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Dear Hr. Toan: 

This opinion is in response to your question: 
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Is it a violation of the Nursing Practices Act 
for a certified medication"' technician who is 
not licens·ed as a professional or practical 
nurse to provide care, with periodic moni­
toring by a licensed nurse, to persons in an 
Adult Day Health Care Program, as specified at 
13 CSR 40-81.126? 

13 CSR 15-11.010 (17) defines the phrase "Certified Medica­
tion Technician" as follows: 

A certified medication technic ian srtall mean a 
nursing assistant who has completed a course 
in medication administration approved by the 
Division of Aging. 

Under Section 19R. 082 .1, P.Stvro Supp. 1983, anyone who is 
hired to 'vork as a nursing assistant in a skilled nursing or 
intermediate care facility must complete a nursing assistant 
training program approved by the Department of Social Services. 
Section 198.082.2, RSHo Supp. 1983, further defines "nursing 
assistant" to include: 
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[A]n employee, including a nurse's aide or an 
orderly, who is assigned by a skilled nursing 
or intermediate care facility to provide or 
assist in the prov1.s1.on of direct resident 
health care services under the supervision of 
a nurse licensed under the nursing practice 
law, chapter 335, RSMo. . .. 

The first question which must be answered is whether the 
care which a certified medication technician would provide under 
13 CSR 40-81.126 falls within the scope of practical or profes­
sional nursing as defined by Sections 335.016(7) and (8), RSMo 
1978. Therefore, it is necessary to examine the types of acts 
which 13 CSR L:-0-81.126 would authorize a certified medication 
technician to perform. The types of care are described as 
follows beginning at (3)(H).8 thereof: 

8. Observation. The health, functional 
and psycho-social status of each recipient 
shall be observed and documented by the 
licensed nurse and/or certified medication 
technician in the recipient's record at least 
monthly. In the case of the certified medica­
tion technician the licensed consultant nurse 
must review and summarize, at least monthly, 
the notes on ·each recipient's health status. 
Therapy services provided must be summarized 
in the recipient record and progress noted at 
least monthly. Notes shall be made immedi­
ately of any accident, injury or illness and 
emergency procedures taken;~ 

9. l1edical consultation and treatment. 
The licensed nurse, certified medication tech­
nl.cl.an and/or nurse consultant shall com­
municate with each recipient's physician to 
report observed changes in health status, 
including reaction to medicine and treatment, 
and to obtain current medical recommendations 
regarding such items as diet, treatment and 
medications. Ordered medical services shall 
be recorded, signed and dated by the physi­
cian; 

* * 
10. Nursing services. A licensed nurse 

or certified medication technician with a 
nurse consultant shall be available at all 
times during the program's daily operating 
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hours. Nursing services must be provided in 
accordance with the particular needs of each 
recipient and must include the following: 

A. Supervision of the administration of 
medication as prescribed by the recipient 1 s 
physician; 

B. Coordination of the development of 
the recipient care plan; 

C. On-going monitoring of each reci­
pient's health status; 

D. Maintenance-therapy treatment as 
recommended by a therapist, and which has been 
prescribed by a physician; and 

E. Coordination among the recipient, 
his/her family, and program staff members of 
orders from the recipient's physician. 

13 CSR 40-81.126(3)(H)l2.B and .C state: 

B. Medication may not be administered 
without a written order signed by a licensed 
physician. Injectable medications may only be 
given by a licensed nurse. A certified medi­
cation technician who has been trained by the 
1 icensed nurse may give .,insulin injections. 
Hedications are to be d'istributed by the 
licensed nurse and/or certified medication 
technician. The licensed nurse and/or certi­
fied medication technician assigned the 
responsibility of medication distribution 
shall complete the procedure by personally 
preparing the dose, observing the act of swal­
lowing oral medicines, and recording it in the 
recipient's record on a medication sheet; 

c. If a reaction to medications is 
observed by the licensed nurse and/or certi­
fied medication technician, the recipient's 
physician shall be called immediately. If 
contact cannot be made with the personal phy­
sician, emergency medical procedures shall be 
followed; 

The scope of the practice of practical and professional 
nursing is defined in Sections 335.016(7) and (8), RSMo 1978, as 
follows: 
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(7) "Practical nursing" is the perfor­
mance for compensation of selected acts for 
the promotion of health and in the care of 
persons who are ill, injured, or experiencing 
alterations in normal health processes. Such 
performance requires substantial specialized 
skill, judgment and kno·wledge. All such 
m .. rrsing care shall be given under the direc­
tion of a person licensed in this state to 
prescribe medications and treatments or under 
the direction of a registered professional 
nurse; 

(8) "Professional nursing" is the per­
formance for compensation of any act which 
requires substantial specialized education, 
judgment and skill based on Y~owledge and 
application of principles derived from the 
biological, physical, social and nursing 
sciences, including, but not limited to: 

(a) Responsibility for the teaching of 
health care and the prevention of illness to 
the patient and his family; or 

(b) Assessment, nursing diagnosis, 
nursing care, and counsel of persons who are 
ill, injured or experiencing alterations in 
normal health processes; or 

(c) The administration of medications 
and treatments as prescribed by a person 
licensed in this state to prescribe such medi­
cations and treatments; or 

(d) The coordination and assistance in 
the delivery of a plan of health care with all 
members of the health team; or 

(e) The teaching and supervision of 
other persons in the performance of any of the 
foregoing. [Emphasis in original; revisor's 
note omitted.] 

Initially, we are assuming that the certified medication 
technicians will be performing the acts in question in exchange 
for compensation. vlith that assumption in mind, we conclude that 
the acts described in the rules as acts which may be performed by 
a certified medication technic ian fall within the scope of prac­
tical or professional nursing. For example, observing a patient 
for signs of reaction to medication would fall within "selected 
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acts for the promotion of health and in the care of persons who 
are ill, injured, or experiencing alterations in normal health 
processes. 11 Section 335.016 (7), RSNo 197 8. Such observation 
also appears to fall within "[a] sses sment, nursing diagnosis, 
nursing care, and counsel of persons who are ill, injured or 
experiencing alterations in normal health processes. 11 Section 
335.016(8)(b), RSMo 1978. See Sermchief v. Gonzales, 660 S.U.2d 
683 (Mo. bane 1983). -

Having concluded that the acts which· may be performed by a 
certified medication technician under 13 CSR 40-81.126 include 
acts within the scope of practical or professional nursing, as 
defined in Section 335.016(7) and (8), RSMo 1978, the next issue 
is v1hether or not a certified medicat,ion technician is exempt 
from Section 335.076.3, RSMo 1978,11 by virtue of Section 
335.081(2), RSMo Supp. 1983, "\vhich states: 

So long as the person involved does not 
represent or hold himself out as a nurse 
licensed to practice in this state, no provi­
sion of sections 335.011 to 335.096 shall be 
construed as prohibiting: 

* * * 
(2) The services rendered· by techni­

cians, nurses' aids or their equivalent 
trained and employed in public or private 
hospitals and licensed long-term care facil­
ities except the services rendered in licensed 
long-term care facilities Shall be limited to 
administering medication, excluding inject­
abies other than insulin; 

This exemption clearly covers certain acts of technicians 
performed in certain types of health care facilities. The type 
of facility in which the technician v.rill perform the acts 1.n 
question determines whether or not the acts of the technician 
will be exempt. In your question you have specified only that 
the care will be provided in an Adult Day Health Care Prqgrarn. 
13 CSR 40-81.126(1) (G) defines the term "Free-Standing Adult Day 
Health Care Program" as: 

l/ 
Section 335.076.3, RSMo 1978, states in part: 

No person shall practice or offer to 
practice professional nursing or practical 
nursing in this state for compensation . . . 
unless he has been duly licensed under the 
provisions of sections 335.011 to 335.096. 
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A program. of adult day health care services 
which does not share staffing or licensed 
space or any physical components of space, 
equipment, furnishings, dietary, security, 
maintenance or utilities utilized in the pro­
vision of service with any hospital, licensed 
intermediate care facility or skilled nursing 
facility. 

13 CSR 40-81.126(1) (H) defines the term·- "Associated Adult Day 
Health Care Program" as: 

An adult day health care program \vhich is 
connected physically with a licensed long-term 
care facility or hospital but has separate 
designated space for an adult day health care 
program which is above their licensed space 
requirement for their residents. An as so­
ciated adult day health care program may share 
in part, staff, equipment, utilities, dietary 
and security with the connected long-term care 
facility. Recipients in the adult day health 
care program may participate with the resi­
dents of the long term care facility or 
hospital for some activities and programs. 

The conclusion which v1e reach from these definitions is that 
a certified medication technician v1ho provides care in an Adult 
Day Health Care Program, may be providing care in a hospital, in 
a licensed long term care facility~, or in some other type of 
facility which is neither a hospita1 nor a licensed long-term 
care facility. Section 335.081 (2), RSMo Supp. 1983, only pro­
vides an exemption for certain services of technicians which are 
performed in hospitals or licensed long-term care facilities. 
Therefore, it is a violation of the Nursing Practice Act for a 
certified medication technician to provide nursing care in an 
Adult Day Health Care Program which is a Free-Standing Adult Day 
Health Care Program. 

If the Adult Day Health Care Program in which the certified 
medication technician is providing care is in a public or private 
hospital, the services provided by the certified medication 
technician are exempt from the Nursing Practice Act. Therefore, 
as long as the certified medication technician does not hold 
himself out as a nurse licensed to practice in l'1issouri, see 
Section 335.081, RSt·tfo Supp. 1983, the certified medication tech­
nician will not be in violation of the Nursing Practice Act by 
provic1ing nursing care in an Adult Day Health Care Program in a 
hospital. 
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If the Adult Day Health Care Program is in a licensed long­
term care facility, only certain types of services are exempt 
under the Nursing Practice Act. In a licensed long-term care 
facility, the only nursing care which may be provided by a certi­
fied medication technician without violating the Nursing Practice 
Act is the administration of noninjectable medication and the 
administration of insulin. Generally, this restriction conforms 
to 13 CSR 40-81.126(3) (H)l2.B, quoted supra. No other forms of 
nursing care may be provided by the certified medication techni­
cian in the Adult Day health Care Program ~n a licensed long-term 
care facility without violating the Nursing Practice Act. 

CONCLUSION 

It is the op~n1on of this office that no violation of the 
Nursing Practice Act occurs when a certified medication techni­
cian, who does not hold himself out as a nurse licensed to 
practice in Missouri, provides care in an Adult Day Health Care 
Program that is also an Associated Adult Day Health Care Program, 
so long as the care associated with a licensed long-term care 
facility is restricted to the administration of medication, 
excluding injectables other than insulin. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
At torn.~y General .,. 
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