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Dear Representative Fretwell: 
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This opinion letter is in response to your question asking: 

Is it proper for a county recorder of 
deeds to charge a fee for a copy of a deed 
from a contractor who is preparing maps of the 
county to be used in preparing materials for 
use in the general reassessment of the county? 

Section 59.310.3(2), RSMo Supp. 1982, states: 

3. Recorders shall be allowed fees for 
their services as follows: 

. ' 
(2) For copying or reproducing any 

recorded instrument: a fee not to exceed $1.00 
for each page; . 

Generally the state and its agencies are not to be considered 
within the purview of a statute, however general and comprehensive 
the language used, unless an intention to include the state and 
its agencies is clearly manifest, especially where liabilities 
would be imposed on the state or its agencies. Hayes v. City of 
Kansas City, 362 Mo. 368, 374, 241 S.W.2d 888, 892 (1951}; City 0I 
Poplar Bluff v. Knox, 410 S.W.2d 100, 103-104 (Mo. App.l"%"6). 
Here, the issue is whether the same rule applies to government 
contractors. 
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In Paulus v. City of St. Louis, 446 S. W. 2d 144 (Mo. App. 
1969)' the court dealt with the following factual situation. 
Paulus was the general contractor for the construction of a state 
hospital building. The land upon which the building was being 
constructed was owned by the State of Nissouri. The contract 
between Paulus and the state provided that the contractor was to 
pay "all permits, licenses, certificates, inspections and other 
legal fees required by all applicable Municipal Ordinances and the 
State and Federal Laws." 446 S. W. 2d at 14 7. A provision of the 
City's building code provided that no permit was to be issued 
except to the legal owner of the land and various other parties 
not relevant here. The court assumed that this provision applied 
to general contractors. 

The court recognized the rule that the state's property is 
not subject to legislatively-imposed liabilities or regulation, 
unless the legislative intention to regulate or impose liabilities 
on the state's property is manifest or the state has waived its 
right to regulate its property. The court in Paulus found no such 
intention or waiver and concluded that the building permit fee 
should not be charged. 

Records of the recorder of deeds are county records. Section 
109.270, RSMo 1978. However, copies of those records are not 
necessarily county property. The ownership of these copies is not 
a matter properly addressed in an Attorney General's opinion. If 
these copies are the property of the county, under the reasoning 
of the Paulus case, a liability or fee may not be imposed against 
one who contracts with the county regarding county property, 
unless a legislative intention to impose a liability on the county 
is clearly manifest or the county has waived its "immunity" from 
liability. Section 59.310.3(2), RSMo Supp. 1982, does not mani­
fest a clear intent to impose fees on governmental entities, 
including counties. We are not aware of any applicable general 
waiver. 

If these copies are not the property of the county, they may 
be the property of the state. In the situation you describe, the 
contractor obtained copies of the deeds in order to prepare maps 
for use in the general reassessment of the county. Reassessment 
is mandated by Section 137.750, et seq., RSMo Supp. 1982. Pur­
suant to Section 137.750.2, the state pays up to seventy-five (75) 
percent of the cost of reassessment. Thus, any fee paid by a 
contractor for county deeds would be absorbed in large measure by 
the state; the remaining cost would be absorbed by the county 
itself. While the recorder of deeds is authorized to charge a fee 
for copying, he may not do so here where the liability would be 
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imposed upon the state or its subdivisions, of which a county is 
one, and where the intention to include the state and its subdi­
visions within the purview of the statute is not clearly manifest. 

Therefore, it is the opinion of this office that Section 
59.310.3(2), RSMo Supp. 1982, does not impose fees on persons who 
contract with a county, if the copies made are the property of the 
county or state and if neither the county nor state have waived 
their rights not to pay such fees. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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