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Honorable Thomas I. Osborne 
Prosecuting Attorney 
Audrain County Courthouse 
Mexico, Missouri 65265 

Dear Mr. Osborne: 

This letter is in response to your request for an opinion of 
this office asking whether the juvenile officer of the Twelfth Ju­
dicial Circuit (Audrain,. Montgomery and Warren Counties) is entitled 
to receive a salary as juvenile officer pursuant to Sections 211.381.1 
(2) and 211.393.2, RSMo Supp. 1983,1 of $18,690.00 per year and an 
additional salary pursuant to Sections 211. 331. 3 and 311.341, RSMo 
1978, as superintendent of the juvenile detention facility. 

Section 211.381.1(2) provides for the compensation of $18,690.00 
for one juvenile officer of the judicial circuit. Section 211.393.2 
provides, among other matters, that in circuits composed only of 
counties of the third and fourth class, the salaries are payable 
monthly out of county funds and prorated among the counties served 
on a ratio determined by population, except that the salary of the 
juvenile officer of any such circuit in which he is engaged full­
time is payable in installments by the State of Missouri not to ex­
ceed the annual sum of $18,690.00 plus any salary adjustment provided 
pursuant to Section 476.405, RSMo. 

Section 211.341, RSMo 1978, provides in pertinent part that 
counties of the third and fourth classes within one judicial circuit 
shall, upon the written recommendation of the circuit judge of that 
judicial circuit, establish a place of juvenile detention to serve 
all the counties within the judicial circuit. Upon doing so, some 
of the provisions of Section 211.331, RSMo 1978, apply. See Section 
211.341.3, RSMo 1978. Section 211.331.3, RSMo 1978, in relevant part, 
provides that such place of detention shall be in the charge of a 
superintendent whose compensation and maintenance shall be fixed by 
the judge of the juvenile court, payable out of county funds. 

1 All statutory references areAto RSMo Supp. 1983, unless other-
wise indicated. 



Honorable Thomas I. Osborne 

In our Opinion No. 130-1966, copy enclosed, this office con­
cluded that the phrase, "engaged full-time" as used in Section 
211.393.2, RSMo Supp. 1965, means that the juvenile officer, in order 
to qualify for the statutory contribution by the State of Missouri, 
may not hold another office or position and may not engage in any 
activity which would impair his ability to faithfully perform his 
duty as a juvenile officer. We noted, in that opinion, that such 
phrase means that the juvenile officer must give his position his 
complete and undivided attention and may not engage in any other 
activities which would either consume any portion of the time re­
quired for him to properly function as a juvenile officer, or which 
would in any respect interfere with his ability to perform his du­
ties as such. We expressed our view in that opinion that this means 
that such juvenile officer would not be "engaged full-time" if he at 
the same time attempted to occupy or hold any other position or en­
gage in any activity which would impair his capacity, devotion or 
time required and customary for the full performance of the occupation 
of juvenile officer. Cf. Vestal v. City of St. Joseph, 413 S.W.2d 537 
(K.C. App. 1967) and COleman v. Kansas C~ty, 348 Mo. 916, 156 S.W.2d 
644 (Mo. 1941). 

The requirement contained in Section 211.393.2 is that, where 
the state is to pay the juvenile officer's salary, the juvenile of­
ficer must be engaged full-time at such position. It is our view 
that if the juvenile officer also holds the position of superinten­
dent of the detention facility, pursuant to Sections 211.331.3 and 
211.341, RSMo 1978, he holds a statutorily distinct position from 
that of juvenile officer. As a consequence, it is our view that his 
salary as juvenile officer is not eligible for state payment pur­
suant to Section 211.393.2. 

We also note that Section 211.381.4 provides that the compen­
sation provided therein for employees of the juvenile court in second, 
third and fourth class counties is the total amount of compensation 
the employee shall receive for duties pertaining to the juvenile 
court and includes the compensation provided by any other provision 
of law. We interpret this subsection to preclude additional payment 
to a-Juvenile officer for performing duties as superintendent of the 
detention facility. 

Very truly yours, 

?!f;;;FDFT 
Attorney General 

Enclosure: Opinion No. 130-1966 
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