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This opinion letter is in response to your questions asking: 

Does the benefit increase from 1 1/4% to 1 1/3% 
apply to the initial retirement benefit of re­
tirees or is it to include any cost of living 
increases that have been received by the 
retirees? 

If your determination is that the increase is 
to be applied to the initial benefit amount, 
rather than the amount currently being received 
by a retiree, should the cost of living increase 
by Section[sJ 104.415 and 104.612 be recalculated 
retroactively on the initial benefit payment and 
brought up to date or should the cost of living 
increases accrued to date be paid until such time 
the next cost of living adjustment is made? 

Section 104.612.1 and .2, RSMo Supp. 1984, states: 

1. Each special consultant employed or 
eligible for emplo~nent on May 12, 1981, by a 
board of trustees of a retirement system as 
provided in section 104.610 shall, in addition 
to duties prescribed in section 104.610, and 
upon request of the board of trustees, give the 
board, orally or in writing, a short detailed 
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statement on the problems of retirement under 
the current monthly benefits. 

2. As compensation for the extra duty im­
posed by subsection 1 of this section, each 
special consultant shall receive, in addition 
to all other compensation provided by law, an 
increase in compensation each year, computed 
upon the total amount which the consultant re­
ceived in the previous year from state retire­
ment benefits, compensation under the provisions 
of section 104.610, and compensation under the 
provisions of this section, of eighty percent of 
the increase in the consumer price index calcu­
lated in the manner specified in section 104.415. 
Any such annual increase in compensation, how­
ever, shall not exceed five percent, nor be less 
than four percent, and the total increase in 
compensation to each special consultant pursuant 
to the provisions of this subsection shall not 
exceed fifty percent of the total retirement 
benefits and compensation he or she was receiving 
immediately prior to May 12, 1981. 

Section 104.415, RSMo Supp. 1984, states: 

1. Each.member who retires on or after 
May 12, 1981, shall receive each year an in­
crease in the amount of benefits received by 
the member during the preceding year of eighty 
percent of the increase in the consumer price 
index calculated in the manner hereinafter pro­
vided. Such annual benefit increase, however, 
shall not exceed five percent, nor be less than 
four percent, and the total increase in the 
amount of benefits received pursuant to the 
provisions of this subsection shall not exceed 
fifty percent of the initial benefit which the 
member received upon retirement. 

2. For the purposes of this section, any 
increase in the consumer price index shall be 
determined by the board in February of each 
year, based upon the consumer price index for 
the preceding calendar year over the consumer 
price index for the calendar year immediately 
prior thereto. Any increase so determined shall 
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be applied by the board in calculating any bene­
fit increases that become payable under this 
section for the twelve-month period beginning 
with the March first immediately following such 
determination. 

3. An annual increase, if any is due, 
shall be payable Donthly beginning on a date 
specified by the board. Nothing in this sec­
tion shall be construed to prohibit a member 
from waiving his right to receive the annual 
increase provided pursuant to this section. 
However, the waiver may not extend beyond the 
age permitted by the Tax Equity and Fiscal 
Responsibility Act (TEFRA). The waiver shall 
be final as to the annual increase waived. 

As can be seen by these statutes, members of the Missouri 
State Employees' Retirement System ("MOSERS") who retire on or 
after May 12, 1981, receive a cost of living allowance ("COLA") 
as a part of their basic retirement benefits. Members of MOSERS 
who retired prior to May 12, 1981, receive the COLA as a part of 
their special consultant pay. Both COLAs are calculated in the 
same manner and are based on the amount received in the previous 
year from state retirement benefits. 

Section 104.610.1, RSMo Supp. 1984, states: 

Any person, who is receiving or hereafter 
may receive state retirement benefits from the 
Missouri state employees' retirement system, a 
legislators' retirement system, or the highway 
employees' and highway patrol retirement system, 
upon application to the board of trustees of the 
system from which he or she is receiving retire­
ment benefits, shall be made, constituted, ap­
pointed and employed by the board as a special 
consultant on the problems of retirement, aging, 
and other state matters, for the remainder of 
the person's life, and upon request of the board, 
or other state agencies where such person was 
employed prior to retirement, give opinions, and 
be available to give opinions in writing, or 
orally, in response to such requests, as may be 
required, and for such services shall be compen­
sated monthly, in an amount, which, when added 
to any monthly state retirement benefits received 
initially on his retirement, shall be equal to 
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the state retirement benefits the person would 
be-receiving currently if he had benefited from 
Changes in the law effecting InCreases in t~ 
rate in the-r0rillUia for calculating benefi~in 
his respective retirement system, for his type­
of employment, made subsequent to the date of 
his retirement; except that in calculating such 
benefits the meaning of "average compensation" 
shall be that ascribed to it by the law in ef­
fect on December 31, 1980. [Emphasis added.] 

Such section provides retirees with special consultant pay in 
an amount equal to the state retirement benefits that person would 
be receiving currently if he or she had benefited from changes in 
the law effecting increases in the rate in the formula for calcu­
lating benefits in his respective retirement system. 

Section 104.374.1, RSMo Supp. 1984, states: 

The normal annuity of a member, other than 
a member of the general assembly or a member who 
served in an elective state office, shall be an 
amount equal to one and one-third percent of the 
average compensation of the member multiplied by 
the number of years of creditable service of the 
member. 

Prior to the enactment of Senate Committee Substitute for House 
Committee Substitute for House Bill No. 1370, 82nd General Assembly, 
Second Regular Session, the rate used to calculate the deferred 
normal annuity was one and one-fourth percent rather than one and 
one-third percent. 

The calculation of the deferred normal annuity is dependent 
upon the "rate", the average compensation of the individual, and 
the number of years of creditable service. We believe that the 
special consultant compensation under the new version of Section 
104.610 is calculated by merely substituting the "old rate" for 
the new one and one-third percent (l-l/3%) rate introduced by Sec­
tion 104.374, RSMo Supp. 1984. One does not multiply the new one 
and one-third percent (l-l/3%) rate by any amount of accrued cost­
of-living benefits. Such cost-of-living benefits are calculated 
separately under Sections 104.415 and 104.612, RSMo Supp. 1984. 

Accordingly, we conclude that the rate increase from one and 
one-fourth percent (l-l/4%) to one and one-third percent (l-l/3%) 
is applied to the calculation of the special consultant compensa­
tion provided by Section 104.610, RSMo Supp. 1984, without regard 
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to cost-of-living benefit adjustments. Cost-of-living benefit 
adjustments are calculated annually under Sections 104.415 and 
104.612, RSMo Supp. 1984. Such cost-of-living benefit adjustments 
are not calculated retroactively. 

Very truly yours, 

~··~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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