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Dear Ms. Hackwood: 

This opinion is in response to your questions asking: 

An employee terminated under the provisions 
of a statute previously in effect whereby the 
vesting benefit requirements were greater than 
they are under the present statute. 

Benefit eligibility and payment is determined 
on the basis of the statute in effect at the 
time of termination. However, under the pro­
visions of Section 104.610, RSMo [Supp. 1983] if 
the member has signed a consultant form "any 
person [emphasis added], who is receiving or 
hereafter may receive state retirement benefits 
••• shall be compensated monthly, in an amount, 
which, when added to any monthly state retire­
ment benefits being received, shall be equal 
to the state retirement benefits the person 
would have received if his or her employment 
had terminated and he or she had retired under 
the provisions of the then applicable current 
retirement act or acts •.• [".] 

QUESTIONS: (1) Does [sic] current statute pro­
visions govern eligibility re­
quirement[s] for benefit payment? 

(2) If such person is eligible-; what 
is applicable formula? 
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(3) What portion of the initial ben­
efit payment would be payable 
from General Revenue? 

(4) What is the application of deferred 
normal annuity - payable at a fu­
ture date. If a member is entitled 
to a deferred normal annuity, are 
the early retirement provisions ap­
plicable since in no place does the 
deferred benefit ·section refer to 
early retirement. 

(Emphasis in original.) 

The facts stated in your opinion request are as follows: 

-A member, with birthdate of 3-25-27, ter­
minated on 4-19-66 with 17 years 9 months service. 

The retirement statute in effect on 4-19-66 
required 20 years of service to receive full ben­
efit at age 60 or 15 years service to receive full 
benefit at age 65, or, at age 60, the member could 
receive reduced benefits. 

Present Statute (Section 104.335 RSMo) pro­
vides deferred normal benefit without reduction at 
age 60 with 15 years service and reduced early re­
tirement benefit at age 55 with 15 years service. 

Section 104.400 provides reduced early retire­
ment benefit to a member who has attained age 55 
and who has at least 15 years of vesting service. 

Section 104.330.1, RSMo 1959, provided that a member of the Mis­
souri State Employees' Retirement System who was other than a member 
of the General Assembly vested after having fifteen or more years of 
creditable service. 

Section 104.400, RSMo Supp. 1965, provided as follows: 

1. Any member after attaining sixty years of age 
and having had at least fifteen years of credit­
able service may retire. In such case, the mem­
ber shall receive a retirement annuity in an a­
mount which is the actuarial equivalent of.the 
normal annuity he would have received commencing 
at his normal retirement age. 
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2. Any member after attaining sixty years 
of age and having had at least twenty years of 
creditable service, or has served six years as 
a member of the general assembly, may retire. 
In such case the member shall receive a retire­
ment annuity which shall equal one per cent of 
his average compensation multiplied by the number 
of years of creditable service of such member, or 
in case of a member of the general assembly, the 
retirement annuity provided in section 104.390 
for members of the general assembly. 

Section 104.335.1, RSMo Supp. 1983, makes the calculation of de­
ferred normal annuities dependent upon the retirement act in effect at 
the time employment with the state was terminated. Section 104.400, 
RSMo Supp. 1983, has no such provision. 

In State ex rel. Cleaveland v. Bond, 518 S.W.2d 649 (Mo. 1975), 
and State ex rel.~shears v. Missourr-state Employees' Retirement 
System, 36~S.W.2d 571 (Mo. bane 1962), the Supreme Court of M1ssouri 
held that the granting of retirement benefit increases to persons al­
ready retired from state service violated Article I, Section 13, Mis­
souri Constitution; Article III, Section 38(a), Missouri Constitution; 
and Article III, Section 39(3), Missouri Constitution. 

In State ex rel. Dreer v. Public School Retirement System of the 
City of St. LoUis~9 S.W.2~290 {Mo. 1975), the court upheld the 
use oy-a consultant contract device, which authorized additional pay­
ments to retiree-consultants, as a method of avoiding the above­
enumerated constitutional provisions. 

Section 104.610, RSMo Supp. 1983, is a consultant contract sta­
tute entitling "[a]ny person who is receiving or may hereafter receive" 
certain state retirement benefits-and who makes-applicat1on for employ­
ment as a consultant to "be compensated monthly, in an amount, which, 
when added to any monthly state retirement benefits being received, 
shall be equal to the state retirement benefits the person would have 
received if his or her employment had terminated and he or she had re­
tired under the provisions of the then applicable current retirement 
act or acts, •••• " Subsection 4 of Section 104.610, RSMo Supp. 1983, 
states in part: "The employment provided for by this section shall in 
no way affect any person's eligibility for retirement benefits under 
this chapter, • • •• " {Emphasis added.) 

Section 104.610, RSMo Supp. 1983, applies only to people receiv­
ing or who may hereafter receive retirement benefits. This language 
does not evidence an intent to expand eligibility fqr retirement ben­
efits through the consultant contract device. Subsection 4 of Section 
104.610, RSMo Supp. 1983, also does not evidence an intent to expand 
eligibility for retirement benefits through the consultant contract 
device. 
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Therefore, in light of the express provisions of Section 104.610, 
RSMo Supp. 1983, and in order to avoid the constitutional problems 
discussed in the Breshears and Cleaveland cases, we conclude that the 
formula used to determine eligibility for retirement benefits are those 
in effect at the time the individual in question leaves state employ­
ment, e.g., Sections 104.390 and 104.400, RSMo Supp. 1965. 

In light of the answers given to the first two questions presented, 
the third and fourth questions are moot. 
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Yours very truly, 

~~ 
o;;~N- ASHCROFT 

Attorney General 


