or services other 
than personal shall bear the certification. 
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In case of such contract, no financial obliga­
tion accrues against the county until the sup­
plies, materials, equipment or services other 
than personal are so ordered and the certifi­
cate furnished. 

In Opinion No. 9, Blackwell, 1961, copy enclosed, this office 
concluded that Sections 50.660 and 50.760, RSMo 1959, must be read 
together and that second class counties must comply with the last 
proviso of Section 50.760, RSMo 1959, if applicable. Accordingly, 
we conclude that compliance with the last proviso of Section 
50.760, RSMo 1978, is required. 

The next issue presented by the facts is whether the county 
court or commission order referred to in the last proviso of Sec­
tion 50.760, RSMo 1978, may be entered after the Sheriff of St. 
Francois County has sent a written order to the local printer for 
the juror cards but before such juror cards have been delivered. 

Section 432.070, RSMo 1978, states: 

No county, city, town, village, school 
township, school district or other municipal 
corporation shall make any contract, unless 
the same shall be within the scope of its 
powers or be ·expressly authorized by law, nor 
unless such contract be made upon a considera­
tion wh0IIY to be perfOr~or-e:Kecuted subse­
quent to theimaking of the contract; and such 
contract, including the consideration, shall 
be in writing and dated when made, and shall 
be subscribed by the parties thereto, or 
their agents authorized by law and duly-ap­
pointed and authorized in-wrrti~ [Emphasis 
added.] 

This statute requires coun·ty contracts to be subscribed by 
the parties thereto or their agents authorized by law and duly 
appointed and authorized in writing. Generally, Section 50.660, 
RSMo Supp. 1984, which we must read harmoniously with Section 
50.760, RSMo 1978, allows the Sheriff, as a county officer, to 
execute purchase contracts. However, the last proviso of Section 
50.760, RSMo 1978, appears to qualify the Sheriff's authority to 
execute contracts under Section 50.660, RSMo Supp. 1984, by re­
quiring that he first be authorized by a written county court 
order, see Sections 432.070 and 50.760, RSMo 1978. 

The first writing authorizing the Sheriff to purchase the 
juror cards occurred when the County Court or Commission issued 

-4-



The Honorable Gary E. Stevenson 

its order. At that point all of the requirements of Sections 
432.070 and 50.760, RSMo 1978, and Section 50.660, RSMo Supp. 1984, 
were satisfied and the "purchase" occurred. 

Section 432.070, RSMo 1978, also requires the consideration 
for a county contract to be wholly performed or executed subse­
quent to the making of the contract. Because the juror cards (the 
consideration) were delivered subsequent to the occurrence of the 
last event necessary for a valid contract (the County Court or 
Commission order), the purchase is a lawful one for purposes of 
county auditor's certificate under Section 50.160, RSMo 1978. 

Enclosure: 

Very truly yours, 

~_zu)~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Opinion No. 9, Blackwell, 1961 
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