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Jefferson City, Missouri 65102 

Dear Ms. Backwood: 

OPINION NO. 62-84 

This opinion is in response to your question asking whether a 
person who served in the General Assembly for two ( 2) biennial 
assemblies and who was a regular state employee for seven (7) years 
before terminating on or after July 1, 1981, is a fully vested 
member of the Hissouri State Employees' Retirement System. 

Section 104.335.2(2) of s.c.s.H.c.s.H.B. 1370, Eighty-second 
General Assembly, Second Regular Session (hereinafter 11 H .B. 1370 11

), 

became effective October 1, 1984; such subsection states: 

Any member, whose employment terminated 
on or after July 1, 1981, and (a) who had 
served three or more biennial assemblies as a 
member of the general assembly, or (b) who was 
other than a member of the general assemb'IY 
and who had ten or more years of vesting ser­
vice at the date of termination of employment 
shall be entitled to a deferred normal annuity 
based on the member's creditable service, 
average compensation and the act in effect at ~ 
the time the member's employment was termi­
nated. 
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See also subsections 3 and 4 of Section 104.335 of H.B. 1370. 

Effective October 1, 1984, Section 104.374.1 of H.B. 1370 
provides: 

The normal annuity of a member, other 
than a member of the general assembly or a 
member who served in an elective state office, 
shall be an amount equal to one and one-third 
percent of the average compensation of the 
member multiplied by the number of years of 
creditable service of the member. [Emphasis 
added.] 

section 104.310(36) 
service" as "the sum of a 
able service which is 
eligibility for benefits 

of H.B 1370 defines the term "vesting 
member's prior service credit and credit­
recognized in determining the member's 
under this system;". (Emphasis added.) 

Section 104.310(14) of H.B. 1370 defines the term "creditable 
service" as "the sum of a member's membership service and credit­
able prior service which is recognized in determining the amount of 
the member's benefits under the system;". (Emphasis added.) 

Section 104.310(27) of H.B. 1370 defines the teJ::Itl "membership 
service" as "service after becoming a member that is creditable in 
determining the amount of the member's benefits under this 
system;". (Emphasis added.) 

section 104.330.1, RSMo Supp. 1983, states in part: 

As an incident to his contract of employ­
ment or continued employment, each employee of 
the state shall become a member of the system 
on the first day of the first month following 
the original effective date of sections 
104.310 to 104.540, September 1, 1957, and 
every person thereafter becoming an employee 
shall become a member at the time of employ­
ment ••••• [Emphasis added.] 

section 104.310(21) (a) of H.R. 1370 defines the 
"employee" to include each member of the General Assembly. 

term 

The hypothetical dealt with herein assumes that a person has 
served in the General Assembly for two (2) biennial assemblies and 
was a regular state employee for seven ( 7) years prior to term i­
nating on or after July 1, 1981. 
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section 104.335.2(2} of H.B. 1370 requires service for three 
(3) or more biennial assemblies before one vests as a member of the 
General Assembly. Because the individual in question has served 
only two (2) biennial assemblies, such indiyjdu_?l does n_ot vest as 
a member of the General ~Assembly. -

These same statutory provisions ent-itl@ one who was other than 
~ member of the General Assembly with ten ( 10) or more years _of 
"vesting service" to a deferred normal annuity. As shown above, 
"vesting service" includes all "creditable service" recognized in 
determining the member's eligibility for benefits under this 
system. "Creditable service" includes one's recognized "membership 
service". ".Membership service" includes service after becoming a 
"member". Also shown above, is that membership in the Missouri 
state Employees' Retirement System is extended to members of the 
General Assembly by the definition of the term "employee" in 
section 104.310(2l)(a) of H.B.. 1370. 

Although members of the General Assembly are "members" of the 
Missouri State Employees' Retirement System, we do not believe that 
service rendered as a member of the General Assembly is recognized 
vesting service for one "who was other than a member of the general 
assembly " Section 104.335.2(2) of H.B. 1370. The estab­
lishment of vesting requirements for members of the General 
Assembly that are different than those for people who were "other 
than a member of the General Assembly" shows that "vesting service" 
as a member of the General Assembly is not interchangeable with 
"vesting service" as an regular state employee. vesting service as 
a member of the General Assembly is recognized only for the 
"General Assembly" vesting requirements. Therefore, the individual 
in question is not fully vested. 

CONCLUSION 

It is the conclusion of this office that a person who served 
in the General Assembly for two (2) biennial assemblies and who was 
a regular state employee for seven (7) years before terminating on 
or after July 1, 1981, is not a fully vested member of the Missouri 
State Employees' Retirernent System under Section 104.335.2(2) of 
s.C.S.H.C.S.H.B. 1370, Eighty-Second General Assembly, Second 
Regular Session. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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