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Dear Representative Goldman: 

This letter is in response to your questions as follows: 

1. Is it necessary for a school board to is­
sue contracts to tenured, permanent teach­
ers by April 15 of each year? 

2. Is it necessary for a school board to set 
the salary schedule on or before April 15? 

3. Once a salary schedule has been adopted 
and contracts have been issued, how may a 
school board and teacher modify the con­
tract if the change is mutually acceptable? 

4. Once a salary schedule has been adopted 
and contracts have been issued, when may a 
school board and a teacher modify the con­
tract if the change is mutually acceptable? 

The facts stated in support of your request are as follows: 

Historically, the Affton School District has 
adopted an amended salary schedule for its 
tenured teachers on or before April 15. The 
Board adopted the salary schedule for the 
1984-85 school year on April 9, 1984. The 
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Board issued the contracts for the 1984-85 
school year during the week of April 8 - 12, 
1984. 

In July of 1984, the School Board revised its 
budget, because of greater amounts in its year 
end balances. 

The superintendent recommended, to the Board, 
that the tenured teachers contracts be modified 
to give a 2% raise. The Board rejected this 
modification based upon the recommendation of 
the Board attorney that a raise at that time 
would be illegal. 

Section 168.106, RSMo 1978, authorizes an indefinite contract 
between a school district and a permanent teacher, which may be 
terminated only under certain conditions. Section 168.108, RSMo 
1978, establishes the form for the indefinite contract; such form, 
inter alia, sets forth the annual compensation. Section 168.110, 
RSMo 1978, provides that a board of education may modify an indef­
inite contract, as to the annual compensation, annually on or be­
fore the fifteenth day of April. Section 168.112, RSMo 1978, pro­
vides that an indefinite contract may be modified or terminated at 
any time by the mutual consent of the parties. 

Although Section 168.112, RSMo 1978, would appear to authorize 
a mutually agreeable modification in an indefinite contract providing 
a mid-year salary increase, such statute must be read in harmony with 
the Constitution of Missouri. 

Article III, Section 38(a); Missouri Constitution, states in 
part: 

The general assembly shall have no power 
to grant public money or property, or lend or 
authorize the lending of public credit, to any 
private person, association or corporation, 
excepting' -~. ·~-.~;- . · -· · 

Article III, Section 39(3), Missouri Constitution, states: 

The general assembly shall not have power: 

* * * 
(3) To grant or to authorize any county 

or municipal authority to grant any extra com­
pensation, fee or allowance to a public officer, 
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agent, servant or contractor after service has 
been rendered or a contract has been entered 
into and performed in whole or in part; 

Article VI, Section 23, Missouri Constitution, states: 

No county, city or other political corpo­
ration or subdivision of the state shall own or 
subscribe for stock in any corporation or asso­
ciation, or lend its credit or grant public 
money or thing of value to or in aid of any 
corporation, association or individual, except 
as provided in this constitution. 

Article VI, Section 25, Missouri Constitution, states: 

No county, city or other political corpo­
ration or subdivision of the state shall be 
authorized to lend its credit or grant public 
money or property to any private individual, 
association or corporation except as provided 
in Article VI, Section 23(a) and except that 
the general assembly may authorize any county, 
city or other political corporation or subdi­
vision to provide for the retirement or pen-

_sioning of its officers and employees and the 
widows and children of deceased officers and 
employees and may also authorize payments from 
any public funds into a fund or funds for pay­
ing benefits upon retirement, disability or 
death to persons employed and paid out of any 
public fund for educational services and to 
their beneficiaries or estates; and except, 
also, that any county of the first class is 
authorized to provide for the creation and 
establishment of death benefits, pension and 
retirement plans for all its salaried employ­
ees, and the widows and minor children of 
such deceased employees. 

In Opinion No. 211, Belt, 1970, copy enclosed, this office 
concluded that the granting of a three hundred dollars ($300.00) 
per teacher bonus during the school year to teachers already under 
contract to perform services during that year violated Article III, 
Sections 38(a) and 39(3), Missouri Constitution. Whatever is the 
efficacy of that conclusion, we believe that giving teachers a 
bonus for services already contracted for is a grant of public 
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funds prohibited by Article VI, Sections 23 and 25, Missouri Con­
stitution. Accordingly, modifications of teachers' contracts of 
the type proposed are unconstitutional. 

Enclosure: 

Very truly yours, 

/Wt-~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Opinion No. 211, Belt, 1970 
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