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Dear Representative Steelman: 

This opinion is in response to your request for an opinion as 
follmvs: 

Does a person who is a member of a closed 
corporation have a legal right to claim a 
deduction of school tax paid by said corpor­
ation toward non-resident tuition of said 
member's child for attending elementary school 
in the district where the tax is paid? 

Tax is paid by corporation and not indi­
vidual, thus, may individual use tax paid by 
corporation as his personal credit to off-set 
tuition? 

For the reasons we shall express herein, it is the opinion of 
this office that a shareholder of a closely-held corporation may 
not claim a credit under Section 167.151.3, RSMo Supp. 1983, for 
taxes paid by the closely-held corporation. 

At the heart of your opinion request is an interpretation of 
the meaning of the word "person" as it appears in Section 
161 .151. 3. Section 1. 020, RSMo Supp. 1983, states in pertinent 
part: 
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As used in the statutory laws of this state 
unless otherwise specially provided or unless 
plainly repugnant to the intent of the legis­
latL~e Or the the context thereor:- ----

* * * 
(1 0) The word "person" may extend and be 

applied to bodies politic incorporate and to 
partnerships and other unincorporated 
associations; . . • . [Emphasis added.] 

Thus, a closely-held corporation may be a "person" for purposes of 
Section 167.151.3 unless the use of the word "person" to include a 
corporation is plainly repugnant to the intent of the legislature 
in its passage of said section. 

Section 16 7. 151.3 provides a method by which a per son who 
pays a school tax in a district other than the one in which he 
resides can send his children to any public school in the district· 
in which the tax is paid and receive as a credit against the non­
resident tuition charged by the school district, the amount of the 
school tax paid to the district. A use of the word per son to 
include a corporation in Section 167.151.3 is, in our opinion, 
repugnant to the intent of the General Assembly when it employed 
the word "person" in said section. 'Vlhile it is true that a 
corporation, as a person, may pay a tax, the use of the words "his 
children" indicates that the person to whom Section 167.151.3 
refers must have a child over whom he exercises legal authority 
and who can attend the pub lie schools. Under the fact situation 
you present in your question, the corporation to which you refer 
does not itself have children, nor does it exercise legal rights 
over children. The children are not "his children" (the 
corporation's) for purposes of Section 167.151.3. 

In Pierce v. National Bank of Commerce in St. Louis, 13 F.2d 
40, 47 (8th cir:- 1926)' cer-r:- denied, 273 U.s-:--730 (1926)' the 
court stated: 

The general doctrine is well established that 
a corporation is a legal entity distinct from 
its individual members or stockholders, and 
that the property or rights acquired or the 
liabilities incurred by the corporation, or 
the property, rights, and liabilities of such 
legal entity as distinguished from the members 
who compose it .... 
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Applying this general doctrine, a shareholder of a corporation is 
distinct from the corporation and the shareholder may not claim 
credit for taxes paid by the corporation. We believe that this 
general rule is applicable to the question you present, and that a 
person Hho is a member of a closely-held corporation does not have 
a legal right to receive as a credit on tuition charged by a 
school district, an amount equal to a school tax paid to the 
district by a closely-held corporation of which the person is a 
shareholder. 

Very truly yours, 

r~~~ 
JOHN ASHCROFT 
At torr.ey General 
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