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Dear Mr. Daniel: 

This opinion is in response to your question asking: 

(The Division of Veterans Affairs, Department 
of Public Safety, occupies a wing of the State 
Chest Hospital, Division of Health, Department 
of Social Services at Mount Vernon and pays 
the Chest Hospital for goods and services pro­
vided by the Hospital.) 

Question: Does the State Chest Hospital ad­
ministration or parent organizations, Division 
of Health and Department of Social Services, 
have the authority to bar veterans nursing home 
personnel from using the state-owned housing on 
the hospital grounds and/or to determine the 
amount of rent which should be paid by those 
employees; or should the Division of Veterans 
Affairs be allotted a proportionate share of the 
dwellings for use by its "on call" employees? 

The Division of Veterans' Affairs was transferred from the 
Department of Social Services to the Department of Public Safety, 
Office of Adjutant General. Reorganization Plan No. 3 of 1981, App. 
A, RSMo Supp. 1983. See Section 1.13 of the Omnibus State Reorgan­
ization Act of 1974, App. B, RSMo Supp. 1983. The Missouri State 
Chest Hospital at Mount Vernon is under the control and administra­
tion of the Division of Health, Department of Social Services. See 
Sections 192.010 and 199.010, RSMo 1978. 



Ed Daniel 

As we understand the facts, since April, 1983, the Division of 
Veterans' Affairs has occupied a wing of the Missouri State Chest 
Hospital at Mount Vernon. This wing is operated as an "annex" to 
the Missouri Veterans' Home at Saint James, but Sections 42.100 to 
42.125, RSMo 1978, are not applicable. The staff of this annex are 
employed pursuant to Sections 42.060 and 42.070, RSMo 1978. Section 
42.070, RSMo 1978, makes employees of the Division of Veterans' Af­
fairs subject to the State Personnel Law, Chapter 36, RSMo 1978 and 
Supp. 1983. Section 36.030.1(9), RSMo Supp. 1983, exempts from the 
State Personnel Law the resident administrative head of each state 
medical, penal and correctional institution, upon the approval of 
the Personnel Board. We assume, for purposes of this opinion, that 
the Personnel Board has not approved the exemption of the resident 
administrative head of the "annex" at Mount Vernon and that such 
resident administrative head is subject to the State Personnel Law. 

The Division of Veterans' Affairs has entered into a cost-sharing 
and cooperation contract/lease with the Division of Health regarding 
the skills, resources, and physical plant of both parties. We have 
examined this agreement and find no provision purporting to transfer 
control of living quarters at Mount Vernon from the Division of Health 
to the Division of Veterans' Affairs. 

Section 192.010, RSMo 1978, states: 

The division of health within the depart­
ment of social services shall have such duties 
and powers as are assigned by law or by the de­
partment. The division of health shall also 
have control and administration over the Mis­
souri state chest hospital at Mt. Vernon as 
provided by law. • • • [Emphasis added.] 

Section 199.020, RSMo 1978, states: 

The following officers and their families 
shall, with the permission of the division of 
health, reside in the institution: Superinten­
dent, assistant physicians, secretary, steward 
and matron; provided, that no child of any of­
ficer twenty-one years of age or older shall 
reside at the institution without the consent 
of the division of health, and then only by 
paying full compensation for board and lodging. 
[Emphasis added.] 

See also Section 191.160, RSMo Supp. 1983. 

These statutes clearly place the control of the Missouri State 
Chest Hospital at Mount Vernon with the Division of Health. 
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Ed Daniel 

In Opinion Letter No. 41, Godar, 1975, copy enclosed, this of­
fice indicated that "merit system" employees may receive board and 
living quarters from the state if the director of the department in 
control of these facilities determines that such is for the good of 
the state and necessary for the proper performance of duties, even 
if no statute specifically authorizes the provision of living quarters 
to these employees. Here, the Division of Health is vested with the 
control of the facilities. Therefore, the Division of Health may bar 
veterans' nursing home personnel from using state-owned housing on 
Missouri State Chest Hospital grounds and may, depending upon the cir­
cumstances, set the rent for the use of such facilities. 

Yours very truly, 

~~RO~ 
Attorney General 

Enclosure: 
Opinion Letter No. 41, Godar, 1975 
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